Gent

Gent is een zeer veelzijdige stad wat vooral op cultuurhistorisch gebied veel te bieden heeft. Blijf op de hoogte van Gent met deze Gent tips.

Reizen naar Gent

Gent ligt ongeveer anderhalf uur van de Nederlands en is te bereiken met de auto, per trein en per bus. Er is onder andere een Thalys-verbinding met Brussel.
Het verkeersbureau van Gent en de plaatselijke VVV’s kunnen u precies vertellen wat in de buurt de moeite waard is en er zich afspeelt in deze mooie Belgische stad.

Met de auto naar Gent en emissie zones

Voor bezoekers die met eigen auto vervoer naar Gent reizen is het belangrijk om te weten dat de Gentse binnenstad sinds 1 januari 2020 een lage emissiezone (LEZ) is. Zo wil de stad de luchtkwaliteit verbeteren en bijdragen aan een gezonde leefomgeving en een beter milieu.

In deze lage emissiezone van Gent gelden strenge toelatingsvoorwaarden en normen voor de uitstoot van auto’s. Op basis van de euronorm en het brandstoftype wordt besloten of jouw auto de zone in mag rijden. Alleen voertuigen die aan deze strenge toelatingsvoorwaarden voldoen, worden toegelaten. Oude benzine en dieselauto’s zijn niet toegestaan. Om een boete te voorkomen dient je auto geregistreerd te worden voordat je Gent binnenrijdt.

Als je dit bord ziet in Gent moet je toestemming hebben voor de emmissie-zone

Als je dit bord ziet in Gent moet je toestemming hebben voor de emmissie-zone

Een voertuig met een buitenlandse nummerplaat dat het gebied binnen de binnen de ring (De Gentse binnenstad) wil inrijden moet altijd geregistreerd worden. Om een boete te voorkomen dient je auto geregistreerd te worden voordat je Gent binnenrijdt. Bekijk ook het filmpje hieronder met meer informatie.

 

Gent: Architecturale trekpleister

De stad is opgedeeld in twee stadsdelen: het Historisch Centrum en het Kunstenkwartier. De stad beschikt over grote architecturale rijkdom en kent veel beschermde monumenten zoals het Belfort en Lakenhalle, het stadhuis, de St.-Baafskathedraal (biedt onderdak aan het Lam Gods-retabel van Jan Van Eyck), de St.Niklaaskerk en kasteel Gravensteen. Het is de enige burcht van heel Vlaanderen die nog (in goede staat) in tact is gebleven. Tijdens je bezoek kan je de paardenstallen, de walmuur en het poortgebouw bezoeken.

De Vrijdagmarkt is het centrale plein van Gent. Vroeger was dit een belangrijke plaats waar het openbare leven zich afspeelde zowel poiltiek als sociaal. Dit is goed terug te zien in de imposante gildenhuizen zoals ‘het Toreken’, welke dateert uit de tweede helft van de vijftiende eeuw en werd opgetrokken in gotische stijl. Op het plein zijn verschillende cafés en restaurants te vinden in allerlei soorten prijsklassen.

 

 

Gentse Feesten

In juli vindt in Gent de Gentse Feesten plaats. Het festival wordt geopend door een bonte feeststoet van artiesten en praalwagens die door de stad trekt.Tijdens het festival zal op iedere straathoek dans, muziek, theater, sketches, circus en acrobatiek kunsten vertoond worden. Op de laatste dag van het festival, ook wel de dag van de lege portemonnees genoemd, vindt er een kaarskernprocessie plaats. De Gentse Feesten starten jaarlijks op de dag voor de derde zondag van de maand juli en duurt 10 dagen. Voor meer informatie over het festival en het volledige programma kijk op Gentse Feesten.

Filmfestival Gent

In het najaar vond het Filmfestival Gent plaats. Het Festival werd opgericht in 1974 en ontwikkelde zich tot één van de meest prominente Europese filmfestivals. Het festival schenkt sinds 1985 speciaal aandacht aan de filmmuziek en ook dit jaar zal ruime aandacht besteed worden aan filmmuziek. Zo zal er o.a. tijdens het festival de uitreiking van de World Soundtrack Awards plaatsvinden. Voor meer informatie kunt u terecht op FilmFestival Gent.

Jazz Festival Gent

In juli zal het Jazz Festival Gent plaatsvinden in de historische binnentuinen van de Bijloke. Allerlei nationale en internationale artiesten zullen de optredens gaan verzorgen. Er zullen verschillende muziekstromen aan bod komen waarbij het accent ligt op mainstream en avant-garde jazz, en “All That Jazz?”. De tickets moeten vooraf online besteld worden op Jazz Festival Gent.

Musea in Gent

Gent kent een aantal aantrekkelijke musea met uiteenlopende thema’s, van modern tot klassiek. Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, beter bekent als S.M.A.K.toont Europese moderne kunst van na 1950 tot en met hedendaagse kunst. Er is onder andere werk tentoongesteld van Joseph Beys en David Hammons. Voor meer informatie over actuele tentoonstellingen kunt u terecht op S.M.A.K..
Het Museum Schone Kunsten Gent is een van de oudste musea van Belgie. De collectie bestaat voornamelijk uit schilderijen en beelden van de middeleeuwen tot de eerste helft van de 20ste eeuw. Meer informatie kunt u vinden op MSK.

Boottocht over de Gentse binnenwateren

Een echte aanrader is om een boottocht te maken over de Gentse binnenwateren. De boottochten vertrekken in het centrum vanaf de Graslei, Korenlei en Graanlei en er zijn diverse routes mogelijk. Alle tochten leiden dwars door historische centrum langs de prachtige, historische huizen en monumenten. Meer informatie over vertrektijden en routes zijn te vinden bij het lokale VVV kantoor van Gent.

5 Tips van het verkeersbureau van Gent

Om u verblijf in Gent goed te laten verlopen geeft het verkeersbureau je de volgende vijf tips:

 

Nog een laatste tip, vraag alvast een reisgids aan over Gent om in de vakantiestemming te komen!

 

 

Verkeersbureaus en VVV’s in Gent

Dienst Toerisme van de Stad Gent

Sint-Veerleplein 5
9000 Gent
België
Telefoon: +32-92665660


Twitter: twitter.com/visitgent
Facebook: facebook.com/visitgent
YouTube: youtube.com/user/ToerismeGent
Pinterest: pinterest.com/visitgent
Instagram: instagram.com/visitgent

 

Neem contact op met Dienst Toerisme van de Stad Gent

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mailadres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Schrijf je vraag in het Engels.
Ik wil Nederlandstalige tips over Gent ontvangen*

Kaart van Gent