6 heerlijke steden in Noordrijn-Westfalen met verborgen pareltjes

Fijne stedentrip in dichtbij Duitsland? Natuurlijk, je kent ze van naam, deze grote plaatsen. Maar laten we ook eens avontuurlijk buiten de gebaande paden gaan stadswandelen. Dan kom je het vanzelf tegen: bekende bezienswaardigheden, geheimen om zelf te ontdekken.

Muurschildering van Hoker, Oldhaus & Tubuku

Zelfs in Duitsland weten ze niet alles over hun eigen kroonjuwelen; reden voor NRW om een kekke campagne in retrolook te starten, met ‘ouderwetse’ analoge foto’s. Doet het heel goed op social media: Around the Corner heet het, inclusief handige reisapp. In de hoofdrol onbekend Bonn, Aken, Münster, Paderborn, Mönchengladbach en Solingen.

Aken, forever young

Geschiedenis genoeg. De Romeinen namen er al hete baden met bronwater, Karel de Grote koos Aken niet voor niks als centrum van zijn rijk. Daar hebben we de gigantische, monumentale domkerk aan te danken. Werelderfgoed. Sla een paar eeuwen over en je flaneert door de statige, lommerrijke wijk Frankenberger Viertel, met chique, pastelkleurige gevels. Zeker doen: onder de stoere Ponttor doorlopen, ook wel ‘Brückenpforte’, iconisch deel van de oude stadsmuur. Je begint je citytrip Aken in de befaamde ijssalon, al generaties in dezelfde familie. Grote kans dat je er ook weer eindigt.

Gebouw van Generali Versicherungen

Swingend Bonn

Bekend feit: ooit zat de Duitse regering hier; die is naar Berlijn. Weg hectiek, weg stress. Minder bekend misschien: de geboorteplaats van Beethoven! Onbekend waarschijnlijk: de stad Bonn, die toch al zo mooi ligt aan de Rijn, is zó groen, dat je soms twijfelt ‘ben ik wel in een grote stad?’ Het begint al met de klassieke, fotogenieke Japanse Tuin in het Rheinaue Park. Even verderop kun je met een koud drankje chillen aan het hippe stadsstrand Bikini Beach. Wie had dat ooit gedacht, toen Helmut Kohl en Willy Brandt hier nog kantoor hielden?

Bonn: kleine winkel in de Südstadt

Modern Münster

Je hebt gelijk: Vrede van Münster, studentenstad, fietshoofdstad van het land. Maar het hippe Münster heeft wel meer gezichten. Je moet ze even weten te vinden. Op loopafstand van de eerbiedwaardige monumenten in het centrum (elegante gevels, de imposante Dom en de oude burcht op de heuvel) vind je bruisende, creatieve volksbuurten vol eigenzinnige charme, zoals het Kuhviertel. Hint: naar de waterkant! Naar het hippe Hafenquartier. Lekkere trek? Het is smakelijk speuren op de weekmarkt op het Domplein, met kruiden en gerechten uit alle windstreken. Misschien nog even het kleurrijke nachtleven in?

 

 

Bescheiden en contrastrijk Paderborn

Ze zijn er nog trots op ook: de Pader is met precies 4 kilometer de kortste rivier van het land. Maar mooi! Vanaf de krachtig opborrelende bron slingert hij eigenwijs door de stad, goed voor een paar behaaglijke picknickplekken of fotomomenten aan de waterkant. Verder alleen superlatieven hier. Een antieke straat met vakwerkhuizen, die er zijn mag. De dom, die kennen we. Minder bekend: het kasteel Schloss Neuhaus, gedurfde en bonte streetart op de toch al zo idyllische Busdorfmauer en zelfs volledig legale grafittikunst op een kloostermuur.

Paderborn: Schloss Neuhaus

Dromerig Solingen

Dromerig? Dat zou je niet verwachten bij een plaatsnaam, die je alleen kende van hoogwaardige, vlijmscherpe keukenmessen en andere kwaliteitsproducten van de industriële smid. Made in Solingen. Is het dus een grijze industriestad? Geloof het of niet, maar liefst een kwart van Solingens grondgebied is bedekt met bos. Midden in een paradijselijke regio voor spannende outdooractiviteiten of gewoon een frisse neus halen in een mooie, heuvelachtige omgeving. Kleine, kronkelende rivieren, beken, meren, de uitgestrekte Gräfrather Heide. Voor het slapen gaan nog even door een straat met een paar van die typische ‘Schieferhäuser’, authentieke, wat Scandinavisch ogende woonhuizen met groene luiken, bedekt met leisteen.

 

 

Kleurrijk Mönchengladbach

Voetballiefhebbers kennen de naam van topclub Borussia; de gastvrijheid van de stad is ook een begrip, net als in de rest van het Rheinland. Vraag je aan een lokaal iemand ‘wat is je lievelingskleur?’, dan hoor je ‘bont en vrolijk’. Het meest geliefde park heeft hier de originele naam ‘Bunter Garten’. Overal waar je kijkt zie je vernieuwende buitenkunst en culturele uitingen die in een metropool niet zouden misstaan, bijvoorbeeld de streetart in de Waldhausener Strasse. Buiten de gebaande paden, zeiden we toch? Kijk niet op van een klimhal in een kerk. Dat kan, in Mönchengladbach.

Kijk voor meer inspiratie op nrw-vakantie.nl/aroundthecorner

 

Ontvang gratis een brochure per post over jouw Duitse vakantieregio

Je kunt nu gratis een Duitsland brochure aanvragen over jouw Duitse vakantieregio. De brochures worden per post opgestuurd. Dat betekent dat je met een paar dagen vakantievoorpret kunt hebben over bestemmingen in Duitsland zoals bijv. Nedersaksen, Baden-Württemberg, Beieren of Noordrijn-Westfalen. Kies jouw Duitse regio uit de lijst en vul je gegevens in om de brochure gratis te ontvangen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.