Zo kun je thuis energie besparen terwijl je op vakantie bent

Natuurlijk kan het besparen van energie thuis een goede manier zijn om de kosten laag te houden, maar het kan ook bijdragen aan het verminderen van jouw ecologische voetafdruk. Het is zonde om onnodige energieslurpers aan te laten staan terwijl jij geniet van een welverdiende vakantie. We delen graag 5 handige tips om energie te besparen tijdens je zomervakantie.

 

Trek stekkers uit het stopcontact

Trek alle stekkers uit het stopcontact: Veel apparaten, zoals televisies, computers, en opladers gebruiken nog steeds energie, zelfs als ze niet in gebruik zijn. Door alle stekkers uit het stopcontact te trekken, kun je geld en energie besparen. Met speciale slimme stekkers kun je apparaten ook op afstand uitzetten of zo programmeren dat het apparaat uitgaat tijdens je vakantie. Bedenk wel dat je internet router aan moet staan als je tijdens je vakantie thuis wilt kunnen inloggen. Anders werken je camera’s en slimme stekkers niet meer.

Heb je zonnepanelen? Dan is het sowieso aan te raden je modem niet uit te schakelen terwijl je op vakantie bent. Energie expert Joris Kerkhof van Independer legt uit: “Je zonnepanelen wekken stroom op. Ook terwijl je weg bent. Aangezien je die energie zelf natuurlijk niet gebruikt tijdens je vakantie, stroomt het terug naar het energienet en krijg je hiervoor een terugleververgoeding van je energieleverancier. Om goed te kunnen bijhouden hoeveel energie je precies teruglevert, moet je het modem altijd aan laten staan.”

 

 

Dezelfde tip geldt ook voor je cv-ketel of warmtepomp. Het lijkt misschien aantrekkelijk de stekker eruit te trekken om energie te besparen. Maar wanneer deze apparaten te lang uitstaan, worden ze aan de binnenkant vuil doordat het water niet goed doorloopt, wat het risico op beschadiging verhoogt. Daarnaast kost het je ketel of pomp ook weer veel energie om op te starten nadat ze langere tijd uit hebben gestaan.

Stel de thermostaat in op afwezig

Stel de thermostaat in: Door de thermostaat laag in te stellen, kan je besparen op verwarmingskosten terwijl je weg bent. Je kunt de thermostaat zo instellen dat het slechts enkele graden boven het vriespunt is, zodat je huis niet bevriest, maar je wel geld bespaart. Onthoud dit voor het wintersportseizoen.

Schakel ook de boiler thuis uit: Tijdens de vakantie hoeft de boiler niet aan te staan, aangezien er geen warm water nodig is. Schakel het uit om energie te besparen.

Zijn alle lichten uit?

Vergeet niet om alle lichten uit te schakelen: Het is gemakkelijk om te vergeten om de lichten uit te schakelen voordat je op vakantie gaat, maar dit kan je helpen om energie te besparen en ook om de veiligheid van jouw huis te waarborgen.

Lampen in de lobby

Lampen uit?

 

Installeer een tijdschakelaar voor verlichting: Als je van plan bent om langere tijd weg te blijven, kan je een tijdschakelaar gebruiken om de verlichting op bepaalde tijden in te schakelen, zodat het lijkt alsof er iemand thuis is. Dit kan helpen om het risico op inbraak te verminderen terwijl je weg bent. Heb je een automatisering thuis zoals Apple Woning of Google Home? Controleer dan of je geen programma’s hebt lopen waarbij de lampen ‘s avonds automatisch te lang aanblijven.

Zet de koelkast en vriezer op de juiste temperatuur

Verhoog de temperatuur van de koelkast en vriezer voordat je vertrekt. Stel de koelkast in op ongeveer 4 graden Celsius en de vriezer op ongeveer -18 graden Celsius. Een te lage temperatuur zorgt voor onnodig energieverbruik en een te hoge temperatuur kan ervoor zorgen dat voedsel bederft. Maar wellicht kun je de koelkast ook helemaal leeghalen en hem volledig uitschakelen voor de duur van je vakantie?

 

Laat de gordijnen dicht waar mogelijk

Sluit de gordijnen en jaloezieën voordat je weggaat. Dit kan helpen om de warmte buiten te houden en ervoor te zorgen dat de temperatuur in huis niet te veel oploopt. Als je in de winter op vakantie gaat, laat de gordijnen dan open om te profiteren van natuurlijke warmte van de zon.

 

 

Zonsondergang op Mauritius

Door deze 5 eenvoudige tips te volgen, kun je energie besparen terwijl je op vakantie bent. Het kan niet alleen helpen om geld te besparen op jouw energierekening, maar ook helpen om de impact op het milieu te verminderen.

 

 

 

 

 

Comments are closed.