48 uur in Berlijn met Harmke

Berlijn is zó dichtbij! Het is maar een uur vliegen. Ook met de auto is de stad vanuit Nederland goed bereikbaar. Harmke bracht een bliksembezoek aan de jaarlijkse Travel Trade Show in de Messe van Berlijn en maakte van de gelegenheid gebruik meer van deze hippe Duitse stad te zien in 48 uur.

Kunstwerk van Brigitte en Martin Matschinsky op de Kudamm

Kunstwerk van Brigitte en Martin Matschinsky op de Kudamm

Maandag 18.00 uur: Amsterdam-Berlijn

Begin van de avond vertrekt mijn EasyJet-vlucht naar Berlijn en een uur later land ik al op Berlin-Schönefeld. Met de S- en U-Bahn kom ik bij mijn hotel in de wijk Charlottenburg in het westen van de stad. Hotel Q! zit in een zijstraat van de Kurfürstendamm, op een toplocatie dus! Adres: Knesebeckstraße 67.

Hotel Q!

Hotel Q!

20.30 uur: Hotel Q!

Hotel Q! is een boetiekhotel met strak design. Kosmopolitisch ook. Voordat ik ga slapen, drink ik een gembercocktail in de Fox Garden Bar van het hotel, waar het op deze doordeweekse avond vrij rustig is. Mijn kamer is compact maar schoon en van alle gemakken voorzien.

Fox Garden Bar

Fox Garden Bar

 

Dit zijn de leukste plekken in Berlijn

Je kunt handige Berlijn tips nu in je e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een plattegrond bij en reisgids bij.

 

 

Dinsdag 8.30 uur: Einstein Kaffee

De dag begin ik met koffie en een Birger Muesli bij Einstein Kaffee. Het is een soort Duitse Starbucks, op de hoek van de Kurfürstendamm – kortweg Kudamm – en de Schlüterstrasse. Het lijkt een van de weinige bars aan deze chique avenue te zijn die vóór 9 uur open zijn. Adres: Kudamm 50A.

Kaffee Einstein

Einstein Kaffee

9.00 uur: Gedächtniskirche

De Gedächtniskirche staat aan het eind van de Kudamm. Deze monumentale kerk, die tijdens WOII door een bombardement van de geallieerden beschadigd raakte, werd flink gerestaureerd. Het wonderlijke, grillige bouwwerk heeft een achthoekige klokkentoren. Adres: Breitscheidplatz.

De Gedächtniskirche

De Gedächtniskirche

9.30 uur: Sagers Kaffeerösterei

In een smalle straat tref ik Sagers Kaffeerösterei die zeer goede koffie schenkt. “Von der Farm bis in die Tasse” is de slogan. Het geheim? “Geprüfte Herkunft, sorgfältigste Verarbeitung und tägliche Frische.” Niet alleen is de koffie lekker, het is ook gezellig zitten bij dit barretje. Adres: Lotte-Lenya-Bogen 555.

Koffiebranderij Sagers

Koffiebranderij Sagers

10.00 uur: Helmut Newton

Fotograaf Helmut Newton kwam uit Berlijn en heette eigenlijk Helmut Neustädter. De Helmut Newton Foundation bevindt zich in het Museum für Fotografie waar ik de expositie ‘Saul Leiter. David Lynch. Helmut Newton: Nudes’ bezoek. Vooral vrouwelijk naakt helaas, al viel dat te verwachten. Tot 20 mei 2019. Adres: Jebensstraße 2-3.

Helmut Newton in het Fotografiemuseum

Helmut Newton in het Fotografiemuseum

12.00 uur: Currywurst

Tijd voor een hapje van het een of ander! Overal in Berlijn vind je kramen met worst. Ik laat me verleiden door de 100% Bio Organic Currywurst van Witty’s aan de Wittenbergplatz. Deze smakelijke worst wordt in plakjes geserveerd met saus, kruiden en een ovenwarm broodje. Adres: Wittenbergplatz 5.

