Dit zijn de 50 droomtuinen in Saksen-Anhalt

Saksen-Anhalt mag gerust de culturele schatkist van Duitsland genoemd worden. Nergens anders is er zoveel van de afgelopen 1.000 jaar geschiedenis bewaard gebleven als in deze deelstaat. Het is ook het land waar 100 jaar geleden het Bauhaus zijn bloeiperiode beleefde. Waar in 2019 de deelstaat volledig in het teken stond van deze kunststroming, viert Saksen-Anhalt dit jaar het 20-jarig bestaan van de 50 droomtuinen en parken, die samen een bijzonder netwerk vormen. Saksen-Anhalt wordt voor park- en tuinenliefhebbers dé bestemming van 2020.

Jahrtausendturm im Elbauenpark Magdeburg

50 historische tuinen

In 2000 kwam Saksen-Anhalt met een bijzonder initiatief. Voor de ruim 1000 tuinmonumenten die de staat rijk is, werden de meest beduidende parken gekozen en in het toeristisch-monumentaal netwerk gegoten, genaamd Droomtuinen – historische parken in Saksen-Anhalt. Het doel was een breder publiek kennis te laten maken met de historische tuinen en hun monumenten. Inmiddels zijn er 50 historische tuinen en parken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Alle tuinen en parken, van kasteelhoven en kloosterparken tot botanische tuinen, weerspiegelen op hun eigen manier de geschiedenis van Saksen-Anhalt – van de barok en het classicisme tot heden. De aangelegde paden verbinden de talrijke sculpturen, kastelen en landhuizen met elkaar en zorgen voor eindeloze wandelmogelijkheden.

 

 

Van Dessau tot Magdeburg

Het absolute hoogtepunt vormen de zeven parken van het tuinenrijk Dessau-Wörtlitz. Deze groene paradijzen waren het initiatief van de vooruitstrevende prins Leopold III, Friedrich Franz von Anhalt-Dessau, die tegen het einde van de 18e eeuw vooral veel moderne en artistieke hervormingen wist door te voeren. Zo was het paleis Wörtlitz het eerste classicistische gebouw in Duitsland. De parken van Dessau-Wörtlitz staan in zijn geheel op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Pagoge Oranienbaum

Ook het Europa-Rosarium van het in de Harz gelegen Sangerhausen is een bezoek waard. Hier vind je de grootste rozencollectie ter wereld. Op een oppervlakte van 13 hectare worden de 75.000 rozen van ruim 8.000 rozensoorten door wandellanen met elkaar verbonden. Een must voor elke rozenliefhebber.

 

 

In de hoofdstad Magdeburg ligt langs de rivier de Elbe het bezienswaardige Elbauenpark. Naast prachtige tuinenkunst vind je hier ook een uitgebreid recreatie- en sportaanbod, een uitkijktoren en een vlinderhuis.

Evenementen

Rondom het jubileum worden er verschillende evenementen georganiseerd in verschillende parken. Van mei tot september vindt er in het tuinenrijk Dessau-Wörlitz de zogenaamde Gartenreichsommer plaats; in bont programma vol concerten, literaire voorstellingen en theater. Kunstliefhebbers kunnen de tentoonstelling bij kasteel Wernigerode bezoeken, gelegen in het gelijknamige plaatsje in de Harz. In de kasteeltuin worden verschillende markante objecten tentoongesteld. De speelse tentoonstelling vindt nog tot begin mei plaats.

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Informatie

Gelegen in Midden-Duitsland is Saksen-Anhalt maar een uur of 5 rijden vanaf Utrecht en ook met de trein zeer goed te bereiken. De 50 tuinen en parken liggen verspreid over de hele deelstaat. In de parken vinden verschillende rondleidingen, tentoonstellingen en evenementen plaats en het is ook mogelijk in de parken te overnachten. Een overzicht van alle tuinen, een programmaoverzicht en uitgebreide reisinformatie is online te vinden.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.