Noord-Limburg

Proef asperges en fiets langs al het natuurschoon dat Noord-Limburg te bieden heeft. Geniet van de recreatieparken en de vele bossen. Noord-Limburg heeft talloze wandel- en fietsroutes en er zijn veel musea die je kunt bezoeken.

Verse aardbeien, dat proef je in Noord-Limburg

Verse aardbeien, dat proef je in Noord-Limburg

De plaatsen Arcen, Velden, Venlo & Sevenum zijn bij veel toeristen bekend. Of omdat er schitterende tuinen, liggen of vanwege de mooie campings en bungalowparken of vanwege het magische attractiepark Toverland. Pittoresk Arcen ligt aan de Maas en biedt goede horeca en middeleeuwse ruïnes zoals de Schanstoren. Een overblijfsel uit de tijd dat Arcen en Venlo rivaliserende steden waren. Verondersteld wordt dat beide steden tol hieven aan schippers die handelswaarde vervoerden over de Maas. Daarom bouwt de heer van Arcen in de periode 1400-1450 het poortcomplex, compleet met verstevigde wallen, een bewaakte poort en schuttersgaten. Alleen de Schanstoren herinnert nog aan die tijd.

De Schanstoren in Arcen.

De Schanstoren in Arcen.

Wat Noord-Limburg te bieden heeft

Het noorden wordt ook wel de Top van Limburg genoemd en is een agrarisch gebied dat naast landbouw en veeteelt ook bekend staat om haar tuinbouw. De museumdichtheid is gigantisch in deze regio en elk musea vertelt haar eigen verhaal. Bijvoorbeeld over het Roomse leven, het Limburgse platteland leven en alle verhalen vertellen leren ons meer over de Limburgse cultuur. Bezoek prachtige beeldentuinen of theatervoorstellingen.

Akker in Velden

Akker in Velden

Dagje uit in de Top van Limburg: Smaakparels

In de Top van Limburg tref je 30 enthousiaste ondernemers die trots zijn op hun streek en haar producten. Deze bijzondere boeren, kwekers, restaurants, B&B’s en boerderijwinkels zijn ‘Smaakparels’ in de gemeenten Bergen, Gennep en Mook-Middelaar. Vier fietsroutes volgens het fietsknooppuntensysteem vormen een Smaakparelsnoer langs de N271. Geniet al fietsend van het glooiende natuurlandschap van de Maasduinen. Als je de smaakparelvlag ziet, heb je een gastvrije locatie ontdekt waar iets culinairs te beleven is. Proef een regionaal product of boek een arrangement met wandeling, workshop of overnachting. De Top van Limburg staat garant voor een lekker dagje uit en smaakt naar meer.

Smaakparels

De gastronomie van Noord-Limburg

Asperges kennen we allemaal, maar heb je ze al eens in Noord-Limburg geproefd? Dit zijn een van de typische gerechten die je hier zult vinden. Daarnaast worden er hier veel champignons verbouwd en zijn de blauwe bessen verrukkelijk! Op veel plekken kun je zelf blauwe bessen plukken en betaal je een bedrag van rond de €3,50 per kilo. Leuk om met kinderen te doen.

Asperges steken in Noord-Limburg

Asperges steken in Noord-Limburg

Dit moet je doen in Noord-Limburg

Als je een vakantie, midweek, weekendje of romantisch uitje naar Noord-Limburg gepland hebt met je partner en/of het gezin dan moet je deze activiteiten zeker doen.

Toverland bezoeken

Attractiepark Toverland in Sevenum biedt avontuur voor jong en oud. Een warm familie gevoel biedt het park, dat al voelbaar is bij de mensen van de parkeerplaats. Zij wijzen je vriendelijk richting een plekje voor je auto zodat je in een paar minuten bij de ingang staat. Vrolijke muziek en het zicht op de houten achtbaan Troy, vernoemd naar het paard van Troje uit de Griekse mythologie, maken dat je direct naar binnen wilt. Tip, koop vooraf een kaartje via de website, dan mag je direct doorlopen bij de dames en heren van de toegangscontrole. Met een “ik wens je een hele fijne dag” nog in de oren en de plattegrond in je handen kan het grote genieten beginnen. Wie meer weet van de Griekse mythologie kan op de Paarden van Ithaka een spannende rit maken. Wie nog meer wil ervaren sluit aan in de rij voor een vlucht met Fēnix. Onder de vleugels van deze vuurvogel ben je even gewichtsloos als je met 95 km/h naar beneden suist. Leuk voor jong en oud.

 

 

De allerkleinsten vinden vermaak (met of zonder vader & moeeder) in het Vliegend Tapijt, de klimhoed en de ouderwetse zweefmolen Karussell. Toverland heeft meer dan 30 attractie en shows. In de zomer zijn er speciale midzomeravonden. Parkeren kost €10. Wie met de trein komt kan gebruik maken van de speciale pendelbus.

