Ontdek de culinaire kant van de stad Wroclaw in Polen

Wroclaw is booming. Hippe jongeren geven een nieuwe vibe aan deze studentenstad. Elk jaar in juni is er een culinair festival dat de keukens van Europa bij elkaar brengt. Initiatiefnemer is de Poolse chef Robert Maklowicz, bekend van tv. Harmke sprak met hem en verkende deze pastelkleurige oude stad.

Koninklijk paleis annex historisch museum

Koninklijk paleis annex historisch museum

Historie

Wroclaw (Breslau in het Duits) ligt aan de rivier de Oder en is daardoor van oudsher een handelsstad. De stad behoorde ooit tot het Habsburgse rijk en werd in 1741 door Frederik de Grote van Pruisen ingenomen. De fortificatie die er eens was, bestaat nu niet meer. Na de Tweede Wereldoorlog werd Breslau aan Polen toegekend. In 2016 was Wroclaw de Culturele Hoofdstad van Europa en dat heeft de stad geen windeieren gelegd.

Baroktuin van het koninklijk paleis

Baroktuin van het koninklijk paleis

Beeld van een ballerina

Beeld van een ballerina

Koninklijk paleis

Wroclaw is een stad van wetenschap en cultuur. Achter het operahuis ligt een enorm plein met niet alleen het geboortehuis van Max Born (1882-1970), die de Nobelprijs voor natuurkunde won, maar ook het koninklijk paleis dat ooit van de Pruisische koning was en nu een fraai historisch museum. Ertegenover ligt een van de modernste gebouwen van Wroclaw: het National Forum of Music. Ertussenin prijkt het Museum of Theatre.

White Stork Synagoge

Een poortje leidt naar een plein met groen terrasje en de White Stork Synagoge. “Deze synagoge heeft wonder boven wonder de Kristallnacht doorstaan,” vertelt een stadsgids. “Er woonden zo veel rijke Duitsers omheen dat de synagoge gespaard bleef.” Elk jaar op 8 november wordt de Kristallnacht in Wroclaw herdacht met een mars door de stad. De synagoge doet tevens dienst als cultureel centrum waar muzikanten uit de hele wereld op afkomen.

Terras van café Mleczarnia

Universiteitsgebouw

Universiteit van Wroclaw

Wroclaw is een kleine stad maar herbergt een beroemde universiteit met veel studenten. De universiteit is opgericht tijdens het Habsburgse rijk onder keizer Leopold I. De universiteitsgebouwen zijn in een fraaie barokstijl opgetrokken. De medische faculteit is vermaard. Een van de vele beroemde professoren die er college gaven, is Alzheimer. Voor een panoramisch uitzicht over Wroclaw kun je de ‘wiskundetoren’ bezoeken.

 

Lees ook dit artikel: Warschau, stad met twee gezichten

 

Kabouterbeeldjes

Overal in de stad duiken bronzen beeldjes van kabouters op, meer dan vierhonderd in totaal. De twee kabouters op de markt die een grote bol proberen te verplaatsen waren de allereerste. Sisyfus heet dit beeld, omdat het om een onmogelijke opdracht gaat. De kabouters komen voort uit het Oranje Alternatief: een studentenbeweging die zich afzette tegen het communisme en de solidariteitsbeweging van Lech Walesa steunde.

Fotograferende kabouter

Lovers Bridge

De Tumski-brug naar het eilandje Ostrów Tumski staat bekend als de Lovers Bridge. Het eilandje in de Oder-rivier is het oudste deel van Wroclaw. De brug is van onder tot boven behangen met slotjes. Geliefden kussen elkaar op de brug en werpen de kus vervolgens in het water in de hoop dat hun liefde voor eeuwig zal zijn. Er staan veel katholieke kerken op het eiland, daarom wordt het ook wel Little Vatican genoemd.

