Ontdek de 5 mooiste stranden van Turkije

Diepblauwe zeeën, imposant landschap en ontelbaar veel stranden: zo omschrijf je in een notendop een vakantie aan de Egeïsche en Mediterrane kust van Turkije. Dit lijstje van ‘de vijf mooiste Turkse stranden’ helpt strandliefhebbers een handje op weg naar beste plekken aan de kust. Alle stranden beschikken over het ‘Blauwe Vlag’ kenmerk en staan bekend om het spierwitte zand met kraakhelder zeewater. Gelegen in een prachtig landschap met veel archeologische sites in de nabije omgeving zijn dit de ‘must-visits’ stranden van Turkije.

Çıralı – Antalya

Çıralı, waar natuur en geschiedenis hand in hand gaan, is een 3 kilometer lang strand aan de kust van de oude stad Olympos. Het strand met fijn zacht zand zijn beschermde broedplaatsen voor zeeschildpadden die hier hun nesten bouwen en eieren leggen. Er zijn dan ook slechts een beperkt aantal accommodaties te huur in de omgeving. Het strand van Çıralı biedt de ultieme strandvakantiesfeer dankzij de schilderachtige bungalows omringd door citrus- en granaatappelbomen, de vele gekleurde hangmatten en de lampions die ’s avonds sfeervol oplichten. De naam Çıralı betekent ‘vuur’ of ‘licht’ verwijzend naar de berg Yanartas, ook wel Chimaera genoemd. Door natuurlijk gas in de berg ontstaan er vlammen die uit de opening van de rotsen omhoog komen. Het ‘eeuwige vuur van Chimaera’ is een bijzonder schouwspel dat zeker een bezoek waard is.

 

 

Kabak – Uzunyurt/Muğla

Het dorpje Faralya ligt 8 kilometer ten zuiden van Fethiye op een helling bedekt met een Turks dennenbos (Pinus brutia). De Kabak Cove is gelegen op 2 kilometer loopafstand en is de ideale plek voor degene die in rust en stilte van de natuur willen genieten. De Kabak Cove ligt langs het langeafstand wandelpad ‘Lycian Way’ op het punt waar het groene dennenbos en de helderblauwe zee samenkomen. De diepgelegen baai is aan drie zijden omgeven door dichte bossen en loopt over in het strand dat ongeveer 200 meter lang is. Landinwaarts zorgt de Aladere beek voor watervallen en natuurlijke (zwem)vijvers. De bijzondere geologische ligging en samenstelling van het gebied is een lust voor het oog.

Neem contact op met Verkeersbureau Turkije

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mailadres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Schrijf je vraag in het Engels.
Ik wil graag Nederlandstalige tips over Turkije ontvangen*

İztuzu – Dalyan/Muğla

’s Zomers zijn niet alleen badgasten te vinden op de stranden van İztuzu: zeeschildpadden nestelen zich hier graag in het zand om hun eieren te leggen. Vandaar dat dit mooie strand een beschermd natuurgebied is. Een smalle stroom splitst het strand in tweeën en verbindt een binnenmeer met de zee. Hier kun je een duik in de golven nemen, zonnebaden op het witte zand en vervolgens afkoeling zoeken in het frisse water van het meer. De mogelijkheid om in zowel zoet als zout water te zwemmen is uniek. Aan de ene kant van de strip zijn er strandbars van İztuzu Beach te vinden en aan de andere kant staan de faciliteiten van Dalyanağzı Beach voor je klaar. İztuzu Beach is bereikbaar via de weg vanaf Dalyan. Hier kun je ook de boot pakken en naar Dalyanağzı Beach varen. De oude stad Kaunos, die op de UNESCO World Heritage Tentative List staat, ligt vlakbij. Dagje strand en cultuur snuiven is dan ook gemakkelijk te combineren.

 

 

Patara – Kalkan/Antalya

Het strand van Patara, het op een na langste zandstrand van Turkije, heeft een lengte van 14 kilometer en is tussen de 280 meter en 1,5 kilometer breed. Het is één van de meest belangrijke broedplaatsen in Turkije voor zeeschildpadden en valt onder een speciale milieubeschermingszone waar geen bebouwing op het strand is toegestaan. Aan beide uiteinden van het strand zijn paviljoens te vinden met faciliteiten zoals douches en kleedkamers en waar je terecht kunt voor de lekkere trek en een koud drankje. Patara Beach ligt 17 kilometer van Kalkan, 43 kilometer van Kaş en 73 kilometer van Fethiye. Voordat je het strand bereikt, rijd je door de mooie historische stad van Patara. Tussen 15 mei en 15 september delen strandgangers en zeeschildpadden het zand van Patara Beach. Badgasten zijn toegestaan tussen 8.00 uur ’s ochtends en 20.00 uur ’s avonds. Daarna krijgen de zeeschildpadden het strand voor zichzelf om in alle rust zich in het zand te nestelen en hun eieren te leggen.

Akvaryum – Bozcaada/Çanakkale

De Akvaryum (Aquarium) Cove aan de zuidkust van het Egeïsche eiland Bozcaada (Tenedos) is een klein strand gelegen aan een diepblauwe zee en omgeven door spectaculair landschap. De baai staat bekend om het kristalheldere water waar je de vissen langs je ziet zwemmen. Het is dan ook een ‘must-go’ voor duik- en snorkelliefhebbers. De Akvaryum Cove is bereikbaar met de fiets, te voet of met de minibus service vanuit het centrum van het eiland. Dankzij de regelmatige veerdiensten is er een goede connectie tussen Bozcaada en het vasteland. De wereldberoemde oude stad Troy en de gedenkplaatsen van de Slag om Gallipoli liggen dan ook binnen handbereik, wat Bozcaada een ideale vakantiebestemming maakt voor strandliefhebbers die graag wat cultuur snuiven.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.