Vervoer in Frankrijk

vervoer-icoon-verkeersbureaus
Er zijn vele mogelijkheden om je binnen en naar Frankrijk je vervoeren zoals de TGV en de Thalys. Deze hogesnelheidslijnen maken verbinding tussen meer dan 200 bestemmingen in Frankrijk. Ook de auto is ook een geliefd vervoersmiddel. Frankrijk kent verschillende soorten autowegen. De meeste gekende is de Autoroute, waarvan de Franse staat 1.600 km in eigen bezit heeft.

Om op de Champs-Eylsees te rijden heb je een milieusticker nodig

Om op de Champs-Eylsees te mogen rijden heb je een Franse milieusticker nodig

Het kan iedereen overkomen; je bent lekker met de auto op vakantie in Frankrijk, blijkt de binnenstad van onder meer Parijs ineens verboden gebied. Om daar te mogen rijden moet je namelijk in het bezit zijn van een speciale milieusticker.

Met de auto

Al sinds juli 2016 heeft Frankrijk een wet waarmee Franse gemeentes een milieuzone kunnen instellen. Het doel hiervan is het verlagen van de uitstoot van stikstofoxiden. Zo’n milieuzone bestaat uit een lucht-kwaliteitszone of een zone waar slechts beperkt verkeer is toegestaan. Op werkdagen tussen 08.00 en 20.00 mogen alleen voertuigen met een milieusticker deze zones besteden. De milieusticker is ook verplicht voor buitenlandse voertuigen.

Milieusticker Frankrijk

De milieusticker die je nodig hebt in Frankrijk bestaat uit 6 categorieën en loopt van 0 tot 5. Hierbij is 0 het minst vervuilend en 5 het meest vervuilend. Elk cijfer/categorie heeft een eigen kleur toegewezen dat bepalend is voor het soort voertuig. Zo hoort categorie 1 bij een groen vignet en elektrische voertuigen en categorie 5 is voor dieselvoertuigen ouder dan 17 jaar.

Milieusticker Frankrijk kopen

Ook voertuigen die niet in Frankrijk geregistreerd staan kunnen het Vignette Crit’Air te bestellen. Dit kan via www.certificat-air.gouv.fr. Dat is de Franstalige officiële website (ook in het Engels te lezen) om het vignet te bestellen. De kosten hiervan komen uit op € 4,61. De levertijd bedraagt momenteel ongeveer 10 dagen. Spreek je geen Frans en zoek je een eenvoudige manier om een milieusticker Frankrijk te bestellen? Bij sommige online sites zoals de ANWB word je in het Nederlands geholpen en is er een handige klantenservice.

 

 

Boetes en bekeuringen

De Franse politie controleert automobilisten actief en wanneer zij zich niet aan de regelgeving houden krijgen zij een bekeuring van € 68. Dit geldt ook voor motorvoertuigen op 2 wielen. Voor bussen en vrachtwagen bedraagt de boete €135. Sinds 1 juli 2023 gelden de milieuzones in Frankrijk ook voor Grenoble, Lyon, Marseille, Montpellier, Nice, Reims, Rouen, Straatsburg en Toulouse.

Uitzonderingen voor oldtimers

Niet alle voertuigen zijn verplicht om over een milieusticker te beschikken in milieuzones. Dit zijn de uitzonderingen: oldtimers en toeristische voertuigen.

Europese gehandicapten parkeerkaart

Reizigers in bezit van een Europese gehandicapten parkeerkaart dienen ook te beschikken over een Crit’Air Ecoviget. Het ecovignet is namelijk gekoppeld aan een voertuig en niet aan een bestuurder of passagier. De parkeerkaart dient altijd zichtbaar in het voertuig te liggen.

Alcoholtester in auto

In Frankrijk bestaat momenteel een gedoogdbeleid, waarbij het verplicht is om in je auto een alcoholtester te hebben liggen maar er geen boetes worden uitgedeeld wanneer je dit niet hebt.

Wil je meer weten over de Europese regels voor Frankrijk? De Europese Commissie heeft een handige app gemaakt waarin alle regels staan. Vraag de app hier aan door je e-mailadres in te vullen:

 

Ontvang de EU app GoingAbroad!

Ontvang de EU app Ontvang de EU app GoingAbroad! met alle tips voor de Europese verkeersregels. Deze app is onmisbaar op vakantie in Europa.

Naam
Naar welk land reis je?

 

Hoe betaal je tol in Frankrijk?

De tolwegen zijn bekend bij elke chauffeur die door Frankrijk rijdt. Even stoppen bij een tolpoortje en met contant geld of je creditcard de vereiste tol betaling. Met een tolkastje (Bip&Go) kun je met ongeveer 30 km/h automatisch langs de tolpoortjes rijden. De betaling wordt automatische achteraf verrekenend via je Bip&Go-account. Dit systeem werkt ook in Spanje, Italië & Portugal dus erg handig als je op vakantie gaat. Je bestelt dit tol-kastje bij de ANWB.

Tol betalen met Flux Libre

paiement.aliae.com/en.