Hilton Rotterdam bestaat al 60 jaar

Precies 60 jaar geleden opende het Hilton Hotel zijn deuren aan het Weena in de binnenstad van Rotterdam. Dat is een felicitatie waard.

Wereldsterren sliepen hier

Het Hilton in Rotterdam is al zes decennia een succes. Wereldsterren als Bono, de leden van ABBA, Michael Jackson en de dit jaar overleden actrice Gina Lolobridgida verbleven er, maar ook de Oranjes logeerden er. Doorgaans slapen deze VIP-gasten in de presidentiële suite die 151 vierkante meter meet. “En soms bieden we ‘zomaar iemand’ een overnachting aan, bijvoorbeeld om een laatste wens in vervulling te laten gaan,” vertelt directeur Jolijn Zeeuwen. “Hilton Rotterdam is een hotel met een hart.”

De presidentiële suite]

 

 

Feestelijke triffle met zomerfruit

Geheel volgens de Rotterdamse mentaliteit ‘Niet lullen maar poetsen’ werden in de naoorlogse tijd de ‘gaten’ in de stad opgevuld met nieuwe projecten. Het Hilton was er een van. Inmiddels is het pand een monument. Het begon met de bouwtekening van architectenbureau Maaskant uit 1958 en vijf jaar daarna was het zover; in 1963 was Hilton Rotterdam een feit. Tijdens de opening, door niemand minder dan toenmalig eigenaar Conrad Hilton, werd een anker bij de entree geplaatst dat er nog altijd ligt.

De bouwtekening uit 1958 van Hilton Rotterdam

 

 

Uitzicht vanaf het dak van het Hilton]

Rond 2020 zag restaurant JAQ het levenslicht in Hilton Rotterdam, maar de pandemie gooide spreekwoordelijk roet in het eten. JAQ heeft het desondanks gered en is nu een bruisende bar en restaurant met heerlijk buitenterras. Chef is Paul Dingjan, meester in het bereiden van ceviche, biefstuk én vega-gerechten. Tot slot een fun fact: Hilton is de uitvinder van de piña colada! De eer komt toe aan een bartender van het Caribe Hilton in Puerto Rico, die in 1954 aan het experimenteren sloeg. Mét succes!

Piña colada

Rotterdam CS

Adres: Hilton Rotterdam, Weena 10, 3012 CM Rotterdam (op 10 minuten lopen van Rotterdam CS).

 

 

 

 

 

Comments are closed.