Een duik in de koude badhuizen van Zuid-Zweden

Het seizoen van koud baden is deze maand weer van start gegaan in Zweden. Koud baden wordt beschouwd als een effectieve remedie tegen verschillende lichamelijke en geestelijke kwalen. Vooral in het zuiden van Zweden – in de regio’s Skåne, Småland en op het eiland Öland – is deze diepgewortelde traditie mateloos populair onder de locals. De gemiddelde watertemperatuur langs de kust in Zuid-Zweden schommelt tussen de 3-5 graden Celsius van november tot maart. Dat weerhoudt de Zweden er niet van massaal een duik in zee te nemen en gebruik te maken van hun sfeervolle en historische koude badhuizen – kallbadhus – langs de kust.

Langs de hele kust

Waar koud baden en koud douchen hier steeds meer ontdekt wordt, doen de Zweden al sinds het einde van de 19e eeuw niets anders. Langs de hele kustlijn van Skåne en Småland vind je diverse authentieke badhuizen die speciaal ingericht zijn voor dit doel. Hier combineer je een koud bad met een hete sauna, nog zo’n heerlijk Scandinavisch gebruik. Zomer of winter, de Zweden houden van hun verkwikkende duik in zee.

 

 

Sterke temperatuurwisselingen hebben gunstige metabole effecten op het menselijk lichaam. Een remedie waar een groot deel van de Zweden al eeuwen de vruchten van plukt. Het shock-effect dat koud water teweegbrengt, zorgt voor het vrijkomen van een cocktail van adrenaline en endorfine. Dat levert een flink aantal gezondheidsvoordelen op: een lager stressniveau, een gunstig effect op chronische pijn, betere nachtrust, een verhoogde immuunfunctie en een opgewekt humeur.

Kallis

De mooiste badhuizen langs de Zuid-Zweedse kust

 

 

1. Ribersborgs Kallbadhus

Ribersborgs Kallbadhus ligt in Malmö. Het badhuis uit 1889 ligt op slechts 15 minuten fietsen van het stadscentrum. Vanuit de sauna kijk je op heldere dagen door het grote glazen raam naar Kopenhagen. Veel inwoners van Malmö komen hier dagelijks om een ​​koele duik te nemen, te ontspannen in de sauna en even los te komen van het dagelijkse leven.

2. Bjerreds Saltsjöbad

Bjerreds Saltsjöbad ligt aan het einde van de lange pier op het strand van Bjärred. De houten pier van 576 meter is een van de langste van Zweden en het ongeverfde houten gebouw met zijn moderne Scandinavische architectuur is een iconisch herkenningspunt in de omgeving. Bjerreds Saltsjöbad ligt aan de zuidwestkust van Skåne, ten noorden van Malmö.

3. Kallbadhus Borgholm op Öland

Het historische Kallbadhus in de haven van Borgholm werd al in 1865 gebouwd. Op deze zonnige locatie op het eiland Öland voor de kust van Småland wanen bezoekers zich in koninklijke sferen. Koning Oscar II bezocht het Kallbadhus in 1893 en roemde deze plek met de historische woorden: “Dit is het mooiste bad dat ik deze zomer heb gehad”. Nog altijd komen locals hier een duik nemen, koffie drinken of genieten van de omgeving.

Kvinna p brygga vid kallbadhus

4. Kallis en Pålsjöbaden in Helsingborg

De havenstad Helsingborg in Skåne is een mekka voor zwemmers, met drie openluchtbaden. Mensen nemen hier al bijna 150 jaar koude baden. Kallbadhus Kallis, met zijn uitzicht over de Sont naar Denemarken en de warme, gezellige omgeving is de oudste van Helsingborg. Niet ver van Kallis, op zo’n 15 minuten lopen, ligt Pålsjöbaden. Dit spectaculaire openluchtbad is herbouwd op palen boven de zee, met kleine, pittoreske gele badcabines naast elkaar.

Kallbad vid Kallis

5. Kallbadhus van Hotel Skansen

Hotel Skansen ligt in Båstad, een kleine badplaats op het schiereiland Bjäre in Skåne. Het Skansen hotel heeft onlangs een nieuw koud badhuis gebouwd aan het einde van de pier. Er is een lounge met een open haard in het midden van het badhuis en een hete whirlpool op de pier zodat gasten ook als het koud is buiten kunnen blijven. Neem ’s ochtends of ‘s avonds een duik en schuif daarna aan in het bijbehorende eersteklas restaurant van het hotel voor een heerlijk ontbijt of diner.

 

 

 

 

 

Comments are closed.