Bezoek een hele speciale modeshow in het Haagse Museon

Op 7 December wordt er in het Haagse Museon een hele speciale modeshow gehouden. Haute Couture van traditionele stoffen van de hand van zes hippe Indonesische modeontwerpers zal er die dag op de catwalk te bewonderen zijn. Het mystieke Indonesië gelegen in de Gordel van Smaragd staat al jaren bekend als broedplaats van ontwerpers en designers.

Ook in de mode worden er bijzondere dingen gedaan, juist omdat bijna elk van de 17.000 eilanden zo zijn eigen traditionele stoffen of batik patronen heeft. Sinds 2 oktober 2017 wordt de Indonesische Batik vermeld als UNESCO immaterieel cultureel erfgoed.

Batik anno 2018

De kleurrijke vrolijke Batik patronen komen oorspronkelijk van het eiland Java. Op witte doeken wordt er allereerst een waterafstotende was in mooie patronen aangebracht. Vervolgens worden deze doeken in verfbaden gedompeld en zo komen de uiteindelijke patronen tevoorschijn. Voor ons zijn het gewoon prachtig gekleurde doeken maar voor insiders geven de patronen al eeuwenlang uitdrukking aan de relaties tussen mensen onderling, de verhouding tussen jong en oud en de rangen en standen binnen een samenleving. Met deze doeken zijn een aantal creatieve ontwerpers aan de slag gegaan met als resultaat een hele nieuwe trend in Batik kleding.

 

Lees ook dit artikel: Kom tot jezelf in Indonesië

 

Ikat: geweven stoffen uit Oost Indonesië

Op veel eilanden in het Oosten van Indonesië, is het dragen van de zogeheten Ikat stoffen heel gewoon. Iedere streek kent daarbij zijn eigen stijl en kleurgebruik. Het weven van deze stoffen is heel bewerkelijk en de resultaten zijn dan ook prachtig. Tegenwoordig worden de Ikat stoffen ook in moderne kledingstukken gebruikt en zijn nu zelfs ook in hippe couture te bewonderen.

Heritage in een modern jasje

Op 7 December biedt de Ambassade van Indonesië in het Haagse Museon een platform aan 6 verschillende Indonesische modeontwerpers, een tassen ontwerpster en een sieraden ontwerpster de mogelijkheid om het Indonesië van nu te laten zien. Tevens zal er aandacht worden besteed aan de oorsprong van de verschillende stoffen en hoe deze tegenwoordig gemaakt worden. Mooie tradities en verhalen van vroeger leven voort en worden zo future proof gemaakt.

 

 

Nederlandse mode-ontwerpers naar Indonesië

Een deel van de modeshow wordt gemodereerd door Yetty Haning van Centrum voor Cultuur en Ontwikkeling-NL. Deze organisatie zal drie Nederlandse ontwerpers uitnodigen naar Kupang (provincie Nusa Tenggara Timur) te komen om in 2019 samen te werken met Indonesische vakmensen. Het resultaat van het onderzoek en de ontwikkeling van deze drie ontwerpers zal worden getoond tijdens de Dutch Design Week 2019 in Eindhoven en enkele musea plus de Jakarta design Week. Dit project staat in het teken van het creeëren van een sterkere band tussen Indonesië en Nederland.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.