Rotterdam en Amsterdam staan bovenaan de lijst van beste steden voor bewuste reizigers

Stedentrips zijn wereldwijd enorm populair, de verwachting is zelfs dat er in 2025 bijna 800 miljoen mensen jaarlijks een stedentrip maken. Echter is het niet altijd makkelijk om bij het kiezen van de stad een verantwoorde keuze te maken.

Om reizigers hierbij te helpen en beter te informeren publiceert reiszoekmachine Kayak een Stedenindex voor verantwoordelijke reizigers. Zo kunnen Nederlandse reizigers makkelijker die mindful stedentrip vinden waar ze altijd al naar zochten. Maar Nederlanders kunnen het ook dichter bij huis zoeken. Nederland voert namelijk de lijst aan. Van de 167 steden in 63 landen heeft Rotterdam de eerste plaats weten te bemachtigen, op de voet gevolgd door Amsterdam op plek twee. Het Oostenrijkse Graz complementeert de top 3.

Rotterdam

Wat is de stedenindex?

KAYAK’s Stedenindex voor verantwoordelijke reizigers is een interactieve gids die reizigers helpt om duurzaamheidsaspecten in acht te nemenbij het plannen van hun volgende reis. Voorbeelden hiervan zijn,de CO2-accreditatie van luchthavens, lokale vervoersmogelijkheden en luchtkwaliteit. De index bevat populaire stadsbestemmingen van over de hele wereld en analyseerde 167 steden in 63 landen op 28 factoren om reizigers te helpen bij het maken van bewuste en beter geïnformeerde reiskeuzes. Reizigers kunnen de resultaten van de Index personaliseren en filteren op factoren die zij het belangrijkst vinden.

Waarom Rotterdam en Amsterdam zo goed scoren

Rotterdam, Amsterdam en Graz vormen de top 3 van KAYAK;s stedenindex. De volledige top 10 bestaat zelfs uit Europese steden. Rotterdam heeft de perfecte en hoogste score behaald 100. Dit komt onder andere door het geavanceerde CO2-managementsysteem van de luchthaven, gecertificeerd door de Airport Carbon Accreditation, het grote aantal voordelig geprijsde accommodaties, allemaal gekwalificeerd door het Duurzaam Reizen-programma van Booking.com, het goede openbaar vervoer in de stad en de fantastische lengte aan fietspaden. Amsterdam heeft de 2e plaats weten te bemachtigen met een score van 94. De stad is wereldberoemd om haar fietsvriendelijkheid en de autovrije straten, met goede opties voor milieuvriendelijke huurauto’s en voldoende EV-laadplekken. Graz in Oostenrijk, staat op de derde plaats en heeft de hoge score van 91 te danken aan het goede treinsysteem, voldoende EV- laadplekken en een autovrij UNESCO Werelderfgoed-stadscentrum.

 

 

“Het is indrukwekkend om te zien hoe Nederland naar voren komt als prominente leider op de internationale ranglijst en geweldig presteert te midden van de felle concurrentie in heel Europa. Deze opmerkelijke prestatie is een bewijs van de onvermoeibare inspanningen van het land om een doordachte en verantwoordelijke aanpak te integreren in activiteiten de afgelopen jaren. Verantwoordelijke reizigers kunnen hier nu de vruchten van plukken bij het verkennen van de Nederlandse steden”, aldus Peer Bueller, Chief Financial Officer bij KAYAK.

Top 10 volgens de Stedenindex voor verantwoordelijke reizigers van KAYAK:
1. Rotterdam, Nederland
2. Amsterdam, Nederland
3. Graz, Oostenrijk
4. Trondheim, Noorwegen
5. München, Duitsland
6. Helsinki, Finland
7. Stockholm, Zweden
8. Zürich, Zwitserland
9. Gotenburg, Zweden
10. Wenen, Oostenrijk

 

 

Peer vervolgt: “Uit ons onderzoek blijkt dat 57% van de respondenten duurzamer wil reizen, maar niet weet waar ze moeten beginnen. Met de nieuwe City Index for Mindful Travellers en onze hub voor verantwoord reizen die nieuws, tools, tips en inspiratie biedt, maken we het makkelijker voor reizigers om weloverwogen keuzes te maken bij het plannen van hun volgende reis.”

 

 

 

 

 

Comments are closed.