Kunstmuseum Den Haag maakt podcast ‘Zin in Kunst’ met rapper Sef en Steven van Lummel

Lang voordat museumarchitectuur populair was als toeristische trekpleister, ontwierp architect Hendrik Petrus Berlage een spraakmakend museumgebouw dat sinds de opening in 1935 geliefd is bij bezoekers, kunstenaars en architecten van over de hele wereld.

Hoe kan het dat zoveel verschillende mensen zich aangetrokken voelen door een bouwwerk van baksteen en beton? Wat doet het gebouw met de kunstwerken die er worden tentoongesteld? En wat doet het met jou als bezoeker? Over deze vragen en meer gaat de nieuwe podcastserie van Yousef Gnaoui (Sef) en Steven van Lummel ‘Zin in Kunst’. Het museum brengt de podcast uit in opmaat naar de grote tentoonstelling over het gebouw en haar geschiedenis Het gedroomde museum die opent op 20 februari.

In de podcast dwalen Sef en Steven door het gebouw en luisteren ze naar de verhalen van medewerkers en twee bekenden van Kunstmuseum Den Haag: kunstenaar Navid Nuur en Cathelijne Blok van het feministisch kunstcollectief The TittyMag. Ze praten over wat hen verwondert, opvalt of juist onherroepelijk teleurstelt als zij een museum bezoeken en nemen het Kunstmuseum kritisch onder de loep.

 

 

Het zijn de medewerkers van het museum die Sef en Steven verrijken met persoonlijke verhalen rondom het Kunstmuseum. Zo geeft conservator Frouke van Dijke het duo een inkijk in het depot en doet kassamedewerker Caroline Groeneveld een boekje open over haar leukste herinneringen aan het museum. De geschiedenis van het gebouw wordt geïllustreerd door conservator Jan de Bruijn. Kortom: de mannen gaan een energieke dialoog aan met het gebouw, de collectie en het personeel. De podcast is vanaf nu te beluisteren op Spotify, iTunes, Google, Sound Cloud en Anchor.

Over Yousef Gnaoui en Steven van Lummel

Yousef Gnaoui (1984), beter bekend als Sef, is een rapper uit Amstelveen. Hij brak in 2004 landelijk door met zijn rapformatie Flinke Namen en vergaarde extra bekendheid door zijn samenwerkingen met muziekgroepen The Opposites en The Partysquad. Ook Steven van Lummel (1981) is een bekende naam in het uitgaansleven. Sinds 2007 is hij medeoprichter van de inmiddels legendarische Haagse club PIP. Beide mannen hebben een voorliefde voor kunst, met in het bijzonder die van Kunstmuseum Den Haag.

 

 

De podcast is gemaakt in opmaat naar de grote tentoonstelling Het gedroomde museum en sluit aan bij een reeks aan bijzondere online projecten waarmee het museum sinds het begin van de coronacrisis experimenteert. Zo bood het museum meteen in maart 2020 Instagram live tours aan, werden er online mini tentoonstellingen gemaakt en kon het publiek meedoen met schilderdictees en online lezingen volgen. Recent presenteerde het museum een online project rond Paula Modersohn-Becker dat bestaat uit een video en een longread in ‘scrollytelling’ format. Daarnaast zijn er ook nu weer online tours beschikbaar, onder meer door de zeer geliefde tentoonstelling van Norbert Schwontkowski.

 

 

 

 

 

Comments are closed.