Ontdek de nieuwe visuele identiteit van Kunstmuseum Den Haag

Kunstmuseum Den Haag is vanaf vandaag een feit. Voor een groter publiek wordt duidelijker wat het museum is en waar het voor staat, namelijk een veelzijdig kunstmuseum dat onlosmakelijk verbonden is met de stad Den Haag en haar inwoners. Monet – Tuinen van verbeelding is de eerste tentoonstelling die het museum onder de nieuwe naam presenteert. In de opmaat naar de opening op 12 oktober is zojuist het nieuwe logo onthuld.

Het logo van Kunstmuseum Den Haag maakt deel uit van een nieuwe visuele identiteit die zijn oorsprong vindt in het Berlagegebouw en de museumcollectie. Het beeldmerk brengt een ode aan de gele baksteen die sinds 1935 het gezicht van het museum bepaalt. Niet alleen de kleur van deze steen is uitgesproken, maar ook zijn langgerektheid. De proporties zijn afgestemd op de maateenheid van 11 cm die architect H.P. Berlage door het hele gebouw heeft toegepast. Het concept van de nieuwe huisstijl is tot stand gekomen in samenwerking met het Amsterdamse bureau KesselsKramer en door het Haagse bureau Vruchtvlees vertaald naar de diverse communicatiemiddelen.

 

Lees ook dit artikel: De magie van de camera obscura

 

Naast het logo, omvat de nieuwe visuele identiteit een nieuwe, door Peter Bilak ontworpen, letter in de Haagse typografische traditie. Het idee voor deze opvallende K is voortgekomen uit de grafiekcollectie van het museum. Bilak heeft zich voor het ontwerp laten inspireren door het werk van vormgever Piet Zwart. Specifiek gaat het om een letter die Zwart gebruikte op advertenties voor de Nederlandsche Kabelfabriek te Delft, waar hij tussen 1923 en 1933 huisontwerper was. Bilak gebruikt de basisconstructie van Zwarts K en geeft er een hedendaagse draai aan. De overige tekst staat in de Ping, een lettertype dat is ontwikkeld door Bilaks studio Typotheque.

 

 

“Mijn uitgangspunt is dat Kunstmuseum Den Haag een Haags museum is met een internationale uitstraling”, aldus Peter Bilak. “Het letterbeeld van het nieuwe logo refereert aan het bestaande, maar voegt ook iets nieuws toe: de typografie is prikkelend, uitdagend en plaatst het museum in deze tijd als een veelzijdig instituut.”

Vanaf vandaag is het logo tussen de eerste schetsen van Bilaks hand te zien in het museum. De komende tijd zal de nieuwe huisstijl zich gaandeweg ontvouwen en zichtbaar worden in nieuwsbrieven, postercampagnes en andere (online) uitingen.

Directeur Benno Tempel: “De nieuwe naam en visuele identiteit passen bij het heden en verleden van een museum dat mede is opgericht door kunstenaars en is gevestigd in een architectonisch kunstwerk. We bieden ruimte aan allerlei uitingen van kunst, en blijven dit in de toekomst ook doen. Nog meer willen we deze ruimte delen met een breed en divers publiek. We vinden namelijk dat iedereen dicht bij kunst moet kunnen komen. Kunst is emotie, creëert energie, bij iedereen op zijn of haar eigen manier. De nieuwe naam gaat ons helpen om dit te bereiken.”

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.