Deze regio’s in Portugal zijn het ontdekken waard

Portugal is het hele jaar door een aantrekkelijke reisbestemming. De hedendaagse reiziger is juist nu op zoek naar juweeltjes die zich niet meer alleen concentreren op de grote steden. Wie mogelijke drukte wil ontvluchten, dieper in de geschiedenis wil duiken of kennis wil maken met het authentieke Portugal dan is een bezoek aan onderstaande kleinere, onontdekte en kleurrijke steden meer dan waard.

Lisboa

Op bezoek in Lissabon? Ga dan ook zeker langs Queluz en Setúbal als ‘second cities’. Queluz ligt op ongeveer 12 kilometer van Lissabon. Een bezoek aan Palácio Nacional de Queluz, voormalige koninklijke residentie, is een aanrader. Het paleis heeft een grote collectie van decoratieve kunst en Portugees meubilair. De tuinen zijn met een geometrisch patroon om het paleis aangelegd.

En dan door naar Setúbal! Noemenswaardig zijn het Convento de Jesus en het Forte de São Filipe. Tegenwoordig is dit fort een fantastisch uitkijkpunt over de rivier Sado, Tróia en het gebergte Serra da Arrábida. Rondom Setúbal liggen uitstekende stranden en beschermde natuurgebieden, zoals het Reserva Natural do Estuário do Sado, waar je dolfijnen kunt zien zwemmen, en het Parque Natural da Arrábida, met unieke plantensoorten die alleen in mediterrane gebieden bestaan.

 

Dit zijn de bijzondere plekken in Krakau

Je kunt deze Krakau tips, die niet hier op de site staan, nu in je e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een plattegrond bij.

 

Alentejo

De regio Alentejo stijgt enorm in populariteit vanwege de uitgestrekte landschappen dat slechts wordt onderbroken door kurkeiken en olijfbomen. Naast de grote stad Évora is ook Elvas door Unesco uitgeroepen als werelderfgoed. In Elvas is het aquaduct van Amoreira, een herkenningspunt van de stad. Deze rustige stad staat bekend om de verdedigingsrol die het heeft gespeeld in de geschiedenis.

Santarém, met uitzicht op de rivier de Taag, is een stad van historische betekenis. De stad herbergt een verzameling interessante kerken en de populaire Jardim das Portas do Sol – een tuin die wordt omgeven door de middeleeuwse stadsmuren en een prachtig uitzicht biedt op de vlakten en de rivier. Dankzij het vlakke landschap is deze streek overigens ideaal om te wandelen, te fietsen of tochten te paard te maken. Overige suggesties: Beja, Portalegre en Reguengos de Monsaraz.

Algarve

Ook in de Algarve zijn er naast de hoofdstad Faro, kleinere steden die het ontdekken meer dan waard zijn. Silves was de hoofdstad van de Algarve tijdens de Moorse bezetting. Hieraan heeft de stad zijn herenhuizen en zijn rode kasteel te danken. Het kasteel wordt beschouwd als het mooiste islamitische bouwwerk in Portugal en het is ook het grootste van de Algarve. De torens zijn uitstekende uitkijkpunten over de vruchtbare velden met sinaasappelbomen aan de oevers van de rivier Arade. Kathedraal Sé, een van de belangrijkste kerken van de Algarve, is begonnen in gotische stijl en voltooid in de baroktijd.

 

Lees ook dit artikel: Negen keer Lissabon

 

En door naar Olhão! Het stadje Olhão ligt ongeveer 15 km van het vliegveld van Faro richting de Spaanse grens. Het oude centrum aan de havenkant kenmerkt zich vooral door de Moorse bouwstijl met smalle steegjes, de kubusvormige, witgekalkte huisjes en traditionele schoorstenen. Olhão heeft de grootste haven in de Algarve en de visserij is er erg belangrijk. Aan de kade staan de bijzondere rode markthallen met de traditionele markt. Een belevenis om te bezoeken. U kunt ook aan een foodtour deelnemen, waar u de lokale lekkernijen kunt proeven. Overige suggesties: Lagos, Loulé en Tavira.

Porto en Noord Portugal

Het stadje Viana do Castelo ligt in het noordwesten, ongeveer 70 km ten noorden van de stad Porto. Viana do Castelo is bekend om de Santa Luzia kerk. Vanuit hier heb je een mooi uitzicht over de stad en de monding van de rivier Lima. Het centrum heeft imposante herenhuizen, winkeltjes, restaurantjes en een gezellig plein met talloze terrasjes. De omgeving kenmerkt zich door een rijke natuur, historische steden en de vele kastelen.

