Met Harmke op de fiets van Amsterdam naar Den Haag

Terug uit Zuid-Afrika met zijn heerlijke wijnen, oesters en braai kon Harmke wel wat beweging gebruiken. Op een stoere Union-stadsfiets reed ze van Amsterdam-IJburg naar Den Haag. Natuurlijk niet zonder de nodige tussenstops. Dit zijn de adressen die ze aandeed.

Brug van Calatrava

Brug van Calatrava

De fiets

Curb heet hij (of zij). Het is een van de modellen van Union. De Union-fietsen zijn gemaakt voor de stad, maar sommige modellen lenen zich heel goed voor langere tochten. Neem mijn Curb! Deze heeft superdikke banden met profiel, misschien niet die van een mountainbike maar ze komen aardig in de buurt. Deze ‘Continental City Ride Puncture Protection 47/622’-banden zijn bijna niet lek te krijgen. De fiets in matgrijs oogt strak met zijn rechte frame en dubbele aluminium velgen. Hij is bovendien lekker licht en met zeven versnellingen op elk terrein voorbereid. Nu is Nederland écht heel erg plat, zoals ik tijdens mijn tocht door de weilanden tussen Amsterdam en Den Haag letterlijk ondervind, dus kan ik heerlijk doortrappen in stand 6 en 7. Het schakelen gaat werkelijk moeiteloos. De kettingkast is dicht, dus voor smeer op mijn broekspijpen hoef ik ook niet bang te zijn. De tocht verloopt perfect.

Union-fiets Curb

Union-fiets Curb

Hollands landschap

Hollands landschap

De route

Voor grotere afstanden pak ik normaal gesproken de auto, dus is het even uitvinden hoe je al fietsend van A naar B komt, in mijn geval van Amsterdam-IJburg naar Den Haag. Bij het zoeken naar de route gaat er een wereld voor me open! Geen A4 of A44, maar tal van fietsroutes. Ik kijk op de site van de Fietsersbond en gebruik de Routeplanner. Daar begint de ‘keuzestress’, want wordt het de ‘kortste route’, de ‘racefietsroute’, de ‘natuurroute’, de ‘autoluwe route’? ik geloof dat er wel 12 routes zijn. De ‘makkelijk-doorfietsen-route’ lijkt me wel wat. Die is zo’n 67 kilometer. De ‘natuurroute’ bijvoorbeeld komt op bijna 100 uit. Om het mezelf makkelijk te maken print ik de route uit om onderweg niet te hoeven hannesen met de telefoon. Maar in Het Amsterdamse Bos gaat het ‘mis’. Daar raak ik het spoor bijster. Geen punt. Ik moet naar het zuiden en het is een stralende dag. Follow the sun!

Hollandse molen

Hollandse molen

Hollandse koeien

Hollandse koeien

De tussenstops

1. Mijn tocht start op de IJburglaan. Honderd meter van mijn huis houd ik halt bij De Bakkersfiets voor een ontbijtje: verse jus d’orange, koffie en een kaascroissant.

De Bakkersfiets

De Bakkersfiets

2. De routeplanner verban ik naar de prullenbak na de wirwar van paden in het Amsterdamse Bos. Ik fiets op goed geluk verder na een korte stop bij Grand-Café Bosbaan.

Grand-Café De Bosbaan

Grand-Café De Bosbaan

3. Via Aalsmeer kom ik aan in Kudelstaart, waar ik voor een lichte lunch neerstrijk in de jachthaven bij Brasserie-Café Oevers aan de Westeinderplassen.

Brasserie-Café Oevers

Brasserie-Café Oevers

4. Na Kudelstaart beland ik op het zonovergoten terras van De Vergulde Vos anno 1615 in Rijpwetering voor een Rivella en wat olijven. Life is good.

De Vergulde Vos

De Vergulde Vos

5. In Leiden is Museum Volkenkunde een welkome afleiding met Australische kunst, Indonesische bronzen en vanaf 12 oktober alles over Bali. Thee drink ik bij Café Abel.

Café Abel

Café Abel

6.In Wassenaar stuit ik in de bossen bij toeval op het veelgeroemde Museum Voorlinden, een landgoed vol moderne kunst en tuinen van Piet Oudolf.

Museum Voorlinden

Museum Voorlinden

7. Den Haag bereikt! Eenmaal gesetteld in Stadsvilla Hotel Mozaic eet ik in de stad bij de heerlijke Aziaat Umami. Gerechtjes als kunstwerkjes die fantastisch smaken. Umami-restaurant.com

Restaurant Umami

Restaurant Umami

8. De volgende dag rijd ik naar Scheveningen. Koffie bij Beachbar Mood en een kijkje bij Beelden aan Zee voor ik in een rechte lijn terugfiets naar Amsterdam. Beeldenaanzee.nl

Museum Beelden aan Zee

Museum Beelden aan Zee

Het logeeradres

Stadsvilla Mozaic bevindt zich op de hoek van Laan Copes van Cattenburch en de Bankastraat in Den Haag. Ik kom er vaak langs en denk steeds; wat lijkt me dit een fijn hotel. Bovendien intrigeert het gedicht op de gevel me: This is just to Say van William Carlos Williams. Mozaic overtreft de verwachtingen. Mijn Union-fiets kan ik veilig stallen op de parkeerplaats en ik word uiterst vriendelijk verwelkomd in dit stijlvolle en comfortabele boetiekhotel.

 

 

Heerlijk rustig met een gezellige lounge en dempend dik tapijt op de trappen. Ik slaap op de derde verdieping in een kamer met alles erop en eraan, van föhn tot grote passpiegel en een fijn bed met lila sprei. De ruimte is uiterst goed benut. Ik slaap als een roos. Het ontbijtbuffet is geweldig. De kazen, vleeswaren, zalm en salades staan netjes uitgestald in gekoelde vitrines. Er zijn eitjes, croissantjes en boterkoek. En je kunt de hele dag onbeperkt koffie en thee drinken. Top! Stadsvilla Mozaic behoort tot Fine Hotels & Suites.

De Union Curb voor de entree van Stadsvilla Mozaic

Ontbijt bij Stadsvilla Mozaic

Straatpoëzie op de muur van stadsvilla Mozaic

Straatpoëzie op de muur van stadsvilla Mozaic

Beachbar Mood

Beachbar Mood

Met Union-fiets op het Scheveningse strand

Met Union-fiets op het Scheveningse strand

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.