Leven als een digital nomad in Portugal

Portugal staat bekend als toplocatie voor digital nomads; mensen met een online baan, zonder vaste werkplek. De gastvrijheid, de Vinho Verde na werk, de pittoreske dorpen en de waanzinnige vergezichten maken Portugal een perfecte bestemming om op afstand te werken.

Ook heerst er een laidback surfcultuur en zijn de hippe coworking spaces in opkomst. Sinds covid-19 is thuiswerken steeds normaler geworden, wat nog meer mensen kansen heeft gebracht om op workation te gaan en hun keukentafel om te wisselen voor een werkplek ver van huis, met uitzicht op een surfspot of over adembenemende bergen. Want als jouw werk en baas het toelaten om vanaf afstand te werken, dan kies je natuurlijk liever een plek die verre van lijkt op het momenteel grijze en gure Nederland. Digital nomads hebben in principe enkel internet nodig en een tafel om met hun laptop aan te werken. Een secundaire, maar oh zo belangrijke, voorwaarde is een inspirerende werkplek en een bunch aan gelijkgestemden om na werk mee te socializen. Vanwege het aangename Portugese klimaat, kan je naast het werk ook meer buiten leven en (corona-proof) activiteiten ondernemen, wat de kwaliteit van leven aanzienlijk vergroot.

Het eerste digital nomad dorp op Madeira

Op een half uurtje rijden van de hoofdstad Funchal, vind je het eerste digital nomad dorp van Europa. In het artistieke stadje Ponta do Sol is in samenwerking met de regionale overheid en StartUp Madeira een gratis werkplek met supersnel internet gerealiseerd, om zo de ultieme locatie te creëren voor remote professionals en tegelijkertijd de lokale bedrijven een boost te geven.

Alle ingrediënten zijn hier aanwezig voor de digitale nomaden utopie: adembenemende bergen, de zee, frisse lucht, eindeloze hiking trails, en een community van mensen met een zelfde soort levensstijl. Het initiatief, in stroomversnelling geraakt door covid-19, is dan ook zo’n groot succes gebleken dat het nu al met 3 jaar is verlengd, tot 2024.

 

 

Lissabon: Silicon Valley aan de Taag

Vanwege de centrale ligging in Europa en de vele techbedrijven die zich hier de laatste jaren hebben gevestigd, is Lissabon zich snel aan het ontwikkelen als tech hoofdstad van Europa. Het aantal coworking spaces schiet als paddestoelen uit de grond. Het feit dat de stad veel leegstaande industriële panden heeft, draagt bij aan deze ontwikkeling. In combinatie met het fijne klimaat, de vele restaurants, het bruisende nachtleven en de nabijheid van veel verschillende stranden en surf spots, heeft de stad meer dan genoeg te bieden voor de avontuurlijke thuiswerker.

 

 

Portugal is een veilige bestemming

Als het gaat om de bestrijding van covid-19 is Portugal een voorbeeld voor de rest van de wereld; het land behoort tot één van de landen met de hoogste vaccinatiegraad ter wereld, en de regering reageert snel en kordaat op de nieuwe ontwikkelingen rondom het virus. Zo ontwikkelde Portugal het Clean&Safe keurmerk voor horeca die voldoen aan bepaalde hygiëne eisen, en kan je tijdens het strandseizoen ten alle tijden de drukte per strand (online, in de app ‘Info Praia’, maar ook ter plekke) bekijken. Het actuele reisadvies van de Nederlandse overheid vind je hier.

 

Dit zijn de leukste hotspots in Portugal

Je kunt meer handige Portugal tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Portugal plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Daarnaast staat Portugal al jaren bijna constant in de top 5 van veiligste landen ter wereld, volgens de Global Peace Index. Deze stabiliteit draagt bij aan de economische groei en de aantrekkelijkheid voor buitenlandse investeerders en digitale nomaden.

Uitzicht op het oude centrum van Porto

Cowork hotspots door heel Portugal

Door heel Portugal zijn trendy cowork spaces te vinden waar alle gemakken van gemeenschappelijk werken zijn geoptimaliseerd. Wij zetten er een paar voor je op een rijtje uit elke regio:

  • Porto & Noord Portugal: Work In Porto en Land Work in Porto
  • Centraal Portugal: Pipedream in Peniche
  • Lisboa: Idea Spaces en The Base in Lissabon
  • Alentejo: Vagabond in Vila Nova de Milfontes
  • Algarve: Salema Eco Camp bij Lagos
  • Madeira: Digital Nomad Village in Ponta do Sol
  • Azoren: Novovento Cowork in São Miguel

 

 

 

 

 

Comments are closed.