Harmke’s tips voor 24 uur in Gent

De Belgische studentenstad Gent is hip en monumentaal tegelijk. Harmke verbleef er precies een etmaal en deelt haar favoriete adressen. Ze sliep in de gloednieuwe vestiging van B&B Hotels in hartje stad.

Wegwijzers in Gent

Wegwijzers in Gent

13.00-14.00 uur | B&B Hotels

Open sinds mei 2021 en meteen een hit is de nieuwe loot van B&B Hotels aan de Voldersstraat in het historische hart van Gent vlak bij de kathedraal. Het witte pand oogt fris en nagelnieuw. Het inchecken gebeurt snel en efficiënt door een hoffelijke Belg. De kamer is kleurig in seventies-stijl met room for a pony, dat wil zeggen voor een derde persoon, want er staat een extra bed, al is het dan just me, myself and I. Leuk detail: yogamatjes op de kamer!

Mijn kamer bij B&B Hotels

Mijn kamer bij B&B Hotels

De gezellige lobby

De gezellige lobby

Koffiecorner

Koffiecorner

14.00-15.00 uur | Lunchen bij Miss Yu

Vanuit de auto op weg naar het hotel viel mijn oog al op het pand van deze Japanse Noodle Bar aan de Nederkouter. Miss Yu is de naam. Ik heb wel zin in een oosterse lunch. Het adres ziet er simpel maar keurig uit. Het ruikt er in elk geval heerlijk naar de Japanse keuken. De kaart is lekker overzichtelijk en de prijzen zijn schappelijk. Mijn keuze valt op zeewiersalade en teriyaki-kip. Yum! Geen slecht begin van mijn shortbreak in de Belgische studentenstad.

Japans lunchen

Japans lunchen

Miss Yu

Miss Yu

Kip en zeewier

Kip en zeewier

15.00-15.30 uur | Chocola uit Gent

Tijd om rond te slenteren. Ik loop over de Graslei langs oude panden met trapgevels. Op de Botermarkt stuit ik op Sophie’s Sweets & Chocolate, een chocoladeatelier. De klant voor mij bestelt een ‘zakske neuskes’: paarse neusjes met geleivulling. Ik kies voor Gentse kaneeltjes – ronde chocolaatjes met crème – en Gentse draakjes – chocola met geleivulling. Op de Middeleeuwse Belfort-toren prijkt een vuurspuwende draak. De draak is het symbool van Gent.

Graslei

Graslei

Sophie’s chocola

Sophie’s chocola

Gentse draakjes

Gentse draakjes

15.30-16.00 uur | Keramiek van Catherine

Een straat verderop ontdek ik het mooie keramiekatelier van Catherine Clarysse in een prachtig trapgevelpand. Ceramics by Catherine Clarysse staat er op de winkelruit. Ze maakt en verkoopt delicaat porselein, veelal gebruiksvoorwerpen zoals kopjes, bekers, schaaltjes, vazen, klokken, alles heel mooi en smaakvol. Het heeft de charme van ambachtelijkheid. Ze leerde de kunst van het pottenbakken in Engeland, waar ze 3 maanden verbleef.

Trapgevel

Trapgevel

Vaas van keramiek

Vaas van keramiek

Delicate cupjes

Delicate cupjes

16.00-17.30 uur | Boottocht op de Leie

Ben je in Gent, dan is een boottochtje in deze waterrijke stad een must. Met Boat in Gent maak ik een rondvaart dwars door het Middeleeuwse centrum. We varen een stukje op de Leie-rivier en het Lieve-kanaal. Een gids aan boord vertelt over de historische monumenten zoals de St. Baafskathedraal, waar het beroemde veelluik ‘De aanbidding van het Lam Gods’ van de gebroeders Van Eyck hangt, het Belfort en de burcht Het Gravensteen.

Waterrijke stad

Waterrijke stad

Toren van het Belfort

Toren van het Belfort

Burcht Gravensteen

Burcht Gravensteen

 

Lees ook dit artikel: 48 uur in Berlijn met Harmke

 

17.30-18.00 uur | Belgische wafels

Nu ik in België ben, heb ik wel zin een Belgische wafel. Ze zijn er in veel verschillende varianten. Zo is de wafel uit Brussel rechthoekig en die uit Luik ovaal van vorm. Een paar stappen van mijn hotel op de hoek is een kraam waar je wafels op een stokje koopt (Go.fre), maar ook Luikse wafels. Je kunt ze laten aftoppen met nutella, slagroom, ijs, aardbeien of banaan. Ik neem de nog warme wafel mee naar de kamer en peuzel hem daar heerlijk op.

