ESTA aanvragen: handleiding met handige tips

Alle reizigers naar Amerika moeten een ESTA aanvragen. Ga je op vakantie naar Amerika, of op zakenreis? Vraag dan tijdig je ESTA aan. Wij leggen je uit hoe je dit kunt doen: snel, eenvoudig en goedkoop. Er zijn websites die je te veel laten betalen, kijk hiervoor uit. Ook is het belangrijk dat je het formulier goed invult, om problemen te voorkomen. Om een ESTA te kunnen aanvragen moet je een geldig paspoort bezitten van een land uit het Visa Waiver Programma, hieronder vallen ook alle Nederlandse en Belgische paspoorten.

Visa Waiver Programma

Het ESTA is een eenvoudige reistoestemming die het mogelijk maakt naar Amerika te reizen zonder een visum aan te vragen. De procedure om een Amerikaans visum aan te vragen is vrij ingewikkeld en duur, en neemt veel tijd in beslag. Amerika heeft daarom voor inwoners van veel landen de mogelijkheid gemaakt een ESTA aan te vragen. Het gaat hierbij om landen die vallen onder het Visa Waiver Programma; het programma dat het mogelijk maakt zonder visum naar de Verenigde Staten te reizen. Nederland en België maken deel uit van het Visa Waiver Programma, waardoor het voor Nederlanders en Belgen mogelijk is naar Amerika te reizen met een ESTA en dus een ESTA kunnen aanvragen.

 

 

Het ESTA: geen document maar een toestemming

In tegenstelling tot een Amerikaans visum is een ESTA geen document. Het ESTA is een reistoestemming, die wordt gekoppeld aan je paspoort. Nadat je het ESTA formulier hebt ingevuld en voor de aanvraag hebt betaald, krijg je een bevestiging per e-mail. Je hoeft deze niet uit te printen. In je aanvraag heb je namelijk je paspoortnummer moeten invullen. Zodra je je meldt bij de luchthaven voor vertrek naar Amerika, wordt door je luchtvaartmaatschappij gecontroleerd of er een ESTA is toegekend aan jouw paspoort. Je hoeft hiervoor alleen je paspoort te laten zien. De luchtvaartmaatschappij controleert dan of jouw paspoortnummer in de lijst staat met toegekende ESTA reistoestemmingen.

ESTA formulier invullen

Je kunt eenvoudig je ESTA aanvragen door het aanvraagformulier in te vullen. Dat kan op veel verschillende websites. Houd er echter rekening mee dat niet alle websites dezelfde tarieven vragen. Bij KLM en bij de ANWB betaal je bijvoorbeeld maar liefst €63,78 voor je ESTA. Je kunt je aanvraag ook bij VisumBuitenland.nl indienen, je hoeft dan maar €29,95 te betalen voor hetzelfde ESTA. Ook kan je dan betalen met iDeal en Bancontact. Tevens kun je bij VisumBuitenland.nl gebruikmaken van een gratis helpdesk in het Nederlands en gratis controle van je aanvraag, voordat deze wordt verwerkt.

Het ESTA aanvraagformulier invullen kost slechts vijf minuten

Het ESTA aanvraagformulier invullen kost slechts vijf minuten

De vragen in het ESTA formulier

Bij het aanvragen van je ESTA middels het online formulier worden een aantal vragen gesteld. Het is belangrijk dat je deze zorgvuldig beantwoord. Als je fouten maakt kan het zijn dat je ESTA wordt afgekeurd of niet geldig is. En dat kan betekenen dat je niet wordt toegelaten, ofwel bij het boarden van je vliegtuig, ofwel bij de controle door de douane na aankomst in Amerika. De meeste vragen in het formulier zijn vrij eenvoudig te beantwoorden. Let echter vooral op bij het invullen van je naam en paspoortnummer. Eén typefout kan hier voor grote problemen zorgen. Ook is het belangrijk geen fouten te maken bij het beantwoorden van de achtergrondvragen. Indien één of meer vragen met ‘ja’ wordt beantwoord kan dit leiden tot afkeuring van het ESTA. Indien je per ongeluk op ‘ja’ hebt geklikt kan dit betekenen dat je eerst langs de ambassade van Amerika moet gaan, om uit te leggen dat je geen gevaar vormt voor de veiligheid van de Verenigde Staten.

Geldigheid

  • Zodra je een bevestiging hebt gekregen waarin staat dat je ESTA aanvraag is goedgekeurd gaat de geldigheidstermijn in. Die is twee jaar, of totdat je paspoort verloopt.
  • Je mag een onbeperkt aantal keer naar Amerika reizen met je ESTA.
  • Je mag elke keer maximaal 90 dagen in de Verenigde Staten verblijven, voor toeristische of zakelijke doelen.
  • Je mag tijdens je verblijf in de VS geen dienstbetrekking aangaan bij een Amerikaans bedrijf.
  • Als je ESTA is verlopen moet je een nieuwe aanvragen, verlengen is niet mogelijk.
  • Als je paspoort is verlopen moet je ook een nieuwe ESTA aanvraag indienen (en betalen)
  • Als je je niet houdt aan de voorwaarden van het ESTA kan het zijn dat je geen nieuw ESTA meer mag aanvragen.
  • Ook kan de Amerikaanse Customs and Border Protection je ESTA altijd intrekken indien een douanier hiertoe besluit.

Waarom een ESTA aanvragen?

In het verleden was het niet nodig een ESTA aan te vragen. Pas sinds de terroristische aanslagen is dit noodzakelijk geworden, ter bewaking van de Amerikaanse veiligheid. Door de invoering van het ESTA is het niet meer nodig in het vliegtuig een papieren vragenformulier in te vullen; deze vragen zijn namelijk al gesteld in het ESTA formulier.

ESTA met spoed

Het is verstandig zo snel mogelijk een ESTA Amerika aan te vragen nadat je besloten hebt naar de VS te reizen. Indien je last-minute hebt geboekt, of bij het boeken van je vlucht vergeten was je aanvraag in te dienen, kun je het ESTA ook met spoed aanvragen. Je betaalt hiervoor een toeslag van €5,00. Meestal worden spoedaanvragen binnen een halfuur toegekend. In het geval het automatische toekenningssysteem van de Amerikaanse overheid besluit dat de aanvraag handmatig moet worden beoordeeld door een douanebeambte kan toekenning echter ook bij een ESTA spoedaanvraag wat langer duren, al duurt dit zelden langer dan een paar uur.

 

 

SUBTITEL

4eALINEA

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.