Vervoer in Duitsland

vervoer-icoon-verkeersbureaus
Er zijn vele mogelijkheden om je binnen en naar Duitsland te vervoeren zoals de Deutsche Bahn. Deze trein is vooral voordelig wanneer je binnen Duitsland zelf reist. Ook de auto is een erg geliefd vervoersmiddel. Duitsland staat bekend om haar snelwegen die soms niet eens een snelheidslimiet hebben. Tot slot is de trein ook perfect om je te verplaatsen in Duitsland. Met name de ICE op de grote afstanden is verbazingwekkend snel en comfortabel.

Treinstation van Hamburg

Treinstation van Hamburg

Het kan iedereen overkomen; je bent lekker met de auto op vakantie in Duitsland, blijken de binnensteden van onder meer Berlijn en Keulen ineens verboden gebieden. Om daar te mogen rijden moet je namelijk in het bezit zijn van een milieusticker.

Met de auto

Alle voertuigen met all brandstofsoorten moeten binnen de Duitse milieuzones (Umweltzonen) in het bezit zijn van een milieusticker. Dit geldt zelfs voor elektrische auto’s en auto’s met een buitenlands kenteken.

Umweltzonen/Milieuzones in Duitsland

Iedereen die naar Duitsland reist met de auto, krijgt te maken met “Umweltzones”, dit zijn milieuzones met als doel de luchtkwaliteit te bevorderen. Wanneer je door deze gebieden wilt rijden moet je in het bezit zijn van een speciale milieusticker. Deze milieusticker voor Duitsland, ook wel Umweltplaketten genoemd, kan je veilig online via Verkeersbureaus.info aanvragen.

 

 

De Umweltzonen worden met borden aangegeven. Er zijn momenteel 3 kleuren stickers: groen, geel en rood. De kleur is afhankelijk van de uitstoot van het voertuig en wordt toegekend aan de hand van het kenteken. Een 4e kleur wordt overwogen voor zeer zuinige voertuigen en is in 2019 ingevoerd.

 

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Uitzonderingen

De rode sticker wordt inmiddels in geen enkele milieuzone meer toegelaten en in de Neu-Ulm worden alleen voertuigen toegelaten met een gele sticker. Dieselvoertuigen van voor 2001 en benzinevoertuigen van voor 1993 worden niet meer toegelaten in milieuzones. Wanneer men dit toch doet kan dit een boete opleveren van € 80.

Steden waar een milieusticker nodig is

Voor deze populaire Duitse steden is een Umweltzone sticker verplicht: Berlijn, Bonn, Bremen, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt am Main , Gelsenkirchen, Hannover, Heidelberg, Karlsruhe, Keulen, Krefeld, Leipzig, Maagdenburg, Mainz, Mannheim, Mönchengladbach, München, Münster, Neuss, Neu-Ulm, Oberhausen, Osnabrück, Stuttgart, Wiesbaden, Wuppertal. Staat jouw staat niet in deze lijst? Kijk dan op gis.uba.de voor een volledige lijst van alle Duitse steden waar de sticker verplicht is en welke kleur je nodig hebt in de binnenstad in te mogen rijden.

Voorwaarden Duitse milieusticker

Om de groene sticker op je auto te mogen plakken moet je voldoen aan deze voorwaarden:

  • Benzine-auto’s toegelaten na 31-12-1992
  • Dieselauto’s toegelaten na 31-12-2005

Milieusticker voor Duitsland kopen

De groene milieusticker kun je direct bij een GWK Travelex vestiging tegen een gunstig tarief kopen. De Duitse milieusticker is hier verkrijgbaar € 14,95. De milieusticker is helaas niet verkrijgbaar bij de GWK kantoren op Schiphol en Rotterdam The Hague Airport.

Verkrijgbaarheid en kosten

Er zijn 4 mogelijkheden om de Duitse milieusticker te kopen:

  • Bestel de sticker bij de ANWB. Jouw Milieusticker Duitsland wordt daar direct en veilig voor je besteld en je ontvangt hem binnen 2 dagen in huis.
  • Bestel de sticker een ANWB-winkel: De sticker moet je aanvragen in de winkel en wordt na 5 werkdagen naar je huis gestuurd. Het is van belang om het kentekenbewijs mee te nemen omdat een kopie hiervan nodig is voor de aanvraag van een sticker. Neem in het geval van een voertuig met een dieselmotor de factuur mee i.v.m. het type goedkeuringsnummer van het roetfilter.
  • Bestel de sticker online via TÜV Nederland: De kosten van de sticker zijn € 14,95 en de levertijd van de sticker is rond de 5 dagen.
  • Bestel de sticker bij Nederlandse GWK wisselkantoren: Of in Duitsland bij garages, gemeentes en TÜV-keuringsstations. Hiervoor is het van belang dat het kentekenbewijs mee wordt genomen. Aan de hand van de gegevens wordt bepaald welke sticker nodig is. De sticker wordt vervolgens meteen uitgereikt. De kosten van de sticker kunnen variëren van € 5 tot € 50.
  • GWK verkoopt geen groene milieusticker voor Duitsland meer

Vrijstelling voor Gehandicapten

Er zijn verschillende autosnelwegen die door milieuzones lopen en buiten de regeling vallen. Zo is er op doorreis naar Oostenrijk en Zwitserland geen milieusticker nodig. Ook voor voertuigen in het bezit van een Europese gehandicapten parkeerkaart zijn vrijgesteld. Het is van belang dat deze parkeerkaart achter de voorruit is geplaatst.

Op de site gis.uba.de/website/umweltzonen vind je uitgebreide informatie en een handige kaart met alle steden.

 

Wil je meer weten over de Europese regels voor Duitsland? De Europese Commissie heeft een handige app gemaakt waarin alle regels staan. Vraag de app hier aan door je e-mailadres in te vullen:

 

Ontvang de EU app GoingAbroad!

Ontvang de EU app Ontvang de EU app GoingAbroad! met alle tips voor de Europese verkeersregels. Deze app is onmisbaar op vakantie in Europa.

Naam
Naar welk land reis je?