Eilandje Ostrów Tumski

Theater op industrieterrein

Food trucks

Wroclaw is een stad van food trucks, het zijn er meer dan vijftig. Op weg van het Novotel naar het station bijvoorbeeld staat een truck met de lekkerste hamburgers. Langs het spoor zijn er hippe bars en restaurantjes. Sla ook bierbrouwerij Mieszczański niet over, op een industrieterrein net buiten het centrum. Behalve bier drinken kun je op dit terrein kookworkshops volgen. Je vindt er een theater en kunstgaleries. www.browar.wroc.pl

Food truck

 

 

Culinair festival

A plate full of Europe is een jaarlijkse culinair festival in juni. De pleinen in de stad staan dan nóg voller met marktkramen dan anders, met producten uit allerlei Europese landen: Bulgarije, Roemenië, Griekenland, Frankrijk, Spanje, Italië… En dat tegen het decor van de pastelkleurige huizen. Ook is er keramiek uit het naburige plaatsje Bolestawiecka. Dit blauw-met-wit gestippelde aardewerk uit Polen is befaamd. www.ceramika-art.eu

Culinair festival

Pools keramiek

Vragen aan Robert Maklowicz

Chef Robert Maklowicz, bekend van kookprogramma’s op de Poolse tv, initieerde het culinaire festival tien jaar geleden. Terwijl hij van een aspergelunch geniet, stel ik hem een paar vragen.

Hoe ziet de Poolse keuken eruit?

“Polen heeft een rijkgeschakeerde geschiedenis. Wroclaw ligt in een regio die ooit deel uitmaakte van het Habsburgse rijk en later van Duitsland. Je kunt dus niet spreken van dé nationale keuken. Wat is een nationale keuken? Is dat in Italië de pizza of de gerechten uit Süd-Tirol? Is dat in Nederland stamppot? Of de rijsttafel uit Java? Het festival wil de diversiteit laten zien!”

Waarom bedacht u dit festival?
“Het is een manier tot verbroedering. Samen eten en drinken is de beste manier om elkaar beter te leren kennen en geschillen te slechten.”

U opende het festival met een speech in het Pools en een aperol spritz in de hand…
“Ah je was erbij? Mijn punt is dat het geklaag over de regelgeving uit Brussel te gemakkelijk is. Mensen beseffen niet wat ze hebben. Onder het communisme leefden we in een soort gevangenis. De enige cocktail die toen te krijgen was, heette Father-Mother en bestond uit blauw spul met framboos. Nu we van dat juk bevrijd zijn, kunnen we aperol spritz en andere cocktails drinken zoveel we willen.”

Zijn er ook producten uit Nederland op het festival?
“Stroopwafels en kaas, zonder twijfel, haha.”

Restaurant-tips

  • Lwia Brama: Een van de beste chefs van Polen staat hier in de keuken: Damian Bildz. Van rundvlees- en vega-soep tot konijn, en van jonge kazen tot tarte tatin.

Konijn in amandelboter

  • Mama Manousch Food & Wine: Restaurant midden in het centrum. Ik eet er heerlijke kippenlevertjes met ui en drink er een Chileense Malbec bij. Vriendelijke bediening.
  • Menu Motto: Het eigentijdse restaurant van de Poolse winnares van Master Chef, Beatę Śniechowską. Asperges, lamsvlees eendenborst, kabeljauw.

Dinner in the Sky

Op het plein Plac Solny kijk ik naar een hijskraam die een tafel met 22 mensen omhoog takelt. Ze gaan tafelen in de lucht. Dinner in the Sky. www.dinnerinthesky.info

Hoe kom je er?

Ik vloog rechtstreeks met Wizz Air vanaf Eindhoven, in zo’n anderhalf uur.
Met Wizz Air naar Wroclaw

Meer informatie

 

 

Elke maand de fijne tips van Harmke ontvangen?

Wil jij gratis elke maand deze en andere plekken ontvangen die Harmke heeft bezocht? Laat je e-mailadres achter en krijg elke maand als eerste de insider tips in je mailbox. En Harmke stuurt geen spam!

Naam

 

Comments are closed.