Belgische wafel

Belgische wafel

Cozy kamer in B&B Hotels

18.00-20.00 uur | Zomerterras B&B Hotels

Tijd voor een drankje! Een hippe pop-up bar is SOHO Summerbar naast een muur met street art, maar ik verkies het Zomerterras van B&B Hotels, wel zo makkelijk. Dit terras met zitjes en parasols zit op de derde verdieping en kijkt uit op de torens van de St. Baafskathedraal en het Belfort met de draak. Pal naast B&B Hotels is het fantastische Libanese restaurant Beiruti. Hier ga ik straks dineren met een vriendin uit Gent. Reserveren is absoluut een must.

Pop-upbar SOHO

Pop-upbar SOHO

Zomerterras van B&B Hotels

Zomerterras van B&B Hotels

Apérol op het hoteldakterras

Apérol op het hoteldakterras

20.00-22.00 uur | Smullen bij Beiruti

De Oosterse geuren komen je tegemoet zodra je bij Beiruti een stap over de drempel zet. De toonbank staat vol lekkere hapjes en de keukenbrigade is druk in de weer. We mogen plaatsnemen in de binnentuin, overspannen met zeildoek. Shared dining is het concept. Op tafel komt een scala aan heerlijke hapjes zoals homemade humus, aubergine, pittige worstjes en salade met granaatappelpitjes. Erbij platbrood warm uit de oven. Amai zeg, smullen!
Interieur van Beiruti

Gentse Charlotte

Gentse Charlotte

Harmke aan de hapjes bij Beiruti

Harmke aan de hapjes bij Beiruti

22.00-00.00 uur | Natafelen bij Mòris

Bij alle heerlijke hapjes van Beiruti drinken we tonic met vlierbes. Alcohol wordt hier niet geschonken, maar dat is geen enkel punt. We zetten de avond voort bij late night bar Mòris aan de Korenmarkt in een historisch pand met stenen muren, een houten balkenplafond en stalen trappen, een mooie mix van oud en nieuw. The place to be in Gent! We veroveren een plekje binnen bij het haardvuur. Dat vraagt om een goed glas rode wijn!

B&B Hotels by night

B&B Hotels by night

00.00-09.00 uur | Slapen bij B&B Hotels

Charlotte is terug naar man en kids en ook voor mij is het fijn thuiskomen na de avond uit. Het B&B Hotel heeft een mooie lobby, Scandinavisch van sfeer. De prijs-kwaliteitverhouding is ongelooflijk. Je betaalt zo’n 55 euro voor een kamer, terwijl de uitstraling alles behalve die van een budget-hotel is. Het bed is goed. Het enige minpuntje dat ik kan bedenken is dat de ontbijtruimte snel volzit, maar de receptioniste lost het prima op door me koffie aan te bieden in de lobby en me een seintje te geven zodra er een tafel vrijkomt.

Entree van B&B Hotels

Entree van B&B Hotels

Lampen in de lobby

Lampen in de lobby

 

 

09.00-9.30 uur | Koffie van Way

Niet dat ze bij B&B hotels geen goede koffie hebben, integendeel, want op mijn kamer staat een Nespresso-machine, maar het een sluit het ander niet uit. Op steenworp afstand van B&B Hotels tref ik Way Specialty Coffee Roasters, pal tegenover de Universiteit Gent. Geweldige koffie met plantaardige melk! De branderij zelf zit in Dok Noord. Daar is de hoofdvestiging van Way. De bonen komen uit Brazilië, Mexico, Colombia, Guatemala, Indonesië, Ethiopië, etc.

Koffie van Way

Koffie van Way

Flat white

Flat white

Bonenmenu

Bonenmenu

09.30-11.00 uur | Boeken en Design Museum

Wat me opvalt is dat er zoveel boekhandels zijn in Gent. Het Paard Van Troje bijvoorbeeld aan de Kouter, of De Kaft aan de Nederkouter, een zaak met tweedehandsboeken. Ook het Design Museum heeft een mooie bookshop. Het billboard aan de zijgevel van het museum is een doorlopend project van het Gentse grafisch collectief 019. Elk ontwerp blijft twee maanden hangen. De dag dat ik in Gent ben, hangt hier het werk ‘The Floor is Lava’ van Victor Verhelst.

Boekhandel De Kaft

Boekhandel De Kaft

‘The Floor is Lava’ van Victor Verhelst

‘The Floor is Lava’ van Victor Verhelst

11.00-13.00 uur | Upcoming Dok Noord

Het zit er bijna op, mijn 24 uur in Gent. Nog één programmapuntje is er over. Ik check uit en rijd met mijn auto die ik geparkeerd heb in de Kouter-parking naar Dok Noord. “Op Dok Noord kun je wonen, werken, winkelen en genieten” is de slogan. Het Nieuwe Gent wordt het genoemd. Het is een upcoming area, een industrieterrein met hippe vibes. Way Specialty Coffee Roasters is er te vinden, maar ook saladebar Hola Food en keramiekatelier Klei Dok.

Industrieel Dok Noord

Industrieel Dok Noord

Klei-atelier in Dok Noord

Klei-atelier in Dok Noord

Klei Dok

Klei Dok

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.