Gent

Gent is een zeer veelzijdige stad wat vooral op cultuurhistorisch gebied veel te bieden heeft. Blijf op de hoogte van Gent met onze gratis nieuwsbrief!

Reizen naar Gent

Gent ligt ongeveer anderhalf uur van de Nederlands en is te bereiken met de auto, per trein en per bus. Er is onder andere een Thalys-verbinding met Brussel.
Het verkeersbureau van Gent en de plaatselijke VVV’s kunnen u precies vertellen wat in de buurt de moeite waard is en er zich afspeelt in deze mooie Belgische stad.

Gent: Architecturale trekpleister

De stad is opgedeeld in twee stadsdelen: het Historisch Centrum en het Kunstenkwartier. De stad beschikt over grote architecturale rijkdom en kent veel beschermde monumenten zoals het Belfort en Lakenhalle, het stadhuis, de St.-Baafskathedraal (biedt onderdak aan het Lam Gods-retabel van Jan Van Eyck), de St.Niklaaskerk en kasteel Gravensteen. Het is de enige burcht van heel Vlaanderen die nog (in goede staat) in tact is gebleven. Tijdens je bezoek kan je de paardenstallen, de walmuur en het poortgebouw bezoeken.

De Vrijdagmarkt is het centrale plein van Gent. Vroeger was dit een belangrijke plaats waar het openbare leven zich afspeelde zowel poiltiek als sociaal. Dit is goed terug te zien in de imposante gildenhuizen zoals ‘het Toreken’, welke dateert uit de tweede helft van de vijftiende eeuw en werd opgetrokken in gotische stijl. Op het plein zijn verschillende cafés en restaurants te vinden in allerlei soorten prijsklassen.

 

 

Gentse Feesten

In juli vindt in Gent de Gentse Feesten plaats. Het festival wordt geopend door een bonte feeststoet van artiesten en praalwagens die door de stad trekt.Tijdens het festival zal op iedere straathoek dans, muziek, theater, sketches, circus en acrobatiek kunsten vertoond worden. Op de laatste dag van het festival, ook wel de dag van de lege portemonnees genoemd, vindt er een kaarskernprocessie plaats. De Gentse Feesten starten jaarlijks op de dag voor de derde zondag van de maand juli en duurt 10 dagen. Voor meer informatie over het festival en het volledige programma kijk op Gentse Feesten.

Filmfestival Gent

In het najaar van 11 tot 21 oktober 2011 vond de 38e editie van het Filmfestival Gent plaats. Het Festival werd opgericht in 1974 en ontwikkelde zich tot één van de meest prominente Europese filmfestivals. Het festival schenkt sinds 1985 speciaal aandacht aan de filmmuziek en ook dit jaar zal ruime aandacht besteed worden aan filmmuziek. Zo zal er o.a. tijdens het festival de uitreiking van de World Soundtrack Awards plaatsvinden. Voor meer informatie kunt u terecht op FilmFestival Gent.

Jazz Festival Gent

Op 7 juli 2011 zal het Jazz Festival Gent plaatsvinden in de historische binnentuinen van de Bijloke. Allerlei nationale en internationale artiesten zullen de optredens gaan verzorgen. Er zullen verschillende muziekstromen aan bod komen waarbij het accent ligt op mainstream en avant-garde jazz, en “All That Jazz?”. De tickets moeten vooraf online besteld worden op Jazz Festival Gent.

Musea in Gent

Gent kent een aantal aantrekkelijke musea met uiteenlopende thema’s, van modern tot klassiek. Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, beter bekent als S.M.A.K.toont Europese moderne kunst van na 1950 tot en met hedendaagse kunst. Er is onder andere werk tentoongesteld van Joseph Beys en David Hammons. Voor meer informatie over actuele tentoonstellingen kunt u terecht op S.M.A.K..
Het Museum Schone Kunsten Gent is een van de oudste musea van Belgie. De collectie bestaat voornamelijk uit schilderijen en beelden van de middeleeuwen tot de eerste helft van de 20ste eeuw. Meer informatie kunt u vinden op MSK.

Boottocht over de Gentse binnenwateren

Een echte aanrader is om een boottocht te maken over de Gentse binnenwateren. De boottochten vertrekken in het centrum vanaf de Graslei, Korenlei en Graanlei en er zijn diverse routes mogelijk. Alle tochten leiden dwars door historische centrum langs de prachtige, historische huizen en monumenten. Meer informatie over vertrektijden en routes zijn te vinden bij het lokale VVV kantoor van Gent.

5 Tips van het verkeersbureau van Gent

Om u verblijf in Gent goed te laten verlopen geeft het verkeersbureau je de volgende vijf tips

 

Nog een laatste tip, vraag alvast een reisgids aan over Gent om in de vakantiestemming te komen!

Bekijk de Verkeersbureaus en VVV van Gent in Oost-Vlaanderen.

Kaart van Gent