Wandelen langs de Groene Band in Saksen-Anhalt

De Duitse deelstaat Saksen-Anhalt ligt op nog geen 5 uur rijden van Utrecht. Dankzij de gevarieerde natuurlandschappen, een uitgebreid cultureel aanbod en zijn rijke geschiedenis is de vakantieregio in Midden-Duitsland straks weer een interessante bestemming voor een wandelweekend, een paar dagen cultuur snuiven of een langere actieve vakantie.

Vanaf de Saale-Unstrut-regio in het zuiden, via de Harz in het midden, tot aan de Altmark in het noorden vind je een breed scala aan diverse landschappen en goed uitgezette wandelroutes. Tel daar de ongerepte natuur van „de Groene Band” bij op je hebt de ideale regio voor wandel- en natuurliefhebbers.

Das Grüne Band: grenzeloze natuur dwars door Saksen-Anhalt

Nergens in Duitsland vind je zo veel ongerepte natuur als langs de Groene Band, die letterlijk als een groene gordel door dwars door het land loopt. Tot 30 jaar geleden deelde een 1390 kilometer lange grenslijn, op sommige plekken wel 10 kilometer breed, het land in twee delen: oost en west. In die tijd werden er overal grensfortificaties aangelegd, die alleen toegankelijk waren voor bewaking en militairen. Het is niet verwonderlijk dat de natuur hier decennialang ongestoord haar gang heeft kunnen gaan. Na de Duitse eenwording werd pas duidelijk tot wat voor uniek natuurparadijs deze strook zich had ontwikkeld; inmiddels leven er meer dan 1200 bedreigde dier- en plantensoorten en is de hele strook een nationaal natuurmonument.

 

 

Al snel werden er wandelpaden aangelegd zodat iedereen van deze grandioze erfenis zou kunnen genieten. Wel valt de Groene Band onder natuurbescherming, zodat de ongerepte natuur gehandhaafd blijft. Hiermee ontstond een van de grootste natuurbeschermingsprojecten van Europa. Onder het motto „Grenzen scheiden – natuur verbindt” biedt het zijn bezoekers een natuurervaring om nooit te vergeten. Niet alleen wandel je door bloeiende biotopen, dichte bossen en uitgestrekte rivierdalen; tijdens een wandeling langs het voormalige IJzeren Gordijn wordt ook de geschiedenis van de tweedeling in Europa zichtbaar en zijn er op verschillende plekken gedenkplaatsen, grensstenen en andere interessante bezienswaardigheden te vinden. In Saksen-Anhalt strekt de Groene Band zich uit over 343 kilometer – vanaf de Harz via de Börde tot aan de Altmark.

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Dwars door de Harz

Nergens in Duitsland vind je zo’n mysterieus landschap als in de Harz, het noordelijkste middelgebergte van Duitsland. Het natuurgebied wordt getypeerd door donkere wouden, uitgestrekte wandelroutes en een roerige geschiedenis.

 

 

Het IJzeren Gordijn heeft zich ook hier op een brutale manier laten zien; prikkeldraad, grensmuren en mijnen deelden het natuurgebied tientallen jaren lang in oost en west. Resten van deze scheiding hebben zich ontwikkeld tot een van de meest interessante routes van de Harz: de Harzer Grenzweg. Deze route laat wandelaars op een bijzonder manier kennismaken met de unieke natuur, cultuur en de Duitse geschiedenis. De wandelroute neemt je mee over verzwegen grenspaden en de voormalige „Kolonnenweg”. De 100 kilometer lange route loopt tussen de grenstoren Rhoden in het noorden, tot aan het Grenslandmuseum Tettenborn in het zuiden. Onderweg wandel je door het gevarieerde gebergte met hier en daar een pittige klim. Dankzij de talrijke bezienswaardigheden onderweg laat de Duitse geschiedenis je niet los; overal langs de route vind je grensstenen- en palen. Onlangs is de route opnieuw bewegwijzerd en ontdek je bij de informatieborden allerlei wetenswaardigheden over de biotopen en historische attracties die je onderweg tegenkomt.

Van de Elbe tot aan de Altmark

Vanuit het noorden van de Harz bereik je via de rivier de Elbe en de groene Börde de Altmark. Deze bestemming is nog niet heel bekend bij wandelaars, al doet bij vele de „Strasse der Romanik” wel een lampje branden. Deze route is trouwens een ideaal uitgangspunt voor wandelingen door de Groene Band. De Groene Band slingert tussen het biosferenreservaat Drömling en het oude hanzestadje Salzwedel, dat tijdens de middeleeuwen dankzij het zout welvaart naar de regio bracht en later bekend werd om zijn legendarische „Baumkuchen”. Vanuit dit vakwerkstadje is het een aanrader om tot aan de Arendsee te wandelen. In de Altmark en rond de Elbe komen natuur, cultuur en geschiedenis samen, een bijzonder punt is de vierlandengrens waar Saksen-Anhalt, Nedersaksen, Brandenburg en Mecklenburg-Voor-Pommeren samenkomen.

De geschiedenis van de Groene Band wordt bijzonder duidelijk in de „Magdeburger Börde“: hier vind je het gedenkteken van de Duitse tweedeling van Marienborn. De grensovergang langs de snelweg tussen Hannover en Berlijn was een van de belangrijkste grenspunten van Duitsland. De gebouwen zijn nog altijd toegankelijk voor geïnteresseerd publiek. Een paar kilometer verderop vinden wandelaars nog bij het grensmonument Hötensleben nog meer inzichten in de roerige geschiedenis van deze regio. Na al deze indrukken en inzichten kun je in het uitgestrekte natuurlandschap met bijzonder vruchtbare velden je hoofd weer helemaal leeg wandelen.

Gelegen in Midden-Duitsland is Saksen-Anhalt maar een uur of 5 rijden vanaf Utrecht en ook met de trein zeer goed te bereiken. Wandelroutes door de Groene Band vind je op verschillende plekken tussen de Harz en de Altmark.

 

 

 

 

 

Comments are closed.