Warschau, stad met twee gezichten

Bij de zoektocht naar een interessante bestemming voor een weekend weg, kwam Contributor Lotte uit bij het Oost-Europese Warschau. Van haar laatste bezoek aan Polen, alweer van meer dan tien jaar geleden, herinnert ze zich vooral de zeer vetrijke soep en het sterke katholieke geloof van mijn gastgezin.
Warschau Praga Floriana kathedraal

Maar Polen heeft meer te bieden dan dat! Een land met een gruwelijke geschiedenis maar ook met prachtige steden en een gevarieerde natuur. Mijn nieuwsgierigheid naar de voormalige Sovjet-Unie lokt me dus naar deze bijzondere stad.

Een stad vol geschiedenis

Deze stad heeft verschillende wijken, met elk hun eigen karakter. Het oude centrum en de woonwijken met hiertussen groene parken liggen aan de westkant van de rivier. Ga je via een van de talrijke bruggen over de Wisla, dan kom je in het alternatieve deel van de stad: Praga en Saska Kepa.

Wat je zeker moet bezoeken is de old town, niet voor niets UNESCO-werelderfgoed. Wat hier bijzonder aan is, is dat deze oude stad helemaal niet zo oud is. In de tweede wereldoorlog werd het historisch centrum bijna volledig verwoest. In de jaren nadien is deze wijk volledig heropgebouwd op basis van oude foto’s en schilderijen. Het resultaat is dat je een nieuwe “oude” binnenstad hebt met gekleurde gevels en kleine straatjes die de verschillende kerken en gezellige pleinen verbinden. Dit is het meest gezellige en charmante deel van de stad en mag je dus zeker niet overslagen bij een bezoek aan Warschau.

Warschau Palac Kultury i Nauki

Dit kleurrijke deel staat in schril contrast met de vele communistische bouwwerken die je over de hele stad aantreft. Het toonbeeld is natuurlijk het imposante Palac Kultury i Nauki oftewel Stalin’s paleis van kunst en wetenschappen, is met zijn 237 meter het tweede hoogste gebouw in Polen. De bewoners van de stad hebben een haat/liefde-verhouding met dit stuk communistische geschiedenis. Waar je ook bent in Warschau, je kan het paleis niet missen, daarom is de favoriete plek van sommige bewoners dan ook het dakterras van het gebouw. Dit is namelijk de enige plaats in de stad waar je het geschenk van Stalin niet kan zien.

Met een moderne twist

Op een goede steenworp van het oude centrum, vind je een van de laatste nieuwe aanwinsten van de stad. Het moderne multimedia park met een enorme fontein. Je kan heel het jaar door rond zonsondergang er genieten van een lichtshow die nog meer kracht geeft aan het ritme van het water. In de zomermaanden kan je er om 21u terecht en anders moet je om 18u present zijn.

 

ZIE OOK: In Warschau kun je leven als een koning

 

Je zou het niet meteen verwachten maar Warschau is niet alleen voor de geschiedeniskenners onder ons een ideale stad, maar ook de foodies komen hier hun trekken. Op de gekste plekken, tussen de verschillende grijze woonblokken, verspreid over hele stad tref je er hippe koffiebars, fijnee lunchtentjes en gezellige restaurants. Ik was maar al te blij om mijn herinnering aan de vettige Poolse naoorlogskeuken te kunnen inruilen voor die aan overheerlijke verse smoothies, goede koffie, homemade icetea’s en quiches. Zo ging ik maar liefst twee keer eten bij Aioli, een fantatische plek met krakend verse pizza’s, overheerlijke salades, lekkere cocktails geserveerd in bokalen en knappe bediening. Er wordt dus aan alle zintuigen gedacht. 😉

Bij een zomers bezoek aan deze stad, mag je trouwens de stranden niet overslaan. Ja hoor, je leest het goed! Aan de oostelijke oever vind je het strand Plaza Miesjka. Orientatie nodig? Dit is vlakbij het grote stadion in wijk Praga. Heb je wat pech met het weer dan bieden de verschillende musea van de stad zeker een uitkomst. Sla zeker het nieuwe Warsaw Uprising, over de protesten van de bewoners in 1944, niet over. Maar ook het museum van Moderne kunst mag je niet missen, al is het maar voor de koffiebar en de fijne museumshop in dit strakke gebouw.

Weekend Warschau praktisch

Voor een weekend Warschau hoef je alvast niet diep in je buidel te tasten. Verschillende low-budget maatschappijen vliegen vanaf verschillende luchthavens in België en Nederland op een van de luchthavens in Warschau. Zelf vloog ik op Modlin zodat ik gebruik kon maken van de Modlin bus die me voor enkele euro’s (of beter gezegd zloty’s) naar het centrum bracht. Een kamer op een dormroom heb je al vanaf € 6 en voor een € 20 heb je een eigen tweepersoonskamer.

 

 

De stad is ideaal voor een twee- of driedaagse citytrip en heeft een compact stadscentrum. Als je goed te been bent, kan je er alles prima te voet verkennen. Een dagkaart voor het openbaar vervoer kost je echter ook maar € 3.50 dus als je geen zin hebt in de wandeling naar de buitenwijken, is dit de ideale oplossing. Studenten jonger dan zesentwintig of ouderen zijn slechts de helft kwijt. Hou er ook rekening mee dat je hier nog niet kan betalen met de euro. Het is de Poolse Zloty die de plak zwaait en momenteel krijg je ongeveer 4.3 Zloty voor één euro.

Ga vooral zelf deze stad ontdekken! Ga er kuieren door de kleurrijke straten, duik in de communistische geschiedenis en ga lekker tafelen tussen de hippe Polen.

 

Meer reisverhalen en tips zoals deze ontvangen?

Vul je e-mailadres in om te genieten van nieuwe reisverhalen en tips van onze contributors.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *