Bezoek de 21e editie van kunstbeurs Art Rotterdam 2020

Voor de eenentwintigste editie van kunstbeurs Art Rotterdam, spil van de Art Rotterdam Week en wederom gehuisvest in de befaamde Van Nellefabriek, heeft de organisatie een inspirerend programma samengesteld. Nieuw, dit jaar, zijn The Performance Show, Mural Machinepainting Show en de vernieuwde presentatie van film- en videokunst onder de naam citizenM Projections.

The Performance Show; nieuw initiatief van Art Rotterdam

Van vrijdag tot en met zondag vindt bij AVL Mundo/Atelier Van Lieshout, op steenworpafstand van de Van Nellefabriek, The Performance Show plaats. Curator van dit gevarieerde, non-stop kunstperformance-programma is Zippora Elders, artistiek directeur van Kunstfort bij Vijfhuizen en co-curator sonsbeek20->24. De actuele en aansprekende performances in dit unieke programma vormen een selectie uit het internationale aanbod van galeries, performance-collectieven en musea. Rotterdam Festivals, stichting Droom en Daad, AVL Mundo en Witte de With Center for Contemporary Art ondersteunen het programma. The Performance Show is een initiatief van Art Rotterdam in samenwerking met Atelier Van Lieshout, Witte de With en wordt ondersteund door Rotterdam Festivals en Stichting Droom en Daad.

Met zijn rauwe, industriële, deels nooit eerder opengestelde ruimtes is AVL Mundo/Atelier Van Lieshout de ideale locatie voor deze programmering die de bezoeker als het ware tot deelgenoot maakt. Elders: ‘Performancekunst is zowel kwetsbaar en vluchtig als gedurfd en aanwezig; ook de kunstenaar zelf weet niet precies hoe het gaat lopen. Vaak is uithoudingsvermogen een belangrijk aspect. Deze performances dringen vragen op rond lichamelijkheid, ruimtelijke verhoudingen, aanwezigheid, interactie en mens-zijn. Als toeschouwer heb je een heel directe relatie met de performance en de performer. In de context van deze ruimtes van AVL Mundo/Atelier Van Lieshout is dat extra bijzonder’.

Ter plekke is ook, voor het eerst in Nederland, Van Lieshout’s Pendulum (2019) te zien. Dit monumentale gele werk dat om het kwartier met een gongslag het einde van de wereld aankondigt stond eerder dit jaar op Van Lieshouts tentoonstelling in New York.

 

 

Mural Machinepainting Show

Op het terrein van de Van Nellefabriek, pal tegenover de ingang, verrijst voor de duur van de kunstbeurs een 12 meter brede en 3 meter hoge wand. Drie machinepainters brengen hier om beurten, met behulp van uiterst geperfectioneerde technieken, een schildering op aan. Het resultaat van hun ‘performance’ blijft zichtbaar tot sluitingstijd. Na sluitingstijd wordt het werk gewit zodat de volgende painter de dag daarop een nieuwe start kan maken. Zowel de performances als de resultaten zullen middels film (o.a. stopmotion) en fotografie gedocumenteerd en verspreid worden.

De geselecteerde kunstenaars zijn Thomas Trum (1989), Ash Keating (1980, Australië) en Rutger de Vries aka Perongeluk (1987). Werkend op basis van onderzoek, experiment en autonome uitgangspunten vertegenwoordigen zij binnen de muurschilderkunst een uitdagende, opkomende stroming. Hun manier van werken, het aanbrengen van verf met behulp van zelfgeconstrueerde tools, biedt de toeschouwer een spannend en verrassend spektakel, en de resultaten zijn navenant. Mural Machinepainting Show wordt gerealiseerd door het Rotterdamse bureau MURALS Inc., gespecialiseerd in hedendaagse muurschilderingen.

 

 

citizenM Projections

Projections, de vertrouwde sectie voor film- en videokunst, beleeft voor het eerst in zeven jaar een make-over en gaat verder onder de naam citizenM Projections. Initiatiefnemer is de hoofdpartner van Art Rotterdam, hotelketen citizenM, die kunst in haar DNA heeft zitten. Volgens Robin Chadha, CMO citizenM hotels, is deze focus op videokunst niet meer dan vanzelfsprekend, ‘omdat videokunst perfect aansluit op de belevingswereld van onze gasten’.

De selectiecommissie voor de vernieuwde sectie bestaat uit Ekard Collection, Brown Family Collection, Liesbeth Willems (curator KRC-collectie) en Bart Rutten (directeur Centraal Museum Utrecht). Alle commissieleden zullen voor hun eigen collectie een werk aankopen. Hotelketen citizenM gaat zelfs nog een stap verder. Het door Liesbeth Willems aangekochte werk zal te zien zijn in alle 20 citizenM hotels wereldwijd. Chadha: ‘Dat is natuurlijk een geweldig podium voor de kunstenaar’.

Het vernieuwde entreeontwerp van de bekende beursarchitect Tom Postma vormt de setting voor videovertoningen van zo’n 15 werken in verschillende formaten en op uiteenlopende schermen. ‘De geselecteerde video’s geven een goed en gevarieerd beeld van de nieuwste ontwikkelingen binnen de videokunst’, aldus Bart Rutten.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.