Wandelen in een zee van kleuren in de gouden herfst in Hessen

In de gouden herfst is een reis naar Hessen een fantastische belevenis. Overal in de bosrijkste deelstaat van Duitsland verandert het blad van kleur en hullen de landschappen zich in herfsttooi. Dit is het ideale seizoen om de wandelschoenen aan te trekken en de natuur- en cultuurlandschappen van Hessen al wandelend te ontdekken.

Van noord naar zuid voeren lange en korte, recreatieve en sportieve routes door bossen en rivierdalen, en door wijngaarden en grasland met fruitbomen, waarbij de wandelaar langs indrukwekkende burchten en kastelen en door schilderachtige vakwerkstadjes komt. De grotere steden met hun afwisselende culturele en culinaire aanbod zijn daarbij nooit ver weg, en dat is precies wat een herfstvakantie in Hessen nog mooier maakt.

Kassel: Puur natuur en wereldcultuur

Wanneer in de herfst het blad van de bomen van kleur verandert, valt nog eens extra op hoe mooi de Kasseler parklandschappen zijn. Met het UNESCO-werelderfgoed bergpark Wilhelmshöhe en zijn beroemde, barokke waterwerken beschikt de stad over een landschapspark met wereldfaam, dat juist in dit seizoen betoverend mooi is. Allerlei inheemse en exotische bomen en struiken en historische gebouwen, zoals de Löwenburg en de Hercules, vormen een sfeervol decor voor lange wandelingen met steeds weer nieuwe, verrassende uitzichten. Dichter bij de binnenstad geniet men in stijl van de herfst in het staatspark Karlsaue met zijn vijvers, kanalen en boomveteranen, dat ook vandaag de dag nog getuigt van de pracht van de voormalige residentiestad. Speciaal ontwikkelde audioguides nemen de bezoeker mee op een interessante verkenningstocht door een levendige en dynamische stad, waarin natuur en kunst altijd al als een eenheid zijn beschouwd.

Noord-Hessen, het land van Grimm

Wandelhighlights als parels aan een snoer: de Werra-Burgen-Steig Hessen
Is er een sprookjesachtiger beeld dan imposante burchten in betoverende bossen? De herfst, het seizoen waarin de bladeren stralen in warme rood-, bruin- en goudtinten, is de perfecte periode voor een wandelreis terug naar de tijd waarin wensen nog uitkwamen. De Werra-Burgen-Steig Hessen, die tussen Hann. Münden, de plaats waar de Werra en Fulda samenkomen, en de Tannenburg in Nentershausen door een regio stroomt waarin het ene highlight meteen wordt gevolgd door het andere, is 133 km lang. Burchten en kastelen getuigen hier van een bewogen geschiedenis en laten de tijd van ridders en troubadours herleven. Ook de kleurige vakwerkhuizen in de stadjes herinneren aan vroeger tijden en zijn met hun vele prachtige details een lust voor het oog. Daartussen voeren lange trajecten door een vrijwel ongerepte natuur, waar alleen het ruisen van de wind en het ritselen van de blaadjes onder de voeten de stilte doorbreken.

Bergstraße-Odenwald: Indian Summer in het Odenwald en aan de Bergstraße

Wie wil genieten van een weidse blik over kleurrijke bossen in het warme herfstlicht hoeft daarvoor geen reis naar Canada te boeken. In het Hessische Odenwald zorgt het meestal gelijkmatige weer ervoor dat de zomer warm en rustig ten einde loopt. Daardoor kan men hier genieten van een fantastisch vergezicht over het weidse middelgebergtelandschap.

 

 

De uitgestrekte bossen van deze regio worden onderbroken door het kleurenspel van de wijnranken in de wijngaarden en de vele weidegronden met fruitbomen, waar de ingrediënten voor allerlei heerlijke seizoensspecialiteiten groeien. Die moeten uiteraard absoluut geproefd worden, want ze zijn de ideale versterking om de landschappen van het Odenwald en de Bergstraße tijdens lange wandelingen te verkennen. Schilderachtige plekjes en veel afwisseling in het landschap beloven de Drakenroute Fafnir en de Sagenroute Wildweibchenstein, waarop de wandelaar meer te weten komt over interessante, regionale sagen en bijzonderheden.

Lahntal: De Lahnwanderweg – welkom in het FacettenRijk

Een 295 km lange route met 6000 hoogtemeters over 20 etappes. Dat is de Lahnwanderweg in cijfers. Maar de unieke wandelbelevenis op deze kwaliteitsroute in het westen van Hessen wordt daarmee natuurlijk geen recht gedaan. Dat ontdekt alleen degene die zelf op pad gaat vanaf de bron van de Lahn in het Rothaargebergte naar de monding in de Rijn. Recreatieve wandelaars die van afwisseling houden en ook sportieve gedeeltes niet schuwen, komen in de landschappen van het Lahntal volop aan hun trekken.

 

 

Ook voor wandelaars die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis is de route ten zeerste aan te bevelen: hij voert namelijk door een regio met een bewogen geschiedenis, waar ooit al Kelten en Romeinen woonden. Burchten, kathedralen en de oudste universiteit van Hessen zijn bezienswaardige highlights, die samen met het landschappelijk schoon van het Lahntal een fascinerend geheel vormen.

Frankfurt Rijn-Main: Stad, land, wandelen

Stedentrip en natuurbeleving, wandelavontuur en korte routes spreken elkaar niet tegen! Het Rijn-Main-gebied rondom Frankfurt, de grootste stad van Hessen, biedt natuurliefhebbers een enorme keuze aan wandelmogelijkheden in de directe omgeving, die dankzij het dichte bus- en treinnetwerk in de regio vaak verrassend goed en eenvoudig te bereiken zijn. In de Rheingau of in Rijn-Hessen aan de andere kant van de rivier, overal zijn er voor elke smaak lange en korte, sportief-ambitieuze en recreatieve wandelroutes te vinden. Zeer aanlokkelijk in de herfst: de lokale wijn! Niet alleen zijn de bonte bladeren van de wijnranken langs de wandelroutes een lust voor het oog, ook het edele nat zelf is een genoegen en na alle inspanning een aangename beloning voor de wandelaar.

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Darmstadt: Urban wandelplezier in de stad van de jugendstil

Darmstadt is als Hessens hoofdstad van de jugendstil een begrip voor iedere kunstkenner. Minder bekend is hoe goed men de bezienswaardigheden van deze stad als stadswandelaar kan ontdekken. Voor een wandeling hoef je niet per se ‘de natuur in te trekken’, wanneer de stad zelf al zo groen is als Darmstadt. Met de Ostparkweg en de Sieben-Hügel-Steig vinden wandelaars hier twee schitterende opties voor lange ontdekkingstochten door de stad met tal van verrassende uit- en inzichten. De goed doordachte routes voeren langs highlights zoals de stadskerk, de botanische tuin, het Vivarium en het landschapspark Rosenhöhe en garanderen ontspannen wandelplezier in de onmiddellijke nabijheid van meesterwerken in de kunst en cultuur.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.