Ontdek het Bauhaus in Oldenburg

Het Bauhaus geldt als de belangrijkste kunstschool van de 20e eeuw en is de meest invloedrijke Duitse stijl. In 2019 is het 100 jaar geleden dat de kunst- en ontwerpschool werd opgericht. Talrijke plaatsen in heel Duitsland nodigen u dit jaar uit om de historische objecten van het Bauhaus te komen ontdekken.

Het Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte in Oldenburg presenteert van 27 april t/m 4 augustus 2019 in het Augusteum de tentoonstelling ‘Zwischen Utopie und Anpassung – Das Bauhaus in Oldenburg’.

Centraal in deze tentoonstelling staan het leven en de invloed van de Bauhausstudenten Hans Martin Fricke, Hermann Gautel, Karl Schwoon en Hin Bredendieck. Tussen 1923 en 1927 vertrokken deze vier jongemannen uit Oldenburg en Ostfriesland naar Weimar en Dessau, waar ze kennismaakten met de vrijgevochten en innovatieve Bauhausideeën en werden gegrepen door de geest van de moderne kunst.

 

Lees ook dit artikel: 7 minimalistische accommodaties

 

Aan de hand van hun bewogen leven reconstrueert de tentoonstelling de impulsen van het Bauhaus vanaf het begin tot in het heden. De expositie gaat over ideeën, de realiteit, aanpassing en emigratie. Tegelijkertijd wordt een aantal historische gebeurtenissen belicht, zoals de tijd van het nationaalsocialisme, de Tweede Wereldoorlog en de culturele wederopbouw.

 

 

Het uitgangspunt van de tentoonstelling is de geschiedenis van de eigen collectie van het Landesmuseum. Vanaf het midden van de jaren 20 van de vorige eeuw was het Landesmuseum Oldenburg een van de eerste musea die de principes van de innovatieve kunstschool erkenden en ontwerpen van hun vernieuwende producten exposeerden. Naast deze objecten uit de eigen collectie zijn er bruiklenen uit binnen- en buitenland te zien. De tentoonstellingsstukken van de Bauhausstudenten uit het noordwesten van Duitsland worden gepresenteerd samen met baanbrekende werken van Lyonel Feininger, Paul Klee, Wassily Kandinsky, Ludwig Mies van der Rohe, Marcel Breuer, László Moholy-Nagy, Marianne Brandt, Oskar Schlemmer en Josef Albers.

Zo’n 350 schilderijen, grafische werken, aquarellen en tekeningen, evenals foto`s en designobjecten zijn in de tentoonstelling te zien. De tekstborden en de audiogids zijn in het Engels en Duits.

De tentoonstelling in het Augusteum is het resultaat van een tweejarig onderzoeksproject en de centrale bijdrage van de deelstaat Nedersaksen aan het nationale jubileumjaar #bauhaus100, dat in 2019 wordt gevierd.

Meer informatie: www.landesmuseum-ol.de en www.wegnaaroldenburg.nl

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.