Fietsen en genieten over de Elberadweg in Saksen-Anhalt

Saksen-Anhalt is een diverse vakantieregio met een veelzijdig aanbod aan cultuur en natuur. Ook als fietsregio is deze deelstaat in hartje Duitsland een mooie bestemming. In Saksen-Anhalt fiets je door uitgestrekte natuur, langs historische bezienswaardigheden en bruisende steden, over bergen, wijnvelden en langs romantische rivieren.

Ook de Elberadweg, die de rivier de Elbe 1300 kilometer lang volgt, loopt ruim 250 kilometer door Saksen-Anhalt. Deze bekende fietsroute is jaren achtereen zeer terecht uitgeroepen tot mooiste fietsroute van Duitsland.

Verschillende trajecten van deze diverse en vlakke route brengen je in Saksen-Anhalt langs historische steden als Magdeburg en Dessau en uitgestrekte natuurgebieden zoals de Altmark en de Mittel-Elbe. Onderweg bezoek je de mooiste bezienswaardigheden. Of je nu een weekend, een paar dagen of een langere fietsvakantie wilt plannen; Saksen-Anhalt is een prachtige bestemming voor fiets-, cultuur- en natuurliefhebbers.

 

 

Van Tangermüde naar Magdeburg

Dit traject volgt de Elberadweg door het noordelijkste deel van Saksen-Anhalt; van de hanzestad Tangermüde naar de hoofdstad Magdeburg. Dit 75 kilometer lange traject is ideaal voor natuurliefhebbers en rustzoekers; het loopt namelijk vrijwel geheel door de ongerepte natuur. In de middeleeuwse stad hanzestad Tangermüde kun je voor vertrek genieten van gezellig terrasje aan de haven. Daarna volg je het rustige verloop van de Elbe door de gemoedelijke natuur met onderweg pittoreske dorpjes waar bijna overal ooievaars te vinden zijn. Bijzondere bezienswaardigheden onderweg zijn het imposante klooster in Jerichow en in Tangerhütte kun je kennismaken met een van de vele historische parken van Saksen-Anhalt. Het eindpunt van deze fietstocht in Magdeburg, de ideale stad voor een langere stop.

Schaapsherder

Van Magdeburg naar Dessau-Roßlau

Ongeveer 20 kilometer slingert de Elbe door de bruisende hoofdstad Magdeburg, ook wel de Ottostad genoemd. Voordat je deze tocht begint is het zeker een aanrader om het Elbauenpark te bezoeken. Een groot park aan de Elbe waar van alles te doen is voor gezinnen, rustzoekers en liefhebbers van bloemen en parken. Ook een bezoek aan de Magdeburger Dom en de groene citadel is aan te raden. Het stuk van de Elberadweg tussen Magdeburg en Dessau-Roßlau wordt ook wel deeltraject J genoemd en beslaat ruim 90 kilometer. Onderweg ligt een klein natuurwonder: het Mittelelbe biosfeerreservaat, dat als eerste natuurgebied van Duitsland op de UNESCO-lijst terecht kwam. Het reservaat omvat het rivierlandschap van de Elbe en is het leefgebied voor veel beschermde plant- en diersoorten. Ook is het zoutstadje Schönebeck een mooie plek om te pauzeren; dit kuuroord ligt midden in een merengebied. Wie van barbies houdt, kan in het verderop gelegen stadje Barby een bezoek brengen aan het nostalgische Barbie-museum. Het traject eindigt in de Bauhausstad Dessau-Roßlau.

Magdeburger Dom ist

Van het Bauhaus richting Lutherstad Wittenberg

Deeltraject K is met zijn 48 kilometer binnen een dag te fietsen. Al is er onderweg natuurlijk ook heel veel moois te zien. Dit deel van de Elberadweg brengt je om te beginnen dwars door het tuinenrijk Dessau-Wörlitz. Een prachtig tuinencomplex dat in zijn geheel op de UNESCO-erfgoedlijst staat. In deze bijzondere tuinen, vaak naar Engelse voorbeelden aangelegd, kun je wandelen, met de gondel varen en een groot aantal kastelen bezoeken.

Je kunt hier gerust een hele dag vertoeven en de dag afsluiten in het nieuwe Bauhausmuseum in het centrum van Dessau. Vervolgens brengt de Elberadweg je over een kleine 50 kilometer in zuidelijke richting naar Elster, dat vlakbij de Lutherstad Wittenberg ligt. In Wittenberg vind je de Slotkerk waar Luther ruim 500 jaar geleden zijn stellingen op de deur pinde; deze historische stad is dus zeker het ontdekken waard.

 

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

 

Van Elster naar Belgern-Schildau

Met dit laatste traject in Saksen-Anhalt fiets je door het zuidelijke gedeelte van de deelstaat. De route start in Elster en brengt je meteen door een prachtig natuurgebied. Onderweg fiets je continu langs romantische kastelen en oude kloosters. Het is aan te raden om onderweg hier en daar af te stappen en kennis te maken met de geschiedenis van de regio en de verhalen van de statige kastelen, zoals bij Pretzsch of Klöden-Kleindröben. Vlak voor het middeleeuwse stadje Torgau bereikt de rivier de Elbe, en daarmee ook de Elberadweg, de deelstaat Saksen. Een aantal kilometer later eindigt ook het bijna 70 kilometer lange deeltraject L in het plaatsje Belgern-Schildau.

 

 

Hier vind je meer informatie

De deelstaat Saksen-Anhalt op gemiddeld een uur of vijf rijden vanaf Utrecht en is ook met de trein goed te bereiken. Onderweg zijn er verschillende fietsvriendelijke overnachtingsmogelijkheden te vinden. Meer informatie over bezienswaardigheden, horeca, brochures en routes is te vinden op de site. De Elberadweg is in verschillende trajecten op te delen en kan vanaf elk gewenst punt gefietst worden. De omschreven deeltrajecten kunnen ook in de tegengestelde richting worden gefietst. De Elberadweg is aan weerskanten van de Elbe te fietsen en verschillende veerpontjes onderweg maken rondwegen en dagtrips mogelijk.

Kornhaus

 

 

 

 

 

Comments are closed.