Organiseer eens een Franse kaasavond

Nederlanders zijn dol op kaas en wij genieten vaak nog elke dag van een oer-Hollands bammetje met kaas bij het ontbijt of de lunch. In Frankrijk is het smullen van een kaasplank of kaaskar bijna een heilig moment en nemen zij ruim de tijd om te genieten van verschillende kaassoorten die in de regio’s worden gemaakt.

Logis Hotels weet als geen ander hoe zij lokale producten en kazen in het bijzonder, kunnen sublimeren. Daarom deelt de onafhankelijke hotel-en restaurantgroep, bekend om haar persoonlijke aanpak en betrokkenheid op sociaal gebied, graag haar tips om zelf een heerlijk gerecht met een Franse kaas of een kaasplankje te maken en vertelt meer over regionale kaassoorten. Koop bij de lokale kaasboer om de hoek jouw favoriete kazen, organiseer een kaasavond voor jouw geliefde of gezin en haal tijdens de herfst toch een stukje van het Franse goede leven in huis.

Kazen uit de omgeving

De hotels van Logis staan ook bekend om hun goede restaurants waar veelal gebruikt wordt gekookt met producten uit de omgeving. Bij Logis Ferme du Vert langs de Opaalkust in Noord-Frankrijk produceren de gebroeders Bernard hun eigen kaas op de boerderij, waarbij smaak en kwaliteit hand in hand gaan. Met melk van boeren uit de omgeving maken zij negen verschillende kazen. Zo wordt de zachte kaas Fleur d’Audresselles 4 tot 6 weken in de kelders gerijpt en er wordt gebruik gemaakt van Guérande-zout en is kaas ‘Le 62’ een eerbetoon aan regio langs de Opaalkust waar de gebroeders opgroeiden. Alle kazen worden in het met een Michelin Bib Gourmand bekroonde restaurant, Boulonnais, van het charmante hotel geserveerd.

 

 

De perfecte kaasplank

De één kiest voor crème brûlée bij het dessert, maar voor velen is een plateau de fromages of een kaaskar het hoogtepunt van het diner. Bij Logis Hôtel Chez Julien in Elsass, tussen Strasbourg en Nancy, weten ze als geen ander hoe zij gasten kunnen verrassen met heerlijke kazen uit de streek en organiseren zij zelfs speciale kaas thema-avonden. Nu we de komende weken meer thuis zullen zijn, is het extra leuk om jouw geliefde of gezin te verrassen met een kaas thema-avond. Zorg altijd voor iets zoets zoals druiven, een schaaltje vijgenjam of pâte de coing, een harde fruitgelei van kweeperen. Een baguette is ook een goed idee, maar kaas op een stuk stokbrood smeren is in Frankrijk een no-go. Fransen eten hap om hap altijd hun brood bij de kaas. Zeg overigens nooit dat een kaas stinkt, maar liever dat de desbetreffende kaas veel karakter heeft, oftewel beaucoup de caractère.

Frietjes, maar dan op z’n Frans

De regio Auvergne is vooral bekend om zijn vulkanen, prachtige landschappen en gastronomische producten en gerechten. Tijdens een vakantie in de regio ontdek je de geheimen van het kaasmaken en bezoek je met de kaart van ‘routes des fromages’ verschillende boerderijen en kaasmakerijen. Hier worden ook vijf heerlijke kazen gemaakt: Cantal, Salers, Saint-Nectaire, Bleu d’Auvergne en Fourme d’Ambert. Het is daarom ook geen verrassing dat je na het diner bij Logis Hotel de la Poste kan kiezen uit lokale kazen van de Chariot de Fromages, een traditionele kaaskar.

Met het recept van chef Jean-Michel Gouzon voor frietjes met traditionele Cantal Kaas genieten we thuis de komende weken toch nog van een stukje Frankrijk.

Benodigdheden:

  • 150 gram jonge Cantal kaas
  • 2 eieren
  • 100 gram broodkruimels en 100 gram bloem

 

 

Bereidingswijze

  • Snijd de Cantal kaas in de vorm van frietjes (ongeveer 1cm x 6cm)
  • Dip de frietjes twee keer in de opgeklopte eieren, bloem en broodkruimels (in deze volgorde)
  • Bak de frietjes ongeveer 30 seconden in hete olie en laat de frietjes uitlekken op keukenpapier. Bon appétit!

De leukste hotspots in Spanje in een gratis reisgids

Je kunt meer handige Spanje tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Spanje plattegrond bij.

 

SUBTITEL

4eALINEA

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.