Dit is het ‘Jaar van Göbekli Tepe’ in Turkije

Het Ministerie van Cultuur en Toerisme in Turkije heeft 2019 uitgeroepen tot het ‘Jaar van Göbekli Tepe’, een historisch tempelcomplex daterend uit 12.000 voor Christus en volgens deskundigen het oudste ter wereld. Göbekli Tepe, ook wel de ‘Buikberg’ genoemd, wordt door veel archeologen beschouwd als ‘de vondst van het millennium’.

Bij het grote publiek is de locatie echter nog niet zo bekend. Het heiligdom is pas in de tweede helft van vorige eeuw ontdekt en sinds 1994 zijn er opgravingen. In 2018 heeft UNESCO de Göbekli Tepe toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

Göbekli Tepe ligt in het zuidoosten van Turkije en was tot 1962 een steile heuvel in het vrij vlakke landschap. Archeologen vermoedden al dat de berg niet op natuurlijke wijze was ontstaan. In dat jaar begonnen de eerste opgravingen. Hoewel er nog veel niet bekend is over Göbekli Tepe blijkt inmiddels dat het complex duizenden jaren is gebruikt door verschillende bewoners. Op dit moment is pas een klein deel opgegraven. ‘Als we een plek moeten aanwijzen waar de menselijke beschaving begon, dan is het hier’, schrijft cultuurhistoricus Wolter Braamhorst in het boek ‘Turkije, waar Europa begon’.

 

 

Veel historie in de buurt

Het rijke verleden van Turkije vind je ook terug in de omgeving van Göbekli Tepe met de aanwezigheid van twee andere UNESCO Werelderfgoed sites. Dit zijn Nemrut Dag en Diyakbakir Fort & het cultureel landschap van de Hevsel Tuinen. Ook de steden Gaziantep, Sanliurfa en Mardin zijn een bezoek meer dan waard. Zo maakt Gaziantep deel uit van het UNESCO Creative Cities Network. De stad staat bekend als de creatieve stad van de gastronomie. Dankzij de ligging aan de Zijderoute is de lokale keuken beïnvloed door tal van kookstijlen en het gebruik van kruiden en specerijen. De stad is teven beroemd om de baklava met pistachenoten en heeft tevens een aantal topmusea.

 

 

Şanlıurfa staat bekend als de geboorteplaats van Abraham, ook was de stad de woonplaats van verschillende profeten. Voorts vind je hier het Şanlıurfa City Museum en Mozaïek Museum met tal van eeuwenoude vloeren. Ook het verder naar het oosten gelegen Mardin is een plaats met veel historische bezienswaardigheden. Het zuidoosten van Turkije wordt dan ook niet voor niets de bakermat van onze beschaving genoemd, het land van de Eufraat en de Tigris, van profeten en machtige steden uit de oudheid.

Neem contact op met Verkeersbureau Turkije

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mailadres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Schrijf je vraag in het Engels.
Ik wil graag Nederlandstalige tips over Turkije ontvangen*

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.