Dit moet je niet vergeten als je met de auto op vakantie gaat

“We zijn er bijna, we zijn er bijna…” Het is ieder jaar weer feest: de autorit naar de camping in Frankrijk of Italië. Vaak kom je er halverwege de rit pas achter wat je dit keer weer vergeten bent. Het is natuurlijk vervelend als je de haringen voor de tent thuis hebt gelaten.
Met de auto op vakantie

Nog veel vervelender is het als blijkt dat je iets bent vergeten wat verplicht is, zoals je kentekenbewijs of een milieusticker. En is je autoverzekering eigenlijk wel geldig in het buitenland? Zorg voor een goede voorbereiding en voorkom vakantiestress.

Verplichte en niet-verplichte (maar wel handige) items

Als je als gezin op vakantie gaat met de auto, kan je rekenen op een grote hoeveelheid bagage. Maar naast alle koffers en kampeerspullen is er nog meer waar je aan moet denken. Zo zijn er een aantal dingen die je verplicht moet meenemen, ongeacht je vakantiebestemming. Denk aan je rijbewijs, paspoort en kentekenbewijs.

 

 

Naast deze verplichte items, zijn er nog een aantal items die niet in ieder land verplicht zijn, maar wel heel handig om mee te nemen. Denk hierbij aan:

  • reservesleutel van je auto
  • internationaal rijbewijs
  • een gevarendriehoek
  • veiligheidshesje
  • reserve lampen
  • EHBO-doos
  • Europees schadeformulier
  • goedgekeurde brandblusser
  • voor alle brillendragers: een reservebril

Check regels van reis- en vakantieland(en)

Wat je moet inpakken, hangt af van je vakantiebestemming en de route er naartoe. Ieder land heeft zo zijn eigen regels. Rijd je bijvoorbeeld door België? Dan kan het zijn dat je een milieusticker nodig hebt. Deze is o.a. verplicht als je door Antwerpen heen gaat. België kent daarnaast een aantal verplichte veiligheidsartikelen: een gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos en goedgekeurde brandblusser.

Staat de Autoroute du Soleil op de planning? In Frankrijk heb je niet alleen een gevarendriehoek en veiligheidsvestje nodig, maar ook een alcoholtest. Daarnaast is een milieusticker (eco vignet) verplicht als je bijvoorbeeld door het centrum van Parijs rijdt.

Gaat je route door Duitsland of is dit land jouw vakantiebestemming dit jaar? Houd er dan rekening mee dat je in ieder geval een gevarendriehoek, veiligheidshesje en reservewiel meeneemt.

 

 

Ga je voor de Spaanse tapas? Dan heb je ook een milieusticker nodig voor bijvoorbeeld het centrum van Barcelona of Madrid. En in plaats van één, kun je het beste 2 gevarendriehoeken meenemen. Officieel is dat alleen verplicht voor auto’s met een Spaans kenteken, maar je kunt een discussie met de politie maar beter voorkomen. Meer weten over de regels per land? Bekijk de checklist waar nog meer landen in staan.

Controleer je autoverzekering

Binnen Europa is je autoverzekering in principe gewoon geldig. Je kunt dit voor de zekerheid controleren op je groene kaart. Het is sowieso handig om je groene kaart mee te nemen, omdat het een internationaal verzekeringsbewijs is. Ook staan er belangrijke telefoonnummers op die je in geval van schade of pech kunt bellen.

Ga je op vakantie met de caravan? Dan moet je voor bepaalde landen een nog een tweede groene kaart aanvragen. Dit geldt bijvoorbeeld als je naar Duitsland, Polen en Spanje gaat.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.