Waarom zijn in Zweden de meeste huizen rood?

De Zweedse naam voor de beroemde rode kleur van de roodgeverfde huisjes en boerenhoeves in Dalarna, en van minstens de helft van alle huizen in Zweden, is ‘faluröd’, oftewel ‘Falunrood’. In de Zweedse plaats Falun staat een kopermijn die vooral bekend is doordat restproducten van de koperwinning gebruikt worden als kleurstof in verf. Tegenwoordig is de kopermijn open voor publiek en dagelijks zijn er mogelijkheden om onder begeleiding van een gids af te dalen in de mijn en zo te ontdekken hoe vroeger het koper gewonnen werd. En als je een bezoek brengt aan de Falun Kopermijn en omgeving, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, zul je deze kleur overal op muren en vloeren aantreffen. Er is een fantastische mijnattractie voor kinderen en voor iedereen zijn er goede restaurants en cafés. Dit mag je niet missen.

rood-huis

Kunst in Skåne

Het schetsenmuseum van kunst in de openbare ruimte toont iets heel bijzonders: de geboorte van kunst. Hier zie je een verzameling schetsen, tekeningen en schaalmodellen van wat nog een kunstwerk moet worden. Bekende kunstenaars vanuit de hele wereld hebben voor dit instituut van de universiteit Lund hun voorstudies voor hun kunstwerken ter beschikking gesteld. Naast deze Zweedse en internationale collectie, biedt een sculpturenzaal een verbluffende kijk op het ontstaan van kunst. Hier leer je het werk van kunstenaars als Henry Moore, Christo en Jeanne-Claude, Henri Matisse, Pablo Picasso en vele anderen van een heel andere kant kennen. Naast de permanente tentoonstelling zijn er ook geregeld wisselende exposities. Ook de beeldentuin is zeer de moeite waard.

De kunsthal van Landskrona

Het gebouw alleen al is een indrukwekkend kunstwerk. De 530m2 grote hal met zijn platte dak heeft wanden van glas. De tentoongestelde werken tonen zich daardoor steeds in een ander contrast, door de wisselingen van het invallende daglicht. In het atrium bevindt zich een Japanse tuin. Het ontwerp is van de Duits-Zweedse architect Fritz Jaenecke en zijn partner Sten Samuelsson, dat nog steeds in de oorspronkelijke stijl van de jaren zestig is ingericht. Bij het 550-jarig bestaan van de stad Landskrona was dit het tentoonstellingspaviljoen voor industriële producten. Onmiddellijk na dat evenement werd het aan de kunst gewijd. Hier exposeren vooral temporaine, lokale kunstenaars. In de tuin van de galerie bij de citadel is ook nog een collectie beelden te zien.
 

 

Het Malmö Art Museum

Dit museum in het kasteelcomplex van Malmö behoort tot de toonaangevende instituten van de Scandinavische landen. De collectie omvat rond 40.000 werken, daterend uit de 16e eeuw tot heden. Het zwaartepunt ligt evenwel bij de hedendaagse Scandinavische kunst. De meeste kunstenaars uit deze stroming zijn hier wel met werken vertegenwoordigd. Het museum wil bezoekers door middel van de kunst verleden en heden opnieuw laten ontdekken. Te zien zijn schilderijen, sculpturen, grafisch werk, maar ook meubels. In juni 2014 heeft het Malmö Art na een renovatie van het slot zijn poorten weer geopend.

Ontdek Stockholm op de fiets

Doe net als de plaatselijke bewoners en ga op twee wielen de stad in. Ga op je gemak de café’s van Stockholm langs en kom binnen voor een fika – het Zweeds woord voor koffiepauze. Een rondje bezienswaardigheden? Skansen, Vasamuseum, Stadhuis (Stadshuset), Koninklijk Paleis (Kungliga Slottet). Geloof ons maar, de beste manier om er te komen is fietsend.

Comments are closed.