Loopt de zomer ten einde nu een koufront Europa intrekt?

Een koufront verdrijft komende dagen hete lucht uit grote delen van Europa. Dit gaat in Centraal- en Oost-Europa gepaard met stevige regen- en onweersbuien en in veel landen daalt de temperatuur meer dan 15 graden! Terwijl de hittegolf in de Benelux op 10 augustus overal ten einde kwam, is het in deze delen van Europa onverminderd heet gebleven. Daar komt dit weekend een einde aan. Vooral in de Alpenlanden kan wateroverlast ontstaan door meer dan 100 mm neerslag. In Zuid-Europa blijft het zomer.

Koufront

Een koufront trekt morgen over het westen en noorden van Europa in zuidoostelijke richting. Dit gaat gepaard met enkele buien, lokaal met onweer. Ook de dagen daarna verlopen wisselvallig dankzij een lagedrukgebied en daarbij wordt het gevoelig frisser. Vooral in de kustgebieden wordt het nat. Het warme zeewater vormt een goede voedingsbodem voor de buien.

In het binnenland van Frankrijk kunnen morgen enkele pittige onweersbuien ontstaan. De temperatuur keldert flink. In Parijs wordt het vandaag 31 graden, zaterdag slechts 18 graden. Ook in de rest van West- en Noord-Europa wordt de 20 graden dan nergens meer gehaald. Zuid-Frankrijk houdt veel zonneschijn en krijgt weinig mee van de buien. Wel daalt de temperatuur van 34 graden vandaag naar 25 graden in het weekend.

Vooral in de Alpen kans op wateroverlast

In de Alpen is vandaag en morgen kans op een lokale onweersbui, maar als vrijdag het koufront aankomt slaat het weer helemaal om. Zware onweersbuien kunnen vrijdag en in het weekend 150 mm water achterlaten. Ter vergelijking: in Nederland valt in heel augustus gemiddeld 78 mm. Toeristen moeten rekening houden met modderstromen en wateroverlast.

 

 

Het is dan ook niet verstandig om dit weekend de bergen in te gaan. Ook Wenen krijgt te maken met onweersbuien. Bovendien maakt de temperatuur een vrije val. Morgen wordt het 33 graden en zondag slechts 16 graden. Wenen kent een extreem hete zomer, vandaag wordt het voor de 33e dag tropisch warm! In de Alpen zakt de middagtemperatuur dit weekend van 28 naar 12 graden.

Ook in Duitsland komt dit weekend een eind aan de extreme hitte. Berlijn telt morgen zijn 32e tropische dag. Ter vergelijking: De Bilt telt 8 tropische dagen en Arcen (Noord-Limburg) 20. Het record voor Berlijn stond lange tijd op 26 tropische dagen in 1947. Met gemiddeld 21 graden kent Berlijn de warmste zomer uit de meetreeks. Het oude record uit 2003 wordt met een graad verbroken! Vrijdag verdrijven stevige onweersbuien de tropische hitte. In het weekend valt de meeste regen in het zuiden en westen. Met 15-20 graden is het 15 graden kouder dan vandaag!

Ook Polen, Tsjechië en Hongarije krijgen vrijdag en in het weekend met zware regen- en onweersbuien te maken. Lokaal gaat het flink tekeer met hagel, zware windstoten en wateroverlast. In steden als Praag en Boedapest is het komende dagen nog bloedheet met 32-34 graden. Zondag kan de zomerjas weer aan en wordt het hooguit 18 graden! Kroatië volgt dit weekend. Toeristen moeten rekening houden met stevig onweer en flinke afkoeling.

Zuid-Europa blijft volop zomers

In Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije blijft het volop zomer bij circa 35 graden. In het noorden van Spanje en Griekenland is kans op een onweersbui. In Italië is het heet met in Toscane en de stad Rome 35 graden. Eerst is slechts kans op een lokale onweersbui, maar zaterdag bereikt het koufront het noorden van het land. Daar neemt de kans op forse onweersbuien toe. In Venetië daalt de temperatuur dan van 32 naar 23 graden.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.