23 redenen om Saksen-Anhalt in 2023 te bezoeken

De Duitse vakantieregio Saksen-Anhalt typeert zich vooral door de enorme variatie. In geen enkele deelstaat vind je zo veel diversiteit aan natuur, cultuur en historie. Tussen de Harz, de Elbe, Magdeburg, Lutherstad Wittenberg Bauhausstad Dessau en de zonnige wijnregio Saale-Unstrut vind je een enorm aanbod aan bezienswaardigheden en heerlijke fiets- en wandelroutes.

Steeds meer bezoekers waarderen deze deelstaat als een diverse vakantieregio op nog geen vijf uur rijden van de grens. Ben je voor 2023 op zoek naar een actieve maar toch ontspannen vakantie, dan moet je Saksen-Anhalt met deze 23 bestemmingen zeker op je lijstje zetten.

Het sprookjesachtige natuurpark de Harz beslaat voor een groot deel de deelstaat Saksen-Anhalt. Dit natuurgebied wordt getypeerd door donkere wouden en mysterieuze wandelroutes, maar ook door schilderachtige dorpjes en sprookjeskastelen. Een walhalla voor wandelaars, fietsers en cultuurliefhebbers.

 

1. De Brocken, het letterlijke hoogtepunt van Saksen-Anhalt. Deze berg is 1150 meter hoog en al eeuwenlang een inspiratiebron voor beroemde Duitse schrijvers en dichters. Er lopen verschillende wandelroutes naar de top, waar vanaf je een prachtig uitzicht hebt.

 

2. De Harzer-Hexen-Stieg is de populairste wandelroute voor zowel fervente wandelaars als gezinnen. De naam dankt de bijna 100 kilometer route aan de legende dat hier ooit heksen rondvlogen. Er zijn verschillende etappes te bewandelen en onderweg zijn er leuke bezienswaardigheden.

 

3. Quedlinburg is een van de oudste stadjes van Saksen-Anhalt, maar liefst ruim 1000 jaar oud, en telt 2000 unieke vakwerkhuisjes. In Quedlinburg is het heerlijk genieten van gezellige restaurantjes en bovendien het uitgangspunt van vele routes door de Harz.

 

4. Kasteel Blankenburg is een prachtig barokke kastelencomplex in het gelijknamige stadje aan de rand van de Harz. Een rondleiding door het kasteel en de indrukwekkende barokke tuin is zeker aan te raden.

 

5. De Harzer-Grenzweg is een wandelroute voor iedereen die van geschiedenis en ongerepte natuur houdt. De route brengt je langs voormalig verboden gebied, waar de natuur flink haar gang heeft kunnen gaan, en laat je op unieke wijze kennismaken met de Duitse geschiedenis.

 

Dat Saksen-Anhalt ook wel de culturele schatkist van Duitsland wordt genoemd, heeft de deelstaat met name te danken aan een aantal bijzondere historische steden, van de hoofdstad Magdeburg, Lutherstad Wittenberg en Ferropolis tot aan Bauhausstad Dessau.

 

6. De grote trots van Saksen-Anhalt is het tuinenrijk nabij Dessau, het Gartenreich Dessau-Wörlitz. Het tuinenrijk bestaat uit een verzameling van zeven parken tussen de rivieren de Elbe en de Mulde en staat in zijn geheel op de UNESCO-erfgoedlijst.

 

7. Ruim 100 jaar geleden vierde de kunststroming Bauhaus in Dessau het hoogtepunt. Een speciale fietsroute brengt je langs verschillende gebouwen uit die tijd, zoals de door Walter Gropius ontworpen “Meesterhuizen”. Ook het nieuwe, statige Bauhausmuseum is zeker de moeite waard.

 

8. Onderweg in Saksen-Anhalt mag je Lutherstad Wittenberg niet overslaan. In 1517 spijkerde Luther zijn 95 stellingen op de poort op de beroemde Slotkerk van deze historische stad. In de slotkerk bevindt zich ook het graf van de reformator.

 

9. Ongeveer 100 km van Wittenberg ligt Eisleben, de stad waar Luther in 1483 ter wereld kwam. Naast zijn geboortehuis, inmiddels een museum, kun je in deze stad ook de Petrikerk en het historische marktplein met Luthermonument bezoeken. Tussen Eisleben en Wittenberg loopt Lutherweg, een pelgrimroute voor de echte wandel- en cultuurliefhebber!

 

10. De hoofdstad van Saksen-Anhalt is Magdeburg. Deze bruisende stad kent een markante bezienswaardigheid waar niemand omheen kan; de ‘Groene Citadel’ van de architect Hundertwasser. Een knalroze bouwspektakel dat groen wordt genoemd vanwege de vele bomen en struiken.

