Internationale tentoonstelling over goden van Egypte

De mystieke godenwereld van de oude Egyptenaren komt dit najaar, vanaf 12 oktober, tot leven in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Voor de tentoonstelling ‘Goden van Egypte’ komen meer dan vijfhonderd imposante beelden van goden en godinnen, magische papyri, gouden sieraden en rijk beschilderde mummiekisten bij elkaar, uit binnen- en buitenlandse musea, waaronder het British Museum, het Louvre en het Egyptisch Museum van Turijn. Nooit eerder was een tentoonstelling van deze grote omvang geheel gewijd aan het oud-Egyptische godenrijk. ‘Goden van Egypte’ is te zien tot en met 31 maart 2019.

Mystieke wereld

Het ontstaan van de kosmos, het tijdelijke leven op aarde en het eeuwige leven na de dood: alles lag volgens de oude Egyptenaren in handen van de goden en godinnen. Die waren bepalend voor hun totale wereldbeeld en het leven van alledag. Ook de farao werd als een van de goden gezien, en vertegenwoordigde hen op aarde.

 

 

‘Goden van Egypte’ is een kennismaking met het fascinerende godenrijk en deze mystieke wereld, doordrenkt van symboliek. Een levensgroot dubbelbeeld van farao Horemheb en de god Horus- een van de topstukken in de tentoonstelling, verwelkomt bezoekers bij de entree. Na verhalen over de Egyptische goden en de schepping, nemen bezoekers een kijkje bij hen thuis in de hemel en in de tempels op aarde waar ze met talrijke rituelen vereerd werden. De tentoonstelling gaat verder met de betekenis van de goden in de eeuwige cyclus van leven en dood, en daalt af naar de onderwereld van god Osiris, waar iedereen na de dood terecht hoopte te komen. ‘Goden van Egypte’ sluit af met de Griekse en Romeinse veroveraars die de Egyptische goden naar hun eigen wereld brachten, en met de invloed van de Egyptische godenwereld op kunst en populaire cultuur van Europa.

 

 

Voor ‘Goden van Egypte’ brengt het Rijksmuseum van Oudheden topstukken uit internationale museumcollecties en particuliere verzamelingen bij elkaar. Op ruim 800 m2 zijn er stukken te zien uit het British Museum (Londen), het Musée du Louvre (Parijs), het Kunsthistorisches Museum (Wenen), het Roemer- und Pelizaeusmuseum (Hildesheim), het Allard Pierson Museum (Amsterdam), het August Kestner Museum (Hannover) en het Egyptisch Museum in Turijn, waar zich een van de twee grootste Egyptische collecties ter wereld bevindt. Studenten van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten (Zwolle) lieten zich door de goden van Egypte en hun mythologische verhalen inspireren en maakten een serie animatiefilmpjes die in de tentoonstelling te zien is.

‘Goden van Egypte’ is de vijfde grote wintertentoonstelling op een rij in het museum, na ‘Petra’, ‘Carthago’, ‘Koninginnen van de Nijl’ en ‘Nineveh’. Tevens is het de afscheidstentoonstelling van conservator prof. dr. Maarten Raven, die na 40 jaar werk in het museum met pensioen gaat.

De tentoonstelling komt tot stand met steun van het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Djoser Reizen en Kidsweek. Het Rijksmuseum van Oudheden wordt gesteund door de BankGiro Loterij.

Extra

Bij de tentoonstelling verschijnt een publieksboek (NE, €19,95) en zijn er gratis audiotours (NE en ENG), lezingen, een speciaal winkelassortiment en films tijdens het Leiden International Filmfestival. Voor kinderen is er een speciale speur-audiotour met een ‘Grote Goden Quiz’. Ook zijn familierondleidingen in het weekend en speciale Egyptische kinderactiviteiten tijdens de schoolvakanties.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.