Opstand in het Nederlands Openluchtmuseum in de Maand van de Geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het thema is ‘opstand’ en het Nederlands Openluchtmuseum doet mee! Op 4 zondagen maken bezoekers kennis met opstand in de Nederlandse geschiedenis. Sprekers gaan met elkaar en bezoekers in gesprek over thema’s met een scherp randje. Behalve de entreekosten voor het museum is deelname aan de Opstandige zondagen gratis.

Zondag 7 oktober 11.00-12.30 uur, workshop ‘Beladen erfgoed: Sinterklaas en Zwarte Piet’

Geschiedenis lijkt vooral met feiten te maken te hebben. Maar welke rol spelen emoties eigenlijk?
Doe mee met de actieve workshop over het onderwerp ‘beladen erfgoed’. We nemen de traditie ‘Sinterklaas en Zwarte Piet’ onder de loep. Welke emoties voelen we bij het Sint en Piet? Hoe zat dat vroeger? Kan ons erfgoed veranderen wanneer onze emoties veranderen? Dit programma wordt verzorgd door de Reinwardt Academie, Imagine IC, DutchCulture en het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.

 

 

Zondag 14 oktober 11.00-13.00 uur, voorstelling ‘Vive le geus!’

Camerata Trajectina geeft een serie concerten over de Tachtigjarige Oorlog, samen met presentator Hans Goedkoop. In een bloedstollend hoorspel wordt het wel en wee van de geuzen bezongen, Alva bespot, Leiden ontzet, Van Oldenbarnevelt onthoofd en de zilvervloot veroverd. Na afloop zal Arjen Verhage vertellen over de totstandkoming van de voorstelling en de functie van liederen.

 

 

Zondag 21 oktober 11.00-12.30 uur, debat ‘Koloniaal verleden’

In de Week van de Koloniale Geschiedenis kijken we in het Openluchtmuseum met een aantal experts naar de manier waarop Suriname, de Antillen en Indonesië in de Nederlandse geschiedenis naar voren komen. Wordt het niet eens tijd voor een Slavernijmuseum? Hoe komt de koloniale geschiedenis nu aan bod binnen de Canon van Nederland en in algemene beeldvorming? Sprekers: Karwan Fatah-Black, Piet Hagen en Wijnand Stomp.

Zondag 28 oktober 11.00-12.30 uur, debat ‘100 jaar bestaan(srecht) Nederlands Openluchtmuseum’

De grootste opstand die het museum zelf heeft beleefd, was de dreigende sluiting van het museum in 1987. Uit de opkomst en protesten van ruim 100.000 mensen bleek wel dat het museum op dat moment wel degelijk bestaansrecht had. Anno 2018 is het museum 100 jaar open en dat grijpen we aan om te reflecteren op onze maatschappelijk rol. Sprekers: Teus Eenkhoorn, Ad de Jong en anderen.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.