Typisch Noordrijn-Westfalen: elke vakantiedag is een nieuw avontuur

Wie denkt, dat in Duitsland alles altijd per se groot moet zijn, heeft het mis. Net over de grens, in NRW, verwelkomen ze je met ontwapenende, genoeglijke en heerlijk behapbare ‘Microavonturen’. Het gastvrije motto is: ‘Eindelijk eropuit trekken en iets nieuws ontdekken’. Omdat je een outdoormens bent, of van spannende steden houdt. Of allebei.

Kijk voor voorpret op nrw-vakantie.nl/reistijdplezier of bestel het nieuwe wandelgidsje ’15 x wandelplezier in NRW’ met bekende en onbekende wandeltochten in heel Noordrijn-Westfalen. Klein, maar fijn. In het Nederlands!

Inspiratie voor wandelliefhebbers

Mooi voorbeeld uit het nieuwe wandelgidsje? De Drei-Täler-Tour! Een boeiende mix van puur natuur, meren, bergen en levendig industrieel erfgoed in de groene driehoek tussen ‘De Bergische Drie’, de wat grotere steden Wuppertal, Remscheid en Solingen. In het water van de Wupper, Eschbach en Morsbach zwemt nog de zalm. In de vintage ijzersmederijen die er nu zo authentiek bij liggen, werd ooit hard gewerkt.

 

Lees ook dit artikel: Kom Kuren bij de Buren

 

Leuk alternatief: de Bergischer Weg dwars door het Bergisches Land, met kastelen en burchten in een prachtig landschap. Proef zeker de trots van de streek: de Bergische Kaffeetafel. Roggebrood met jam, worst, verse koffie uit de ‘Dröppelminna’, de kan met kraantje die in Rusland samovaar heet!

 

 

Ideaal moment voor een selfie, zeker als ’s avonds de sfeerverlichting aan gaat: Europa’s grootste stenen treinbrug, het Altenbeken-viaduct. Meer dan 400 meter lang, zo’n 35 meter boven het water van de Beke, in het glooiende Teutoburgerwoud. Je maakt het mee op de wandeling door het Naturerbewald. Dat bos heet zo dankzij de zeldzame dieren en planten.

Makkelijk en comfortabel fietsen over oeverpaden en oude treintrajecten

Het kan in Kreis Unna. De fietsroute is 40 km lang en loopt van de indrukwekkende en monumentale mijn Zeche Gneisenau in Dortmund helemaal tot aan de Preussenhafen in Lünen. Zonder lastige hellingen dus! Totaal anders, maar net zo’n aanrader: de Boerenland-fietstocht rond Schmallenberg in het Sauerland. In de verte zie je de kam van de beboste Hunau, met op de top de televisietoren; boven je hoofd cirkelen langzaam roofvogels. Tussendoor pittoreske dorpen met vakwerkhuizen in het Rothaargebergte.

Klimmen naar onvergetelijke vergezichten

Hoe kom je boven op het rotsplateau Eugenienstein in de Eifel? Je hebt de makkelijke route naar boven via Nideggen of Rath; rechtstreeks omhoog van de rivier de Rur is best een inspanning. De beloning is hoe dan ook groot: je overziet het hele Rurtal.

Je ziet hem al van mijlenver liggen: de slakkenberg Halde Rheinpreussen bij Moers aan de Niederrhein, overblijfsel van de mijnbouw. Best een spannend avontuur om naar de ‘vuurtoren’ op de top te klauteren, stap voor stap. Die vuurtoren blijkt een knalrode, reusachtige uitkijktoren in de vorm van een mijnwerkerslamp. In de avonduren feeëriek verlicht. Adembenemend mooi en een tikkeltje leuk-griezelig is het uitzicht vanaf het houten platform Skywalk Rabenlay bij Bonn, dat hoog boven het schilderachtige Rijndal lijkt te ‘zweven’.

Hip, kunstzinnig en cool – outdoor belevenissen in de stad

Neem nou de Urban Art Walk in Düsseldorf. Verscholen binnenplaatsen met veel beton die ooit heel treurig en grijs leken, zijn ineens vrolijk gekleurd, dankzij de spuitbus of penseel van internationale kunstenaars. Spetterende streetart in de toffe wijken Friederichstadt en Bilk, ver weg van de chique binnenstad en de traditionele kunstscene.

Urban Art vind je niet alleen in Düsseldorf. In Keulen is de wijk Mülheim de nieuwe hotspot voor coole streetart. Mega muurschilderingen, maar ook spannende ‘paste-up’ galerijen onder de brug, met eigenzinnige kunst.

Klimmen, klauteren, mountainbiken, als de adrenaline maar stroomt

In het mooie Neanderland mag je je met recht een ruige Neanderthaler voelen, voor even. Al weten we niet zeker of de prehistorische oermens, genoemd naar dit dal, ook al in de boomtoppen boven de afgrond bungelde, of 50 meter hoge, uitdagende rotsklimwanden bedwong, voor de fun. Het mag in de oude steengroeve Bochumer Bruch. Schrik niet van de roep van oervogel oehoe, een grote soort uil. Deze voormalige steengroeve bij Wülfrath is namelijk óók een landschapsreservaat.

Stel je voor, zo gaaf. De Mountainbike Trail Siegen is een ‘flowtrail’. Dat wil zeggen: lekker downhill naar beneden razen door het bos, op een speciaal aangelegde afdaling vanaf de hoge Fischbacherberg. Daarna meteen weer zwetend omhoog koersen kan ook, want je kunt van de 3,5 km lange route ook een rondje maken.

Het wandelgidsje is te bestellen op nrw-vakantie.nl/brochures. Meer informatie en nog meer spannende tips staan op nrw-vakantie.nl/reistijdplezier.

 

 

 

 

 

Comments are closed.