 

11. Ook de Dom van Magdeburg is een bijzondere bezienswaardigheid. De Dom werd in de 10e eeuw gebouwd voor koning Otto en is het oudste gotische bouwwerk van Duitsland.

 

12. Gelegen aan de Elbe ligt in Magdeburg het uitgestrekte Elbauenpark. Bij mooi weer een absolute must. Het park is een heerlijke, rustige bestemming met allerlei attracties zoals de bekende piramidevormige Jahrtausendturm.

 

13. In het oosten van Saksen-Anhalt vind je, omringd door de Gremminer See, het industriële monument Ferropolis. De vijf gigantische machines die er nog staan hebben bijzondere namen zoals Mad Max en geven een kijkje in het mijnbouwtijdperk van de regio. In de zomer worden hier veel festivals gehouden.
In het noorden vind je de nog relatief onontdekte Altmark. Een topbestemming voor wandelaars, fietsers en rustzoekers die van oude hanzesteden houden. De regio herbergt een aantal bijzondere natuurgebieden.

 

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

 

14. Het bekendste natuurgebied in de Altmark is het UNESCO biosfeer reservaat Mittelelbe (Midden-Elbe). Natuurliefhebbers vinden hier een van de oudste natuurgebieden van Duitsland die ruim 300 km langs de rivier de Elbe loopt. Je ontdekt hier een grote diversiteit aan beschermde plant- en diersoorten.

 

15. De Hanze heeft veel welvaart naar de Altmark gebracht; geen enkele regio kent een grotere concentratie aan hanzesteden. Een van de bekendste hanzesteden van de Altmark is de keizerstad Tangermünde, dat wel 130 monumentale (vakwerk)gebouwen telt. Niet voor niets werd Tangermünde in 2019 uitgeroepen tot mooiste kleine stad van Duitsland.

 

16. Met een oppervlakte van 28.000 hectare biedt natuurpark Drömling een enorm en eeuwenoud beschermd natuurgebied. Vooral vogelspotters kunnen hier hun hart ophalen. Het natuurpark is bekend om zijn enorme vogeltrek met duizenden kraanvogels en wilde ganzen. Ook leven hier de meeste ooievaars ten westen van de Elbe.

 

17. Tot 30 jaar geleden liep er een tot wel 10 kilometer brede grenslijn van oost naar west, verboden voor de mens en een paradijs voor de natuur. Ook in de Altmark werd hier een uniek natuurparadijs gevormd, nu de Groene Band genoemd.

 

Bezoekers beleven hier een prachtige wandelervaring door bloeiende biotopen en uitgestrekte rivierdalen.
Het zuiden van Saksen-Anhalt ligt een verborgen pareltje tussen de rivieren de Saale en de Unstrut: de Saale-Unstrut-regio. Deze regio is vooral in de zomer een heerlijk gebied vol sprookjesachtige kastelen, wijngaarden en romantische rivierdalen.

 

 

18. In het kleine stadje Goseck werd ruim 30 jaar geleden een indrukwekkende vondst gedaan: de 360 jaar oude hemelschijf van Nebra werd hier gevonden. In het bezoekerscentrum en tijdens een wandeling naar het middelbergplateau, de vindplaats van de schijf, kom je hier meer over te weten.

 

19. Het bijzondere stadje Halle huisvest de hemelschijf, en wel in het indrukwekkende Landesmuseum. Tevens is Halle de geboorteplaats van de componist Händel en vind je hier zijn geboortehuis en museum.

 

20. In het middeleeuwse stadje Naumburg vind je naast een prachtig historisch centrum, ook de laatromaanse kathedraal St. Peter & Paul. Deze absolute trekpleister is vooral bekend vanwege de twaalf donorportretten.

 

 

21. De wijnvelden van Saale-Unstrut maken dat deze streek ook wel het Toscane van het noorden wordt genoemd. Hier vind je een eeuwenoude wijnregio met romantische terrassen en de lekkerste wijnen van 70 verschillende druivenrassen.

 

22. Fietsers mogen de Unstrut-Radweg ook zeker niet overslaan; deze fietsroute brengt je langs particuliere wijngaarden, middeleeuwse kastelen en historische stadjes. Onderweg kun je ook kanoën over de Unstrut en de Geiteltalsee.

 

23. Het keizerdom Merseburg is een betoverend stadje in het Saale-Untstrut-dal, omringd door kastelen en wijngaarden. Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen en de oude dom bezoeken. Vanaf de toren heb je waanzinnig uitzicht.

3eALINEA

 

 

 

 

 

Comments are closed.