Duurzaam op vakantie doe je in Zuid-Zweden

Als er een land is dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, dan is het Zweden. Duurzaam toerisme is niet alleen op papier een thema dat op de agenda staat, je kunt hier als reiziger heel makkelijk je eigen duurzame vakantie uitstippelen. Vooral Zuid-Zweden is erg actief op dit gebied en kent vele duurzame toeristische initiatieven. Niet zo gek in een regio waar alles draait om de liefde voor de natuur.

Een Zweeds welkom in de Zweedse horeca

Veel Zuid-Zweedse horecaondernemers zijn aangesloten bij het landelijke netwerk van Swedish Welcome. Deze ontwikkelingsmethode versterkt de Zweedse horeca met een focus op kwaliteit en duurzame ontwikkeling. Niet alleen horecaondernemers zijn aangesloten bij Swedish Welcome, maar ook steeds meer andere toeristische initiatieven doen mee. Ondernemers krijgen concrete begeleiding en handige tools om zich te verbeteren op het gebied van duurzaamheid en daarmee op lange termijn het verschil te maken. Daarbij worden ze niet alleen geholpen met voor de hand liggende thema’s als energie en afvalverwerking, maar het gaat bijvoorbeeld ook om inrichting van je bedrijf, duurzame keuzes in de keuken en informatievoorziening naar je klanten.

 

 

Duurzaam genieten in Ödevata Gårdshotell

Ödevata Gårdshotell is een voorbeeld van een bedrijf dat aangesloten is bij Swedish Welcome. Dit landelijke resort wil actief bijdragen aan een klimaatpositieve belevenis voor zijn gasten. Het hotel en de bijbehorende camping zijn een kleine oase in hartje Småland. Genieten van de natuur is hier prioriteit nummer een. Dat is niet erg moeilijk in deze omgeving. Je kunt hier wandelen, kajakken, vissen of ontspannen in de houten sauna aan het meer. Wat dit resort anders maakt dan anders is dat ze bijna volledig draaien op biochar, oftewel biohoutskool. Dit organisch afbreekbare product wordt bij Ödevata breeduit gebruikt: als bodemverbeteraar, riool- en waterzuiveringsfilter, diervoedersupplement, koolstofdioxideopvang en nog meer toepassingen. De eigenaren van Ödevata gebruiken biochar niet alleen, ze produceren het ook. Daarnaast heeft Ödevata een grote aquaponics kas op het landgoed staan waarin op een eco-vriendelijke manier voedsel wordt verbouwd. Alles voor een betere wereld.

De groene kant van Malmö

De stad Malmö is een stad met ambities. Niet alleen wil Malmö tegen 2030 de status van duurzame en klimaatvriendelijke stad hebben bereikt, daarnaast streeft Malmö naar de titel “Clever City”. Dat betekent dat de Zuid-Zweedse stad aan de Sont de leefruimte voor inwoners en bezoekers zo groen en biodivers mogelijk wil maken. Daar zijn al veel voorbeelden van te vinden, zoals in de wijk Lindängen. Door de wijk loopt een speels groen pad met veel eetbare planten en kruiden, dat deels onderhouden wordt door de bewoners. Wandel door naar de wijk Västra Hamnen, die al volledig klimaatneutraal is. De energievoorziening komt voor 100% uit wind- en zonne-energie en uit biogas dat bewoners opwekken uit hun afval. Wil je proeven hoe duurzaamheid smaakt? Zorg dan dat je een tafeltje bemachtigt in restaurant Spill in Västra Hamnen. Of in hun nieuwe vestiging in Hyllie die deze zomer opent. Het concept is simpel in dit lunchrestaurant: koken met ingrediënten waarvan 95% door de groothandel afgekeurd is. De locatie voor het nieuwe restaurant Spill is ook geen toevallige, want Hyllie is de nieuwe en duurzame wijk van Malmö.

Lekker! Een klimaatpositief ijsje

In Halmstad in de regio Halland opent in mei de duurzame ijskiosk Feldt zijn deuren. Hier eet je een heel verantwoord ijsje. Verantwoord voor het klimaat althans, misschien niet voor de lijn. Het ijs is volledig biologisch, vaak ei-vrij en er zijn veel veganistische opties. Je proeft hier bijzondere smaken, zoals ijs gemaakt van groentes die op smaak gebracht zijn met kruiden als pepermunt.

Overnachten op een eiland in een biosfeerreservaat

In de archipel van Blekinge aan de Zweedse zuidkust ligt het eiland Tjärno. Ook hier kun je op een duurzame manier vakantievieren. Het eiland maakt onderdeel uit van het UNESCO biosfeerreservaat en maakt daarnaast onderdeel uit van het wandel- en fietsnetwerk ARK56. Het gehele eiland wordt omringd door beschermde natuur en dus betekent dat iedere toerist die het eiland bezoekt en hier overnacht rekening moet houden met de omgeving. Duurzaamheid is dus onlosmakelijk verbonden in het hele concept. Overnachten is hier overigens zeer idyllisch: in een van de glampingtenten met uitzicht over zee of een van de comfortabele hutten.

Tjärno Gästhamn/Annika Persson

Nationaal Park Åsnen op de lijst van Green Destinations

Het natuurgebied Åsnen in Småland is een ongerept natuurpark dat bestaat uit diverse meren, meer dan 1000 eilanden en een rijke flora en fauna over een kustlijn van maar liefst 700km. En het mooie is: je kunt hier als toerist optimaal van genieten. Het hele gebied rondom Åsnen draagt zorg voor de natuur, zoals bijvoorbeeld op de diverse campings en het lokale vervoer per e-bike. De Good Travel Guide benoemde Åsnen al als bewezen groene bestemming, maar Åsnen heeft daarnaast nu een platinum status bij Green Destinations. Green Destinations is een wereldwijde organisatie die duurzaamheidsprestaties van bestemmingen in kaart brengt. In Zweden zijn twee bestemmingen aangemerkt als Green Destination, waarvan Åsnen er een is.

 

 

Duurzaam reizen naar Zweden? Dat kan met Scandlines

Ook de reis naar Zuid-Zweden kan klimaatvriendelijk. Zeker als je een deel van de reis aflegt met de ferries van Scandlines. Er zijn diverse routes tussen Denemarken, Duitsland en Zweden. Duurzaam reizen is al dagelijkse realiteit bij Scandlines. De zes schepen van Scandlines vormen de grootste hybride vloot ter wereld. Daarnaast maken rotorzeilen op twee veerboten gebruik van de extra windkracht. Efficiënte en stille scheepsschroeven genereren minder onderwatergeluid en binnenkort neemt Scandlines de eerste volledig elektrische veerboot in de vaart.

 

 

 

 

 

Comments are closed.