Festus Toll en Simen Gjersvold winnen TENT Academy Awards 2017

Festus Toll en Simen Gjersvold zijn de grote winnaars van de jaarlijkse competitie tussen de beste eindexamenvideo’s, films, shorts en animaties. Festus Toll won zaterdagavond 26 augustus de TENT Academy Award 2017. Simen Gjersvold won de Best Foreign Film Award, de prijs voor de beste eindexamenvideo van jonge kunstenaars uit gastland Noorwegen. De film van Igrayne Hörmann is uitgeroepen tot de favoriet van het publiek. In KINO werden de Awards door de jury onder leiding van Rutger Wolfson uitgereikt.

TENT Academy Award 2017

De film We Will Maintain van Festus Toll won de prijs voor de beste eindexamenvideo van de Nederlandse kunstacademies. De film gaat over een Keniaans kind wiens oom voorspelt dat een kind van gemixte ouders zich nooit thuis gaat voelen in Afrika en niet in Europa. Twaalf jaar later is het kind een filmmaker en onderzoekt hij de betekenis van zijn ooms profetische woorden. De jury had veel waardering voor de manier waarop hij belangrijk thematiek van vandaag heel persoonlijk weet te maken. Festus zegt zelf over zijn werk: “Ik hoop dat mijn film inhaakt op twee gevoelens: Mensen die zich niet thuis (kunnen) voelen in een nieuw land en oorspronkelijke inwoners die door de komst van nieuwe medelanders vrezen dat zij een minderheid worden in eigen land.”We Will Maintain is tevens geselecteerd voor de NFF Studentencompetitie 2017, IDFA en het IFFR. Festus Toll studeerde aan de AKV St. Joost Academie in Breda en won een artist-inresidence bij Hordaland Art Centre in Bergen, Noorwegen.

 

 

Best Foreign Film Award 2017

Simen Gjersvold won de Best Foreign Film Award met zijn film I overkant. I overkant is een zelfreflectieve mockumentary over een leergierige filmstudent die zijn verwachtingen en ambities probeert waar te maken tijdens het filmen van zijn eigen afstudeerfilm.

 

 

Het appelleert aan een gevoel dat iedereen kent, dat van een oplichter of bedrieger, aldus de jury. Simen Gjersvold studeerde af aan Nordland College of Art and Film en won een artist-inresidence bij Het Wilde Weten in Rotterdam.

De uitreiking

Op zaterdagavond 26 augustus werden de genomineerde films in KINO getoond en maakte de jury de winnaars bekend. De jury stond dit jaar onder leiding van Rutger Wolfson, voormalig directeur van het IFFR. Scott Elliott (kunstenaar en coördinator residency Hordaland Art Centre, Bergen), Roderick Hietbrink (kunstenaar), Priscila Fernandes (kunstenaar en coördinator residency Het Wilde Weten, Rotterdam) en Karen Verschooren (programma coördinator Visual Arts & Artefact STUK, Leuven), namen deel in de jury.

Screenings in TENT

Elke vrijdag tijdens de gratis Kunstavond in de Witte de Withstraat is TENT geopend van 18.00 tot 21.00 uur. Op de vrijdagavonden van 8, 15 en 22 september wordt een selectie van de genomineerde videowerken getoond.

Over de TAA

De TENT Academy Awards wordt jaarlijks georganiseerd door TENT, platform voor hedendaagse kunst in Rotterdam. De TENT Academy Awards biedt jong audiovisueel talent een podium en is voor afstuderende kunstenaars een springplank naar grotere bekendheid.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.