Negen keer Lissabon

Van bovenuit ziet de stad met zeven heuvels eruit als een doolhof van grillige steegjes en trappen, gekleurd met roze daken en okerkleurige gevels en en tot leven gemaakt door een spel van licht en schaduw. Maar wat heeft deze stad te bieden? Veel, kan Thierry je vertellen. Bezoek deze 9 tips als je naar Lissabon gaat.

Elevador da Glória

Elevador da Glória

Ascensor da Glória

Ze noemen dit ook ‘Elevador da Glória’. De Gloria kabelbaan opende al voor het publiek in 1885. Oorspronkelijk bestond het tractiesysteem uit een tandradbaan met kabel, aangedreven door een systeem van contragewicht met water. Later evolueerde het tot een stoommachine en in 1915 werd het de tweede kabelbaan die in de stad werd voorzien van elektriciteit. Aanvankelijk had de kabelbaan twee verdiepingen met langszijde lange banken. Vandaag hebben ze slechts één verdiep, maar de lange banken werden behouden. In 2002 werd de kabelbaan uitgeroepen tot nationaal monument. Als je niet wil betalen om een ritje te maken, is het ook leuk om de weg te nemen te voet en de kabelbaan te fotograferen of te filmen. De lengte is slechts 276 meter met een gemiddelde helling van 18 procent.

Miradouro de São Pedro de Alcântara

Neem van bovenaf een kijkje naar de stad vanaf een van de miradouros. Lissabon is gebouwd op zeven heuvels. Vanuit de vele uitzichtpunten zal je Lissabon altijd vanuit een andere hoek kunnen zien. De uitkijkpunten zijn uitgerust met banken en een kiosk waar je iets drinken en waar je ontspannen weg kan dromen. Persoonlijk vind ik de ‘Miradouro de São Pedro de Alcântara’ zeker en vast de moeite waard. Je hebt hier een uitzicht op Alfama, de oudste wijk van Lissabon, met het Castelo de São Jorge op de top.

Miradouro de São Pedro de Alcântara

Miradouro de São Pedro de Alcântara

Elevador de Santa Justa

Neem zeker en vast eens deze lift in het centrum. Deze verbindt de wijk Bairro Alto op de heuvel met het de lagere gelegen district Baixa. Vanuit het café bovenop deze gotische lift heb je een prachtig uitzicht. Terwijl je 45 meter stijgt met de lift heb je genoeg tijd om van het uitzicht over de stad te genieten. De geschiedenis van deze lift begint al in 1896, de bouw begon in 1900 en de lift was klaar in 1902.

Uitzicht

Uitzicht

Escadinhas de São Christóvão

Wanneer je Alfama wil bezoeken met het Castelo de São Jorge, is het een goed idee om op de heuvel van deze oudste wijk van Lissabon te betreden via de trappen Escadinhas de São Christóvão. Overal langs deze trappen vind je mooie graffiti. Het is de moeite waard om daar te passeren.

 

 

Trappen: Escadinhas de São Christóvão

Trappen: Escadinhas de São Christóvão

Alfama

Voor Castelo de São Jorge, het kasteel op de top van deze berg en de oudste wijk van Lissabon, moet je betalen om binnen te komen. De wijk zelf is gratis. Maak zeker en vast ook eens wandeling in de kleine straatjes achter de poort van het kasteel. Deze poort kan je nog gratis passeren. Deze poëtische wijk met een doolhof van middeleeuwse straatjes en steegjes, en de trappen en bogen symboliseert het volkse van Lissabon en geeft een zeer goed idee van hoe Lissabon nu nog is en was in het verleden. Ten tijde van de Romeinen was dit al het centrum van de stad.

Een doolhof van middeleeuwse straatjes en steegjes

Een doolhof van middeleeuwse straatjes en steegjes

Mouraria en de Beco das Farinhas

Het kleine steegje Beco das Farinhas in de wijk Mouraria is zeer uniek. Je ontdekt her en der op de muren foto’s in zwart en wit van de mensen die er wonen. De foto’s op deze muren zijn een eerbetoon aan de ouderen die er wonen. Zij lopen dagelijks door dit steegje en de spirit van deze mensen maakt deze hoek in Mouraria zeer speciaal. Als je de sfeer van het traditionele stadsleven ergens wil voelen, dan is Mouraria de perfecte plek. Het is een stukje stad dat al eeuwen oud is. Het bestaat uit eindeloze smalle straatjes die versmelten met de vele trappen. Je vindt er veel fadohuizen, bars, restaurants en allerhande workshops.

Beco das Farinhas

Beco das Farinhas

Parque Eduardo VII

Dit gracieuze park in Franse stijl is de kroon op de Avenida da Liberdade, de meest majestueuze laan van Lissabon. Dit park biedt een prachtig uitzicht op Baixa, het kloppend hart van Lissabon, en de rivier de Taag. In het noordwesten van het park vind je serres met exotische installaties. In de koude serre circuleert de lucht door een Japans dak met houten latten. In de kleinere warme serre groeien subtropische planten in hun natuurlijke omgeving.

Beco das Farinhas

Beco das Farinhas

Cinema São Jorge

Deze oude bioscoop en culturele ruimte in Lissabon, gelegen aan de Avenida da Liberdade, herbergt de meeste filmfestivals van de stad. Regelmatig zijn er ook concerten en lezingen. Ik vond het vooral interessant voor de kleine bar aan de ingang van de bioscoop. Het is goedkoop en leuk. Ik dronk er de beste koffie van de stad.

Tip: Hier vind je de beste koffie van Lissabon

Tip: Hier vind je de beste koffie van Lissabon

Ribeira das Naus

Je volgt de drukte van de stad tot aan de Taag en daar beland je meteen in een oase van rust en ontspanning. Aan de kade Ribeira das Naus zijn tevens een heleboel leuke eetgelegenheden met een prachtig zicht op de rivier. Er is tevens een bar met strandstoelen waar je volop kan genieten van een drankje en het geweldige uitzicht op de Taag. Absoluut aangeraden wanneer de zon schijnt. Het is de perfecte plek om even gaan te zitten, te ontspannen, te chillen en eventueel een boek lezen op een luie dag.

Een oase van rust in Ribeira das Naus

Een oase van rust in Ribeira das Naus

 

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Comments are closed.