Vroeger ging je met het watervliegtuig naar Madeira

Al sinds 1961 ontvangt het Portugese eiland Madeira toeristen. En wel op een bijzondere manier. Britse toeristen moesten op zee uit het vliegtuig stappen en met de boot naar het land. Lees waarom.

 

Aquila Airways was de 1e airline die toeristen vanaf het Britse continent naar Funchal op Madeira vloog, met een watervliegtuig. Zodoende werden deze 1e toeristen voor het bloemeneiland met een boot naar de wal gebracht. Een mooie manier om je vakantie te starten. Lang duurde dit echter niet, want al 3 jaar later in 1964 werd Funchal Airport geïnaugureerd bleek vorige week op het Aviation-Event. In 1986 werd de runway weer verlengd en in het jaar 2000 nogmaals naar 2781 meter. Tegenwoordig vlieg je vanaf Madeira zelfs naar Venezuela, New York City of Boston.

Op het Aviation-Event dat vorige week werd gehouden op Madeira vertelden CEO’s van wereldwijde airlines over hun toekomstplannen en het herstel van COVID-19. Aanwezig, digitaal of fysiek waren:

  • Alexis van Hoensbroeck, CEO van het Canadese Westjet
  • Christine Ourmières-Widener, CEO van TAP Air Portugal
  • Jose Lopez, country manager Portugal van easyJet
  • David Ciceo, CEO van Cluj International Airport
  • Heike Birlenbach, SVP Customer Experience van de Lufthansa Group
  • Eduardo Jesus, Regionaal secretaris voor toerisme en cultuur van Madeira

 

Een nieuwe toeristische strategie voor Madeira

Eduardo Jesus opent het congres met een interessante mededeling. Madeira wil niet meer toeristen ontvangen. Liever beperken ze het aantal toeristen en breidt Madeira het aanbod uit zodat de kwaliteit van het aanbod hoger wordt. Het totaal aantal beschikbare bedden van 14.000 zal tot 2027 niet verder uitgebreid worden. Nieuwe hotels die al gepland zijn worden boutique hotels met maximaal 80 kamers vertelt hij.

Tegelijkertijd is er een nieuw logo met spreuk door het Madeira Promotion Bureau ontwikkeld:

Madeira. Tão Tua

Ofwel Madeira hoort aan iedereen toe. Madeira wil graag een jongere doelgroep aanspreken en tegelijkertijd de traditionele 50+ doelgroep vasthouden. Toerisme is belangrijk voor het eiland. 20% van de bevolking werkt direct of indirect in het toerisme. Madeira is ook een cruise-bestemming. Jaarlijks brengen cruise-maatschappijen zoals Costa Cruises 500.000 gasten naar het eiland. Op een total van 9,6 miljoen overnachtingen is dit een redelijk aantal.

Eduardo Jesus omringd door journalisten

Een leuk weetje voor de niet-voetbal fans: De voetballer Cristiano Ronaldo komt uit Madeira. Hij werd in 1985 geboren in het Hospital Dr. Nélio Mendonça in Funchal.

TAP Air Portugal – Christine Ourmières-Widene

TAP is de nationale luchtvaartmaatschappij van Portugal, de zogenaamde flag-carrier. TAP is onderdeel van de Star Alliance alliantie die frequent flyers voordelen geeft.

In Lissabon is het marktaandeel 53%. Ter vergelijking: KLM heeft 1% marktaandeel in Lissabon en Transavia 2%.

 

Namens TAP is de van oorsprong Franse Christine Ourmières-Widene ingevlogen uit Lissabon. Mevrouw Ourmières-Widene vertelt dat TAP 9x per dag naar Madeira vliegt met hun Airbus A32x toestellen. Deze narrowbody is tevens het meest ingezette toestel van TAP. Vanwege de gunstige ligging van Madeira, zuidwestelijk in Europa is het mogelijk om met de A321neo over de Atlantische Oceaan te vliegen zonder tankstop. Dat betekent dat bestemmingen Midden- en Zuid-Amerika goed bereikbaar zijn. Evenals steden aan we oostkust van Amerika en Canada. Vanaf Lissabon heeft TAP 11 directe bestemmingen. In de zomer is er een bijzonder verbinding vanaf Madeira. Met een vlucht die korter dan 20 minuten duurt vliegt TAP je naar Porto (PXO). Onderdeel van de autonome regio en eilandengroep Madeira. Het is een apart eiland met schitterende zandstranden.

