Steek je vakantiegeld in je theorie examen

Met je eigen huurauto of scooter een Grieks eiland verkennen geeft je het beste vakantiegevoel. Zeker nu de Griekse eilanden sinds 28-10-2020 een gele zone zijn en je er weer heen op vakantie kunt. Maar hoe doe je dat als je nog geen rijbewijs hebt? Je begint het oefenen van je theorie examen. En dat kan uiteraard online in je eigen tempo en op een tijdstip die jou het beste uitkomt. De mogelijkheden om succesvol voor je theorie-examen te studeren zijn bijna eindeloos!

Haal je rijbewijs

Het felbegeerde roze pasje dat iedereen graag rond zijn 18e verjaardag wilt hebben, het Nederlandse rijbewijs. En tegenwoordig is het nog makkelijker want je kunt al vanaf 16 ½ jaar rijlessen gaan nemen. Als je 17 jaar wordt kun je het praktijkexamen doen. Als je daarvoor slaagt kun je het rijbewijs (Personenautorijbewijs) aanvragen en afhalen bij de afdeling Burgerzaken van jouw gemeente. Daarna mag je rijden, maar wel onder begeleiding van een coach. Vanaf je 18e verjaardag mag je dan volledig zelfstandig autorijden. Heb je examen gedaan voor een brommer of scooter dan krijg je een Bromfietsrijbewijs (AM) en mag je al vanaf 16 jaar een brommer besturen. Maar ook de volgende voertuigen met je besturen met een AM rijbewijs:

  • Bromfiets
  • Snorfiets / snorscooter
  • Brommobiel
  • (Brom)scooter
  • Quad en trike
  • Speedpedelec

Je krijgt altijd een zogenaamd beginnersrijbewijs. Je leeftijd en het type rijbewijs bepalen hoe lang je dit rijbewijs houdt en wanneer dit automatisch een volwaardig rijbewijs wordt.

Eerst je theorie examen halen

Voordat je überhaupt kunt denken aan het roze papiertje moet je de verkeersregels uit je hoofd leren. Zo leer je dat een bestuurder van rechts voorrang moet krijgen of dat verkeer op een voorrangsrotonde of mini-rotonde altijd voorrang heeft maar dat dit op een grote rotonde juist weer andersom is. De meest gevreesde rotonde is die van het Keizer Karelplein in Nijmegen.

Het beheersen van de verkeersregels wordt bepaald tijdens het theorie examen. Hier krijg je 40 vragen over de (Nederlandse) wetten en verkeersregels. Ook moet je 10 vragen beantwoorden over inzicht in verschillende verkeerssituaties. Als je 44 van deze 50 vragen goed beantwoordt slaag je voor het theorie examen. Daarna kun je pas een praktijkexamen bij het CBR laten aanvragen door jouw rijschool.

Het is dus zaak dat je goed oefent voor dit theorie-examen. Of je nou theorie doet voor auto, een brommer of scooter of dat je een spoed-cursus wilt doen. Je moet eerst voldoende ervaring opdoen. Online kun je het theorie examen oefenen. Er zijn zelfs zogenaamde high-speed cursussen voor mensen die hun kennis van het verkeer met spoed willen verbeteren. En naar keuze doe je dit volledig online of met een traditioneel boek. Bij de meeste ouderen onder ons zijn de boeken van VekaBest nog steeds heel bekend. Heb je dyslexie en ben je bang voor het theorie-examen? Ook voor jou zijn er speciale oefenpakketten beschikbaar voor een ideale voorbereiding op het examen.

 

Lees ook dit artikel: Los op Mykonos

 

Door op een vertrouwde plek bezig te zijn met het theorie examen doe je veel kennis op, kom je in een goede flow en ben je op het echte examen straks minder zenuwachtig zodat je glansrijk kunt slagen. En dit is fijn voor de verkeersveiligheid als jij straks deelnemer wordt aan het verkeer.

Rijden op vakantie

Nu jij je rijbewijs hebt gehaald wil je natuurlijk direct gaan rijden. Let dan op dat er op jouw vakantieadres andere regels kunnen gelden. De ANWB heeft de meeste verkeersregels van populaire landen beschreven. Zorg dat je deze voor vertrek doorneemt en begrijpt. Als je dan naar Kreta of Kos gaat kom je niet voor verrassingen te staan.

Parkeer je scooter en neem een duik in het water

Als je pas je rijbewijs hebt en jongen dan 25 jaar bent moet je vaak een zogenaamde under-age toeslag betalen bij het huren van een auto. Bij het huren van een scooter geldt deze voorwaarden bijna nooit. Zorg wel voor een goede verzekering en kijk de voorwaarden goed na voordat je gaat rijden. Houd je rijbewijs altijd bij je en wees voorzichtig met rijden. Geniet van de rit en jouw vakantie! Meer informatie vind je ook op de website van de Rijksoverheid.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.