laat je inspireren door kasteeltuinen, de Elbe en de groenste wandelpaden

Saksen-Anhalt is een veelzijdige deelstaat in Midden-Duitsland die rijk is aan uitgestrekte natuurgebieden, verrassende fiets- en wandelroutes, historie en cultuur. Dankzij de uitgestrekte landschappen en de vele nog onontdekte plekjes, kun je hier in alle rust vakantie vieren en valt er van alles te ontdekken. Van fietsen langs de Elbe, wandelen langs oude grenzen tot het bezoeken van prachtige droomtuinen. Saksen-Anhalt kijkt er naar uit om ook in 2021 weer volop fietsers, wandelaars en tuinenliefhebbers te mogen verwelkomen!

Parels langs de Elbe ontdekken

De Elberadweg is onlangs opnieuw uitgeroepen tot de mooiste fietsroute van Duitsland. De 1300 kilometer lange populaire rivierroute start bij de bron van de Elbe, in het Tsjechische Reuzengebergte en mondt in Noord-Duitsland uit in de Noordzee. De Elberadweg pakt een flink stuk van Saksen-Anhalt mee en volgt daarbij de Elbe door beschermde natuurgebieden en bezienswaardige steden. In het noorden brengt de Elberadweg je vanaf Tangermünde ruim 60 kilometer door de bijzondere natuur van de Altmark. De Altmark is dankzij de uitgestrekte, vlakke landschappen een ideale fietsregio, die wordt gekleurd door de middeleeuwse hanzestadjes als Stendal en Sandau.

Tussen Magdeburg en Dessau-Roßlau vind je het deeltraject ‘J’, dat je in ruim 90 kilometer vanaf de bruisende Ottostad naar Dessau brengt, de stad waar je het gloednieuwe Bauhausmuseum kunt bezoeken. Tussen de twee steden in ligt een klein natuurwonder: het Mittelelbe biosfeerreservaat, dat als eerste natuurgebied van Duitsland op de UNESCO-lijst terecht kwam.

Ook het traject vanaf Dessau richting Elster is een aanrader. De Elberadweg brengt je hier dwars door het tuinenrijk Dessau-Wörlitz, eveneens een bekende van UNESCO, en vervolgens een kleine 50 kilometer in zuidelijke richting naar Elster, dat vlakbij de Lutherstad Wittenberg ligt. Welk traject je ook kiest, de Elberadweg kun je op elk gewenste plek starten en is altijd aan weerzijden van de Elbe te fietsen.

Wegdromen in kasteeltuinen

2020 was het jubileumjaar van een aantal bijzondere kasteeltuinen door heel Saksen-Anhalt. Twintig jaar geleden ontstond het initiatief om de 50 meest beduidende parken in een toeristisch-monumentaal netwerk te gieten: Droomtuinen – historische parken in Saksen-Anhalt. Alle (kasteel)tuinen en parken weerspiegelen op hun eigen manier de roerige geschiedenis van de deelstaat. Vanwege de coronamaatregelen van 2020 is besloten het jubileum een jaar te verlengen en staan er voor deze zomer allerlei evenementen rondom de droomtuinen op het programma..

De parken zijn te vinden in alle uithoeken van Saksen-Anhalt, met als hoogtepunt de parken van Dessau-Wörlitz: het tuinenrijk tussen de Elbe en de Mulde staat met zijn zeven parken en meer dan 100 bouwwerken in zijn geheel op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Je kunt hier uren wandelen, bootje varen en kastelen en kunst bewonderen.

 

 

In Magdeburg vind je het uitgestrekte Elbauenpark. De tuinenkunst uit zich hier vooral in de 15 verschillende thematuinen en bij de speelse kunstwerken. Vanaf de opvallende piramidevormige Jahrtausendturm heb je een mooi uitzicht over het park, de Elbe en de historische stad. Andere aanraders zijn het Europa-Rosarium in de Harz, waar je met 75.000 rozen van ruim 8000 soorten de grootste rozencollectie ter wereld vindt, en het reuzendoolhof van Altjeßnitz.

Wandelen langs het ijzeren gordijn

Tot 30 jaar geleden deelde een 1390 kilometer lange grenslijn het land in twee delen: oost en west. In die tijd werden er overal grensfortificaties aangelegd, die alleen toegankelijk waren voor bewaking en militairen. Hierdoor kon de natuur decennialang ongestoord haar gang gaan en vormde het een strook van soms we 10 kilometer lang: das Grüne Band, oftewel de groene band. Inmiddels leven er meer dan 1.200 bedreigde dier- en plantensoorten en is de hele band een nationaal natuurmonument.

 

 

In Saksen-Anhalt strekt de Groene Band zich uit over 343 kilometer – vanaf de Harz via de Börde tot aan de Altmark. De band valt onder natuurbescherming en er zijn wandelpaden aangelegd zodat iedereen van deze grandioze erfenis zou kunnen genieten. Wel valt de Groene Band onder natuurbescherming, zodat de ongerepte natuur gehandhaafd blijft.

Ook in het Harzgebergte, bij uitstek de ideale vakantieregio voor wandelaars, heeft het IJzeren Gordijn zich op een brutale manier laten zien; prikkeldraad, grensmuren en mijnen scheidden jarenlang het oosten van het westen. De resten hiervan hebben zich ontwikkeld tot een van de meest interessante routes van de Harz: de Harzer Grenzweg. Deze 100 kilometer lange route laat wandelaars op een bijzonder manier kennismaken met de unieke natuur, cultuur en de Duitse geschiedenis.

Reisinformatie

Gelegen in Midden-Duitsland is Saksen-Anhalt maar een uur of 5 rijden vanaf Utrecht en ook met de trein zeer goed te bereiken. Er zijn verschillende(fiets- en wandelvriendelijke) overnachtingsmogelijkheden op campings en vakantieparken en in hotels, vakantiehuizen en pensions.

In Saksen-Anhalt is net als in de rest van Duitsland het dragen van een FFP2- of een OP-mondkapje in het openbaar vervoer en in openbare gelegenheden verplicht.

 

 

 

 

 

Comments are closed.