Nederlandse reizigers verwachten persoonlijke ruimte en privacy op reis

Booking.com maakt bekend wat voor gasten de belangrijkste motivaties zijn om in verschillende soorten accommodaties te verblijven, en welke rol hosts, managers en eigenaren hierin spelen. Reizigers hebben tegenwoordig meer keuze dan ooit bij het plannen van hun volgende trip en daarom is het voor een host essentieel om een goede ervaring te bieden.

Zonder deze ervaring lopen ze het risico dat gasten voor een andere accommodatie kiezen. In een onderzoek van Booking.com onder 21.500 reizigers wereldwijd geeft 40% van de Nederlandse reizigers aan dat hun vakantie beter werd, omdat de host alles wilde doen voor een onvergetelijk verblijf.

 

 

Van een behulpzame B&B-host die gasten lokale tips geeft, een trotse eigenaar van een appartement die alles tot in de puntjes heeft verzorgd, tot de beheerder van een villa die zelf gekookte maaltijden deelt met de gasten: de meeste unieke verblijfservaringen zijn te danken aan de persoonlijkheid van de host – of dat nu door de persoon zelf komt, of door de uitstraling die de host de accommodatie geeft. In het onderzoek van Booking.com geeft 35% van de Nederlandse reizigers aan dat ze voornamelijk vanwege de host dezelfde accommodatie een tweede keer bezochten.

 

 

De rol van de host is ook erg belangrijk voor reizigers die alternatieve soorten accommodaties zoeken. Meer dan de helft (53%) van de Nederlandse respondenten is van plan om in 2019 in een accommodatie te verblijven waar ze rechtstreeks contact kunnen hebben met de eigenaar of beheerder. Bijna driekwart (72%) van de Nederlandse respondenten vindt het grootste voordeel van hosts dat ze zich ‘thuis voelen’ door hun aanwezigheid. Daarnaast zegt 52% van de Nederlandse reizigers dat ze bij ‘persoonlijke’ accommodaties de lokale kennis van de eigenaar kunnen gebruiken. Hiermee hoopt een kwart (25%) van de Nederlandse respondenten oplichterij te voorkomen en geld te besparen, en wil 20% zijn sociale netwerk verbreden door bijvoorbeeld voor een feestje te worden uitgenodigd.

Toch verlangen niet alle Nederlandse reizigers naar veel contact met hun host tijdens het verblijf: 64% geeft aan hun host tijdens het verblijf maar één keer te hoeven zien om zich welkom te voelen, en 43% verwacht alleen contact tijdens het in- en uitchecken. Maar dat betekent niet dat Nederlandse reizigers lage verwachtingen hebben van hun hosts: 67% vindt dat hun hosts een soort zesde zintuig zouden moeten hebben en intuïtief moeten weten hoeveel tijd ze met hun gasten moeten doorbrengen. Driekwart (75%) van de Nederlandse reizigers wil dat de host hun behoefte aan persoonlijke ruimte respecteert. Daarbij is privacy het belangrijkst.

Daarnaast heeft gastvrijheid in verschillende culturen verschillende betekenissen. In India (84%), Colombia (80%) en Brazilië (80%) is het bijvoorbeeld vooral belangrijk dat gasten voldoende te eten krijgen, Nederlandse reizigers vinden dat minder belangrijk (61%). In Thailand (74%) en China (60%) vindt men het vooral belangrijk om te zorgen dat hun gasten zich vermaken, terwijl het Nederlandse gemiddelde hiervoor slechts op 36% ligt. En in Italië vindt 79% van de hosts dat gastvrijheid draait om kleine details, zoals een knapperend haardvuur of een met kaarsen verlichte kamer, terwijl dit gemiddelde voor Nederlandse reizigers op slechts 56% ligt.

“Zoals bij zoveel aspecten van het reizen is er geen universele aanpak om aan de uiteenlopende behoeften van reizigers te voldoen. Ons onderzoek laat zien hoe belangrijk het is voor managers en eigenaren om de juiste balans te vinden om een optimale en onvergetelijke verblijfservaringen aan te bieden, of het nu in een huis, appartement, pension of ander soort accommodatie is,” aldus Olivier Grémillon, Vice President bij Booking.com. “Bij Booking.com geloven we in individualiteit, want het perfecte verblijf ziet er voor iedereen weer anders uit. Echter is één ding glashelder. Het maakt niet uit of reizigers zich thuis willen voelen, de lokale cultuur willen ervaren, rust willen vinden of er gewoon even tussenuit willen. Er gaat niets boven de kracht van mensen zelf om een verblijf tot een onvergetelijke ervaring te maken.”

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.