Vier de vrijheid bij Hotel de Wereld

Op zoek naar een écht bijzondere overnachting? Hotel de Wereld is met recht een plek met een verhaal. Het beroemde viersterrenhotel in het centrum van Wageningen staat sinds 1945 bekend als de plaats waar werd onderhandeld over de bevrijding van Nederland.

Na de capitulatie van de Duitse bezetters werd het hotel bestempeld tot monument van de vrede en vrijheid. Meer dan 75 jaar later komt de geschiedenis tot leven in het gerestylede boetiekhotel. Laat je in de watten leggen tijdens een ontspannen verblijf in een van de zeventien unieke kamers. Als hotel van de vrede én met de natuur van de Veluwe om de hoek, is er geen betere plek om de vrijheid te vieren.

Eigentijds genieten in historische setting

Zet een voet over de drempel van de indrukwekkende entree en je wéét: dit is een bijzondere plek. Je komt direct terecht in het kloppend hart van het monumentale pand: de bar die verbonden is met de open keuken. Zoek een plekje aan de bar voor een aperitief, waar de chef een praatje maakt terwijl hij je een smaakvolle amuse voorschotelt. Stap vervolgens de lift in en luister naar koningin Wilhelmina die haar beroemde bevrijdingstoespraak geeft. Door korte verhalen op de gangen en in de algemene ruimtes komt het verhaal van de bevrijding tot leven. Onlangs heeft het hotel een renovatie ondergaan waarbij de gemeenschappelijke ruimtes in een eigentijds jasje zijn gestoken.

 

 

Van bevrijding naar vrijheid

De kamers zelf staan in het teken van vrijheid. De zeventien unieke kamers zijn ontworpen door studenten van Fontys en draaien om beroemde figuren die – ieder op hun eigen manier – voor vrijheid hebben gestreden. Zo kun je inchecken in de Astrid Lindgren kamer, bijzonder overnachten in de Banksy kamer of je onderdompelen in de kamer die draait om het Vrijheidsbeeld. Iedere vrijheidskamer beschikt over een eigen stijl, unieke details en een eigentijds design. Om te kunnen genieten van een ontspannen verblijf, zijn alle kamers van het kleinschalige hotel ruim opgezet. Kies voor een lichte kamer met hoge ramen op de eerste etage of ga voor een knus zoldergevoel op de tweede verdieping.

Ontspannen tafelen

Neem plaats in de lichte serre voor een ontbijt of uitgebreide lunch. Grenzend aan het terras heb je hier het beste uitzicht op de tuin met kastanjebomen. Genieten van een kop koffie mét huisgemaakte appeltaart doe je in de lounge, op precies dezelfde plek waar Prins Bernhard in 1945 aan tafel zat om te onderhandelen over onze vrijheid. In restaurant LEV. @ de Wereld serveren chef-kok Robbert Ossenkoppele en zijn keukenbrigade een smaakvol diner.

 

 

Alle gerechten hebben de grootte van een tussengerecht en worden gemaakt van seizoensgebonden ingrediënten uit de regio. Op de kaart vind je bijvoorbeeld Achterhoekse rendang, lasagne van schaaldieren of een Biet Wellington. Ook gasten die niet in het hotel verblijven, kunnen bij Hotel de Wereld terecht voor een laagdrempelige culinaire ervaring.

Erop uit

Wageningen bevindt zich tussen de Betuwe én de Veluwe, misschien wel het mooiste natuurgebied van Nederland. Spring op de fiets (die je huurt bij het hotel) of trek je wandelschoenen aan en ontdek bos, heide, zandvlakten, spectaculaire uitzichten en wilde dieren. Ook in de stad zelf is genoeg te beleven en te bezichtigen. Zin om een dagje te winkelen? Dan ben je in het centrum van Wageningen aan het juiste adres. In de typische zijstraatjes vind je de leukste boetiekjes, maar ook gezellige cafés en bijzondere restaurants. Hotel de Wereld bevindt zich middenin het stadshart en is dus de perfecte uitvalsbasis om de omgeving te ontdekken.

Hotel met een verhaal

Het hotel kent een rijke geschiedenis en ademt historie. De eerste geschriften maakten in 1669 al melding van het toenmalige logement De Waerelt. Sinds 5 mei 1945 staat Hotel de Wereld bekend als de plaats waar de capitulatie van de Duitse bezetters een feit werd. In de huidige Capitulatiezaal werd in bijzijn van prins Bernhard onderhandeld over de overgave.

Na de Tweede Wereldoorlog raakte het hotel in verval, tot het in 1975 grondig werd gerestaureerd en in gebruik werd genomen door de Wageningen Universiteit. In 2004 is het pand gerestaureerd en in oude glorie hersteld. De Horeca Inspiratie Maatschappij (HIM+) heeft het hotel in oktober 2020 overgenomen en de ziel en sfeer teruggebracht. De groep uit de Achterhoek heeft het hotel gerestyled mét behoud van de monumentale details en de historische setting. Boek het hotel hier.

Nationaal Bevrijdingsmonument tegenover Hotel de Wereld

Nationaal Bevrijdingsmonument tegenover Hotel de Wereld

 

 

 

 

 

Comments are closed.