TAP focust vooral op passagiers in de economy class. Het is een leisure airline. Wel ziet Christine na COVID-19 een grotere vraag naar business class en meer comfort. TAP zet op dit moment in op het verbeteren van de customer experience van hun app en website en de telefonische bereikbaarheid van de klantenservice.

 

WestJet – Alexis von Hoensbroeck

Via een videoverbinding vertelt CEO Alexis von Hoensbroeck over de strategie an van de Canadese luchtvaarmaatschappij. WestJet heeft meer dan 120 toestellen, vooral Boeings 737. WestJet vliegt ook vanaf Canadese bestemmingen rechtstreeks naar Schiphol met een Boeing 787 dreamliner.

Westjet is vooral een zogenaamde leisure airline en de op 1 na grootste maatschappij van Canada. Door codeshares kunnen Canadezen Schiphol als hub gebruiken en makkelijk doorvliegen naar andere Europese bestemmingen.

 

Lees ook dit artikel: Ontdek Madeira

 

Een grote uitdaging voor WestJet is de aankoop van SAF, Sustainable Airline Fuel. Deze brandstof zorgt voor minder schadelijke uitstoot en helpt airlines bij hun doelstelling om schoner te vliegen en minder CO2 uit te stoten. Veel wereldwijde airlines zijn aangesloten bij dit Fly Net Zero initiatief van brancheorganisatie IATA. Helaas zijn er op dit moment nog geen fabrieken waar deze vliegtuigbrandstof wordt gemaakt en kan WestJet dit dus niet bijmengen bij hun kerosine.

 

easyJet – Jose Lopez

Jose Lopez is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van easyJet in Portugal en vertelt dat de lowcost airline op 96% van de capaciteit vliegt vergeleken met voor de pandemie. Vorig jaar was zelfs het beste jaar ooit voor easyJet.

Voor Madeira verwacht easyJet dat ze de airline met de meeste capaciteit zal worden. EasyJet vliegt, hoewel ze een lowcost airline zijn, wel op de grote mainport luchthavens. Dit is een andere strategie dan bijvoorbeeld Ryanair die vaak op kleinere luchthavens vliegt. Bijmengen met SAF is ook onderdeel van de strategie van EasyJet. Ook zij zijn gecommitteerd aan de Fly Net Zero roadmap van IATA.

 

 

Cluj International Airport – David Ciceo

David Ciceo is al sinds 1995 de CEO van Cluj International Airport. De grootste airport van het land na hoofdstad Bucharest. David vertelt dat Whizz Air de grootste airline is die passagiers ophaalt en brengt naar deze stad in Transsylvanië in Roemenië. Elk jaar verwerkt de luchthaven maar liefst 2,7 miljoen passagiers.

 

Lufthansa Group – Heike Birlenbach

Als Senior Vice President van de Lufthansa Group start Heike met de mededeling dat reizen weer plezierig moet worden. Door COVID-19 en alle gedoe rondom het mantra “vliegschaamte” lijkt reizen met plezier wel iets van vroeger.

Lufthansa wil bijdragen aan een plezierige reis beleving door hun “Connected Customer Experience”. Door co-creatie met hun klanten verzamelt de Lufthansa Group feedback. Door toepassing van AI en big-data worden hier bruikbare tips uit geëxtraheerd die de basis vormen voor een beter product voor de Lufthansa passagier.

Christine vertelt dat ongeveer 5-6% van de klanten er nu al voor kiest om de uitstoot van hun vlucht te compenseren. Dit is een optie bij het boeken van je Lufthansa ticket. Op korte termijn biedt de airline speciale tickets waar de uitstoot-compensatie al bij inbegrepen zit zodat het nog makkelijker wordt om dit te boeken. Ook de Lufthansa Group ondersteunt het NetZero by 2050 programma waarmee ze vanaf 2030 al 50% minder CO2 willen uitstoten.

Aviation-Event

Het Aviation-Event is een event dat meerder keren per jaar gehouden wordt en gericht is op CEO’s, executives en media. De volgende Aviant-Event events worden gehouden op 24 maart 2023 in Cluj, Roemenië en op 22 november 2023 in Wenen, Oostenrijk. Aviation-Event is het leidende platform voor luchtvaartconferenties en geeft luchtvaartprofessionals, luchtvaartexperts en topbeslissers uit de luchtvaartindustrie toegang tot alle aspecten van de industrie. Meer informatie op www.aviation-event.de.

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.