Alles wat je moet weten over het eTA Canada

Ga je op vakantie naar Canada? Om bijvoorbeeld op bezoek bij vrienden of familie te gaan? Dan moet je wellicht een eTA aanvragen. Het eTA is een verplichte digitale reistoestemming, uitgegeven door de Canadese overheid. Ook als je zakelijk naar Canada reist heb je een eTA nodig. Lees in dit artikel alles wat je moet weten om naar Canada te reizen met een eTA.

Tips om je eTA Canada aan te vragen

Tips om je eTA aan te vragen

Voor wie een eTA aanvragen?

Het eTA Canada is bedoeld voor iedereen die naar Canada vliegt, behalve voor mensen met een Canadees paspoort en mensen met een visum voor Canada. Het eTA is dan ook officieel geen visum, al wordt het wel vaak als zodanig gezien door reizigers. Dat komt omdat het lijkt op de e-visums die in veel landen zijn ingevoerd. Voor een visum moet je meestal naar het consulaat van een land, maar voor een e-visum of voor een eTA (of ESTA in Amerika) hoef je de deur niet uit; die kun je online regelen middels een digitaal eTA aanvraagformulier.

Waarom is het eTA verplicht?

Het eTA formulier is een middel van de Canadese overheid om ongewenste reizigers te weren. Het gaat hierbij om reizigers waarvan kan worden vermoed dat ze een bedreiging vormen voor de veiligheid van de Canadese bevolking. Nadat het eTA Canada formulier is ingevuld wordt het gecontroleerd door een automatisch computersysteem. Meestal maakt dit systeem op basis van de ingevulde gegevens de beslissing dat de reis kan plaatsvinden.

 

 

Het kan ook voorkomen dat het computersysteem “twijfelt” over de oprechtheid van de bedoelingen van de reiziger. In dat geval wordt het formulier doorgestuurd naar een medewerker van de afdeling Immigration, Refugees and Citizenship van de Canadese overheid. Deze beslist op basis van de ingevulde gegevens of er een risico is aan het binnenlaten van de betreffende reiziger. In dit geval kan enige vertraging in het aanvraagproces optreden (maximaal 72 uur). Pas nadat een definitieve bevestiging van goedkeuring van het eTA Canada is verleend mag de reis naar Canada beginnen.

 

 

Mogelijke redenen voor afkeuring van een eTA:

 • Een bedreiging vormen voor de veiligheid, volksgezondheid en rechtshandhaving in Canada
 • Mogelijk een ongewenste invloed oefenen op een politieke kwestie
 • Over onvoldoende financiële middelen beschikken om het verblijf te bekostigen

Belangrijke voorwaarden voor het aanvragen van een eTA:

 • U bezit reeds een ticket voor een door- of terugvlucht
 • U bent de afgelopen twee jaar niet gediagnostiseerd of in aanraking gekomen met tuberculose
 • U heeft geen onbehandelde syfilis, drugsverslaving, alcoholverslaving of geestelijke ziekte met psychose(s)
 • U bent nooit eerder geweigerd bij een visumaanvraag voor Canada of een ander land *
 • U bezit geen strafblad en heeft nooit terechtgestaan voor een misdrijf
 • Het eTA-formulier is volledig en naar waarheid ingevuld

Het eTA formulier

Zodra je besloten hebt dat je naar Canada gaat reizen kun je een eTA aanvragen. Hiervoor heb je dus nog geen geboekte vliegtickets nodig. Om te beginnen open je het eTA formulier. Je vult je aankomstdatum en e-mailadres in en klikt op ‘Nu eTA aanvragen’. Je krijgt nu het volledige formulier te zien waarmee je je eTA Canada aanvraag kunt indienen. De volgende gegevens zijn benodigd in dit formulier:

 • Gegevens aanvrager en aankomstdatum
 • Persoonsgegevens van de reizigers
 • Werkgeversgegevens
 • Achtergrondvragen
 • Vragen over onder andere vorige visa, verleden, gezondheid en narcotica

Bovenin het formulier worden gegevens over de aanvrager gesteld; meestal ben je dat gewoon zelf maar het is ook mogelijk een eTA voor iemand anders aan te vragen, of voor een aantal mensen tegelijk. Vervolgens voer je de gegevens in van reiziger 1. Indien je voor meerdere reizigers tegelijk eTA’s wilt regelen klik je onderaan het formulier op ‘reiziger toevoegen’, zo kun je het formulier uitbreiden voor een reiziger 2, 3, enzovoort. Voor elke reiziger vul je persoonsgegevens in, zoals de volledige naam en paspoortgegevens. Vervolgens zijn er vragen over de werkgever van de reiziger en achtergrondvragen over het verleden van de reiziger (strafblad, verslavingen, etc.). Normaal gesproken duurt het invullen van het eTA formulier maximaal vijf minuten per reiziger.

Kosten van het eTA Canada

Als je het formulier hebt ingevuld klik je op ‘aanvraag controleren’ en vervolgens op ‘aanvraag indienen’. Je wordt vervolgens doorgestuurd naar een pagina waar je het eTA Canada kunt betalen. De kosten van het eTA bedragen via VisumBuitenland.nl: €19,95 per persoon. Aanvragen die met spoed worden ingediend worden sneller in behandeling genomen, dat kost echter wel €5 extra. Aanvragen met spoed wordt aangeraden als je vandaag of morgen nog naar Canada wilt vliegen. De kosten zijn te betalen met iDEAL of Mister Cash.

eTA Geldigheid

Als je een eTA hebt aangevraagd ontvang je meestal dezelfde dag nog een bevestiging per e-mail. Het eTA gaat in vanaf de datum die je hebt opgegeven in het eTA formulier. Het eTA is geldig tot ofwel 5 jaar na aanvraag, ofwel totdat het paspoort verloopt waarmee het eTA is aangevraagd (welke het eerst komt). Als het is verlopen kun je eenvoudig weer een nieuw eTA aanvragen. Met een eTA mag je echter niet 5 jaar achter elkaar in Canada blijven; elk verblijf mag maximaal zes maanden duren.

eTA Canada verlengen

Verlengen van het eTA Canada is helaas niet mogelijk. U dient dan een nieuwe aanvraag te starten, waarna deze opnieuw 5 jaar geldig zal zijn.

In combinatie met een ESTA

Het eTA voor Canada is vergelijkbaar met het ESTA voor Amerika. Vliegt u via Canada naar Amerika of andersom? Dan moet u zowel een ESTA aanvragen als een eTA Canada aanvragen. Als u echter per boot of over land aankomt in Canada is het niet nodig een eTA aan te vragen. U moet dan na aankomst een ander formulier invullen bij de controlepost van de Canadese immigratiedienst.

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.