Worstkraam op de Wittenbergplatz

Worstkraam op de Wittenbergplatz

Curryworst

12.30 uur: KaDeWe

Warenhuis KaDeWe staat voor Kaufhaus des Westens en is al meer dan een eeuw een begrip. Ik zwerf rond over de porseleinafdeling van dit luxewarenhuis. Bovenin tref ik op een grote culinaire afdeling met niet alleen Duitse worst, maar ook Spaanse tapas en meer. Adres: Tauentzienstraße 21-24.

Trappenhuis van KaDeWe

Trappenhuis van KaDeWe

Porselein bij KaDeWe

Porselein bij KaDeWe

Nog meer porselein

14.00 uur: Teddyberen van Steiff

Op de terugweg naar mijn hotel passeer ik de winkel van Steiff. De teddyberen met een knopje in het oor en een schildje op de borst zijn wereldberoemd. De fabriek werd opgericht in 1847 in Zuid-Duitsland. Voor een aankoop in deze winkel is diep in de buidel tasten wel een must. Adres: Kudamm 38.

Teddybeer van Steiff

Teddybeer van Steiff

14.30 uur: Brandenburger Tor

Met de S-Bahn ga ik naar een ander deel van de stad: Mitte. Ik bewandel de brede boulevard Unter den Linden die van de Brandenburger Tor naar de Alexanderplatz leidt, een traject van 2 kilometer. Vóór de val van de muur in 1989 was dit nog Oost-Berlijn en was het er grauw en miezerig, nu bruist het er.

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor

18.00 uur: Hotel InterContinental

Vanaf Alexanderplatz neem ik de metro. Met een collega borrel ik bij het InterContinental hotel nabij de Zoo. Als vaste gast heeft hij toegang tot de Executive Lounge. Dat heeft z’n voordelen. Terwijl we gezellig zitten te praten komen er lekkere hapjes voorbij en wordt er goede wijn geschonken. Adres: Budapester Strasse 2.

De Marienkirche nabij Alexanderplatz

De Marienkirche nabij Alexanderplatz

 

 

Woensdag 8.00 uur: What Do You Fancy Love?

Pal naast hotel Q! zit een hip ontbijtadres. Het heet What Do You Fancy Love?. Ze serveren er bagels, broodjes, taart, koffie und so weiter. Ik kies voor een granenbagel met brie en walnoten, hoewel… die bagel met avocado en zalm ziet er ook verleidelijk uit. Adres: Knesebeckstrasse 69.

Bagels en taart bij What Do You Fancy Love?

Bagels en taart bij What Do You Fancy Love?

9.00 uur: Travel Trade Show ITB

Vanaf Savigny Platz neem ik de S-Bahn naar de Messe waar ik de reisbeurs ITB bezoek. World’s Leading Travel Trade Show, elk jaar begin maart, is een bron van inspiratie voor travelbloggers zoals ik. Wat wordt mijn volgende bestemming? Colombia, Iran, Bahrein of misschien wel Hawaï?

Welkom op de reisbeurs van Berlijn

Welkom op de reisbeurs van Berlijn

14.30 uur: Cappuccino Grand Café

Na een halve dag op de beurs ga ik terug naar hotel Q!. Lunchen doe ik tegenover het hotel bij Cappuccino Grand Café. Ravioli in botersaus met amandelen. Yummy! Glas witte wijn erbij. Het gaat er hier formeler aan toe dan bij het hippe bageladres aan de overkant. Adres: Knesebeckstrasse 34.

Cappuccino Grand Café

Cappuccino Grand Café

15.30 uur: Taxi naar airport

De vriendelijke medewerkers van hotel Q! bestellen voor mij een taxi naar de luchthaven Berlin-Schönefeld. In een mum van tijd komt er al een chauffeur voorrijden. Koffers in de achterbak en off we go. Het is rustig zo midden op de dag, want iedereen is nu op de beurs, zegt de chauffeur.

18.00 uur: Berlijn-Amsterdam

De EasyJet-vlucht vliegt me op tijd terug van Berlijn naar Amsterdam. De grondsteward in Berlijn kent geen genade. Ik had nog vóór de controle bij de gate mijn handbagage tot één stuk dienen terug te brengen. Maar het is maar een kleine handtas, sputter ik tegen. Niks te maren. Befehl ist Befehl.

Warenhuis KaDeWe

Warenhuis KaDeWe

Bij de Brandenburger Tor

Bij de Brandenburger Tor

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.