Vijf bijzondere wandelingen door de jongste stad van Nederland

Water, beschermde natuurgebieden, spraakmakende architectuur, polders en bijzondere buurten; Almere heeft heel wat te ontdekken. Voor wandelaars die hier benieuwd naar zijn heeft VVV Almere een wandelgids ontwikkeld. Hierin staan vijf afwisselende routes, variërend van 9 kilometer tot 24 kilometer, langs verrassende en onverwachte plekken in en rond de stad.

Fietsen en wandelen in Almere

Jongste stad

Het eerste huis van Almere werd in 1976 opgeleverd in Almere Haven. Inmiddels telt de stad ruim 215.000 inwoners. Maar met een oppervlakte van 250km2 is er genoeg ruimte voor zowel stedelijke architectuur als voor schaduwrijke bossen, prachtige natuur en water. Almere bestaat zelfs voor de helft uit water. De wandelgids biedt vijf verschillende routes om de diversiteit aan natuur en architectuur te ontdekken en te bewonderen. Elke route bevat praktische informatie zoals plattegronden, overnachtingtips, suggesties voor de leukste terrassen en veel achtergrondinformatie over wat er langs de route te zien is.

silverline

Wandelingen

De 5 wandelingen variëren in lengte. De kortste is de Beestenroute van 9 kilometer en is de leukste voor kinderen. Niet alleen vanwege de relatief korte afstand, maar ook vanwege wat er onderweg te zien is. De wandeling leidt bijvoorbeeld langs de gezellige kinderboerderij in de Bouwmeesterbuurt en het avontuurlijke speeleiland De Meridiaan. Kinderen kunnen zich heerlijk uitleven op dit 1,5 hectare grote en natuurlijke speelparadijs.

 

 

De 11 kilometer lange Regenboogroute brengt wandelaars in bijzondere wijken met kleurrijke architectuur van gerenommeerde architecten. Eén van de wijken heet ook de Regenboogbuurt en is met de kleurrijke woningen geïnspireerd op de Berlijnse wijk ‘Onkel Tom’s Hütte, die 100 jaar geleden is ontworpen door de architect Bruno Taut. Kenmerkend voor de Regenboogbuurt is ook, dat de kleuren van de gevels van de woningen en in de openbare ruimte op elkaar zijn afgestemd en terug zijn te vinden in de straatnamen, de groenvoorzieningen en het straatmeubilair.

Gebouw The Wave in Almere

Gebouw The Wave in Almere

De Vaartenroute is 15 kilometer lang en vertelt het verhaal van de waterhuishouding van Almere. De vaarten zelf, de Lage Vaart en de Hoge Vaart, zijn twee kanalen die zorgen dat Flevoland niet overstroomt. Ze komen samen bij het imposante gemaal De Blocq van Kuffeler, het grootste gemaal van Europa als gekeken wordt naar de opvoerhoogte en capaciteit. Er wordt ook gewandeld langs de prachtige Leeghwaterplas en de architectuur in Almere Centrum.

Gebied de Lepelaarsplassen

Almeerder Hans Prins organiseerde jarenlang de Almeerdaagse. Dit was een zesdaags wandelevenement langs de moderne architectuur, de stadsbossen, het polderlandschap met al zijn water en het natuurgebied Oostvaardersplassen. De Hans Prinsroute is 20 kilometer en laat de diversiteit van Almere optimaal zien.

 

 

De langste route is de Kemphaanroute van 24 kilometer. Tijdens deze route ontdekken wandelaars stadslandgoed De Kemphaan, Boswachterij Almeerderhout en staan ze ineens in het bijzondere kunstwerk De Groene Kathedraal van Marinus Boezem. Dit voorbeeld van landschapskunst is een in populieren op ware grootte uitgezette plattegrond van de kathedraal van Reims.

Begin- en eindpunt van de wandelingen is steeds het centrum van Almere Buiten, goed bereikbaar met auto of openbaar vervoer. De wandelgids is te koop bij VVV Almere aan De Diagonaal 199 in Almere Centrum en bij het VVV-infopunt aan het Baltimoreplein 112 in Almere Buiten voor €4,95 per stuk.

 

 

 

 

 

Comments are closed.