Het is bijzonder heet vakantieweer in Zuidoost-Europa

Op veel plekken in Europa is het mooi zomerweer. In vrijwel het hele Middellandse Zeegebied is het zonnig en flink warm, terwijl het ook in West-Europa heel aangenaam weer is. In delen van Noord- en Centraal-Europa is het wisselvalliger en komen soms buien voor. Tegen het eind van het weekend en begin volgende week neemt in steeds meer vakantielanden de kans op onweer toe. De echte hitteliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het zuidoosten van Europa.

Warm zomerweer

Strandweer

In het Middellandse Zeegebied is het bijna overal prima strandweer. Toch springen Spanje en aanvankelijk Italië eruit. In beide landen schijnt de zon volop. De temperaturen liggen tussen 26 en 30 graden aan de Spaanse costa’s, dus aan het strand is het heerlijk toeven. Wel staat er soms een matige tot vrij krachtige wind. In het binnenland van Spanje is het ruim 30 graden. Voor stedentrips is het hier dan ook wat warm: in Madrid ligt de temperatuur rond 34 graden. Maandag is het tijdelijk wat minder heet en is in het noorden kans op een enkele onweersbui. Daarna lopen de temperaturen weer op en gaat de temperatuur in het binnenland richting de 36 graden. Ook in Portugal wordt het dan heet. In Italië is het in de kustgebieden 29-31 graden en in de steden 33-35 graden. Het mooie weer gaat er hier in het begin van volgende week wel even uit.

 

 

In de Alpenlanden is in het weekend al kans op onweersbuien. De onstabiele lucht trekt naar het zuiden, waardoor tegen het eind van het weekend en begin komende week de kans op onweer toeneemt in Noord-Italië en de noordelijke Balkanlanden. Geleidelijk trekt het zwaartepunt van de onweersbuien richting het zuiden en vanaf woensdag krijgt ook Griekenland te maken met onweer. In Italië is het dan licht wisselvallig met kans op een bui, maar klaart het steeds verder op. Het is daar dan minder heet met 26-30 graden.

Schaduw opzoeken in Zuidoost-Europa: lokaal 42 graden!

Voor de hitteliefhebbers is het de komende dagen genieten geblazen in Griekenland en Turkije. Op de Griekse eilanden is het komend weekend 31-34 graden. In Athene, Thessaloniki en in het binnenland is het dan al 35-38 graden. Begin volgende week doet de temperatuur er nog een schepje bovenop: op de eilanden liggen de maxima dan tussen 33 en 36 graden, op het vasteland stijgt de temperatuur tot lokaal 41 graden! Daarbij schijnt een felle zon, dus het is verstandig om de schaduw op te zoeken of verkoeling te zoeken in het water. De tweede helft van de week wordt het vanuit het noorden geleidelijk wat minder heet en neemt de kans op onweersbuien toe.

 

 

Ook in Turkije schijnt op de meeste plekken de zon volop. Op de noordkust na is het overal warmer dan 30 graden en in Antalya komt het in de komende dagen zelfs tot temperaturen van 42 graden Celsius! Het wordt in de loop van volgende week gelukkig wat minder heet, maar nog altijd liggen de temperaturen dan ruim boven de 30 graden.

Aangenamer in West-Europa

In Frankrijk wisselen zonneschijn en stapelwolken elkaar af en valt in het binnenland soms een bui. Aanvankelijk lopen de temperaturen uiteen van 23 graden in het noordwesten tot 35 in Lyon, maar geleidelijk wordt het ook in het binnenland minder heet. Volgende week is het meest droog, is er veel ruimte voor de zon en komt af en toe wat stapel- of sluierbewolking voor. Daarbij is het aangenaam met temperaturen uiteenlopend van 22 graden in het noordwesten tot 30 graden in Marseille.

Centraal-Europa wisselvalliger

In Duitsland is het zaterdag in het zuiden nog tropisch, maar zondag en volgende week is het koeler met temperaturen tussen 18 graden in het noorden en 26 in het zuiden. In het zuiden komen onweersbuien voor, ook in het noorden kan een bui vallen. Volgende week blijft het weerbeeld bestaan uit een mix van zon, wolken en zo nu en dan een bui. Dit weerbeeld zien we volgende week ook in de Alpen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.