Linksaf voor de Fēnix op Toverland

Linksaf voor de Fēnix

Kasteeltuinen Arcen

De kasteeltuinen vormen een schitterend decor rondom het kasteel op het gelijknamige landgoed. In het rosarium, aangelegd door landschapsarchitect Niek Roozen (!) vind je meer dan 8.000 rozen. Een genot voor het oog en de neus. Tip: zorg dat je een plattegrond meeneemt bij de entree zodat je alle verschillende tuinen ontdekt. Er zijn zoveel tuinen dat je eenvoudig de tijd kwijt raakt in dit park. Na het wandelen is het heerlijk koffie drinken met Limburgse vlaai of lunchen in het Koetshuys. Het vlees komt van de eigen kudde Galloway runderen.

Zo zie je alles in Kasteeltuinen Arcen

Zo zie je alles

Het kasteel in Kasteeltuinen Arcen

Het kasteel

Zonnewijzer

Zonnewijzer


In de zomer zijn er vaak speciale programma’s met activiteiten voor kinderen en speciale theatervoorstellingen in de Kasteeltuinen. In 2018 is Kasteeltuinen Arcen tot het Leukste Uitje gekozen. Tickets kosten ongeveer €16 voor volwassenen en €8 voor kinderen. Kinderen tot 3 jaar mogen gratis naar binnen.

 

Dit zijn de leukste hotspots van Nederland

Download nu handige tips over Nederland. Alleen vandaag gratis te downloaden!

"*" geeft vereiste velden aan

 

Laat je rondleiden in de Hertog Jan bierbrouwerij

Aan het water van de Maas begonnen 4 bevriende brouwers een nieuwe brouwerij. In Stoombrouwerij de Vriendenkring werd ondergistend bier gemaakt, beter bekend als pils, dat was relatief nieuw voor de periode 1915. Tijdens een rondleiding door de Herton-Jan brouwerij geeft de gids niet alleen uitleg, hij laat de groep van 25 personen ook kennis maken het het bier dat tegenwoordig in Arcen gebrouwen wordt. In een tour van ongeveer 1 uur wandel je door heel de fabriek van geschiedenis tot heden.

Wist je dat bier voor 93% uit water bestaat?. Het water van Hertog Jan komt uit de Duitse Eifel en is meer dan 600 jaar oud.

Tijdens WOII wordt alles kapot geschoten. De brouwerij wordt overgekocht door Oranjeboom omdat deze brouwerij geld had voor de herbouw. Einde jaren ’80 wordt een doorstart gemaakt maar er mocht geen pils worden gemaakt. Alleen nog maar bier en dat is het bier dat de meeste mensen kennen als Hertog Jan bier met zijn zachte smaak. In het midden van de jaren ‘90 wordt de brouwerij overgenomen door Anheuser-Busch InBev, of AB InBev, de grootste brouwerijketen ter wereld. Nu brouwt met in Arcen alleen nog speciaal bier zoals de Hertog Jan Grand Prestige, een bier van hoge gisting met 10% alcoholpercentage. In de moderne assemblage lijn worden 2500 flessen per uur verwerkt.

Uitleg van gids Luuk over de speciale bieren van Hertog Jan

Uitleg van gids Luuk over de speciale bieren van Hertog Jan.

Tripel Hertog Jan

Tripel Hertog Jan.

Ruiken aan de hop.

Koperen ketels.

Koperen ketels.

Bier proeven uit de ketel

Bier proeven uit de ketel.

Zelf een biertje tappen.

Sommige speciaal bieren worden gerijpt in eikenhouten vaten

Sommige speciaal bieren worden gerijpt in eikenhouten vaten

In de kelders liggen meer dan tienduizend flessen opgeslagen van de Grand Prestige van meerdere jaren.

In de kelders liggen meer dan tienduizend flessen opgeslagen van de Grand Prestige van meerdere jaren.

Overnachten in Noord-Limburg

Als je ervoor kiest om te blijven slapen in Noord-Limburg dan heb je een grote keuze aan accommodaties. Van Center Parcs parken voor het hele gezin tot unieke Bed & Breakfasts. Dit zijn onze tips:

  • Center Parcs Limburgse Peel (bungalowpark)
  • Parkhotel Bad Arcen (hotel)
  • Klein Vink (camping)

Center Parcs Limburgse Peel

Verscholen in de bossen van het Nederlandse America ligt Center Parcs Limburgse Peel. Een echt familie bungalowpark met een subtropisch zwemparadijs en horeca binnen handbereik. Door de ligging van het park geniet je elke avond van de stilte. In de winter met de warme haard op de achtergrond. In de zomer met een glas wijn en de knisperende barbecue. In de Market Dome maak je elke dag 30 minuten gratis gebruik van WiFi. De cottages, zoals Center Parcs de accommodaties noemt hebben ook WiFi. Deze is tegen betaling te boeken bij het maken van je reservering. Wie actief bezig wil zijn huurt fietsen en gaat eropuit in de omgeving.

Meer bij Center Pars Limburgse Peel

Ontdek de bedrijven in Noord-Limburg

Smaakparels

Kranenveld 15
6598 CH Heijen
Nederland


Twitter: twitter.com/smaakparels
Facebook: facebook.com/Smaakparels

 

Neem contact op met Smaakparels

Met onderstaand formulier kun je contact opnemen met dit verkeersbureau. Vermeld altijd je e-mail adres of telefoonnummer zodat er contact met je opgenomen kan worden. Abonneer je ook op de nieuwsbrief om tips te ontvangen!

  • Schrijf je vraag in het Engels.