Haags Historisch Museum krijgt persoonlijke voorwerpen George Maduro

Het Haags Historisch Museum ontvangt een bijzondere schenking van de familie van George Maduro (1916-1945). Het gaat om een aantal objecten uit het privébezit van Maduro die na de Tweede Wereldoorlog door de familie zijn bewaard, zoals kleding, een grote hutkoffer en een hockeyshirt van de Haagse vereniging HHIJC.

Ook ontvangt het museum een aantal voorwerpen uit de oorlog, waaronder een briefje dat hij schreef in gevangenschap in het ‘Oranjehotel’ en zijn persoonsbewijs van december 1941. Namens de gemeente Den Haag neemt burgemeester Pauline Krikke op vrijdag 4 mei de schenking in ontvangst. Een deel van de objecten wordt in het museum getoond.

 

 

George Maduro kwam op 10-jarige leeftijd van Curaçao naar Nederland. Hij groeide op in Den Haag en ging in Leiden studeren. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vocht de jonge Maduro als reserve officier in de Slag om de Residentie. Daarna sloot hij zich aan bij het verzet. Twee keer werd hij vastgezet in het ‘Oranjehotel’, de beruchte Scheveningse gevangenis waar tegenstanders van het nazi-regime werden opgesloten.

 

 

Toen hij in 1943 via Spanje naar Engeland probeerde te vluchten werd hij onderweg verraden. Hij overleed op 8 februari 1945 in concentratiekamp Dachau. Na de oorlog werd Maduro vanwege zijn moedige optreden tijdens de meidagen van 1940 benoemd tot Ridder 4e klasse der Militaire Willemsorde. Zijn ouders schonken het startkapitaal voor de bouw van Madurodam. Als levend monument voor hun zoon.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.