 

 

Bragança is een oude stad in het noordoosten van Portugal, met een kasteel dat binnen de vestiging nog over een middeleeuwse dorpskern beschikt. Het kasteel in Bragança dateert uit de 12e eeuw en beschikt over verschillende wachttorens. Het interieur van de kerk van Santa Maria is ook een bezoek waard met een opvallend levendige afbeelding van de Hemelvaart op het plafond. In de omgeving zijn er nog oude stenen huizen in kleine dorpjes die niet lijken te worden beïnvloed door de snelheid van het moderne leven. Overige suggesties: Barcelos, Guimarães en Vila Real.

Centro de Portugal

Midden in Portugal zijn er tal van gezellige kleine stadjes met een rijk historisch erfgoed, overheerlijke gastronomie en zeer gastvrije mensen. Guarda, gebouwd in het berglandschap van Serra da Estrela is de hoogstgelegen stad van Portugal. Het is een van de belangrijkste bolwerken van een reeks vestingwerken die de Portugese grens tijdens de middeleeuwen verdedigden. In Guarda komen verschillende routes samen zoals de historische dorpen, grenskastelen en prehistorische routes. Een bezoek aan de kathedraal is een aanrader.

Gelegen in het hart van het historische centrum van Leiria, is het Sant’Ana-plein een gezellige plek in de stad, voornamelijk vanwege de Sant’Ana-markt. Bovenop een heuvel middenin Leiria bevindt zich het Castelo de Leiria, één van de mooiste burchten in Portugal. In de kasteelwijk zie je mooie voorbeelden van straatkunst met grote romans uit de Portugese literatuur, samen met uitnodigende winkels en gezellige cafés, waar je je kunt overgeven aan de Zuid-Europese manier van leven: plezier vinden in de kleine dingen van het leven. Overige suggesties: Peniche, Tomar en Viseu.

Azoren

Angra do Heroísmo ligt op het derde eiland van de Azoren dat door 15e-eeuwse ontdekkingsreizigers werd ontdekt. Angra fungeerde als een stopoverplaats voor schepen op zeevaartroutes tussen Europa, Amerika en India. Het was de haven voor het lossen van verschillende producten van de andere eilanden. Door zijn eeuwenoude geschiedenis en erfgoed is dit historisch centrum tot werelderfgoed uitgeroepen. De stad is, net zoals talrijke andere plaatsen op de Azoren, bijzonder mooi door het contrast tussen de weelderige natuur en het in de gebouwen gebruikte donkere gesteente, waaruit de vulkanische oorsprong van de eilanden blijkt.

Een bezoek aan de jachthaven in Horta, op Faial, is een must vanwege de vele jachten die hier aanleggen. Het is een traditie dat de bemanning een muurschildering op de havenmuur maakt met als resultaat een waar openluchtmuseum. Met een capaciteit voor 300 boten is het tegenwoordig de op drie na meest bezochte zee-jachthavens en daarmee één van de belangrijkste ter wereld. Dankzij de uitstekende ligging is deze haven beschermd tegen winden uit alle richtingen. Elk jaar worden hier diverse internationale regatta’s gehouden. Overige suggesties: Velas (São Jorge), Vila Franca do Campo (São Miguel) en Santa Cruz das Flores (Flores)

Câmara de Lobos | ©Francisco Correia-Turismo da Madeira

Madeira

Câmara de Lobos is een prachtig vissersdorp. De specialiteit van het eiland en zeker van Câmara de Lobos, is de zwarte zwaardvis en de traditionele drank, poncha. Ooit bracht Winston Churchill tijdens zijn verblijf op Madeira verschillende dagen door in Câmara de Lobos om deze plek op een schilderij vast te leggen. Een bezoek aan de kerkjes in Câmara de Lobos is een aanrader vanwege het prachtig houtsnijwerk.

Machico is een historische stad in het oostelijke deel van Madeira. Het was de eerste hoofdstad, waar de eerste ontdekkingsreizigers zich vestigden in 1420. De Capela dos Milagres en de forten van São João Baptista en Nossa Senhora do Amparo dateren uit deze periode. Voor een schitterend uitzicht maak je een uitstap naar Pico do Facho, een populair historisch uitkijkpunt waar vroeger toortsen brandden om de stad te waarschuwen voor naderende piraten.

Overige suggesties: Calheta, Santana en Vila Baleira (Porto Santo)

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.