Peru klaar voor Inca-nieuwjaar

De langste dag van het jaar: de Peruaanse stad Cusco maakt zich klaar voor deze bijzondere happening. Op 24 juni vieren de Peruanen namelijk het belangrijkste jaarlijkse festival, Inti Raymi (Festival van de Zon). De religieuze ceremonie, die wordt gehouden ter ere van de Inca-zonnegod Inti, mag door de hele wereld worden bijgewoond. De dagen rondom deze belangrijke viering gaan gepaard met live optredens, tentoonstellingen en swingende voorstellingen. Reden genoeg om een bezoek aan één van de meest spectaculaire festivals in Zuid-Amerika te brengen.

Oude Inca-traditie

De Inti Raymi is een oude Inca-traditie gecreëerd om de zonnewende (zonnestilstand) te vieren. De stilstand van de zon staat volgens de Inca-kalender voor de eerste dag van het nieuwe jaar, die begint op 21 juni en eindigt op 24 juni. Volgens de Inca’s bleef de zon op dezelfde plek tijdens deze dagen. Dit verklaart waarom het Festival van de Zon op 24 juni wordt gevierd. Meer dan vijfhonderd figuranten voeren op deze dag stukken op om de zonnegod Wiracocha gunstig te stemmen. De oude Inca’s hoopten op deze manier de terugkeer van de zon te bespoedigen.

 

 

Op 24 juni vinden op drie historische locaties in Cusco ceremonies plaats: het Festival van de Zon begint om 09:00h in het centrum van de stad bij de Templo Qorikancha (Tempel van de Zon). Om 10:00h vindt het tweede deel van de ceremonie plaats op Plaza de Armas. De voorstellingen in het centrum zijn gratis en vereisen geen reservering. Het derde en meest indrukwekkende deel van de Inti Raymi speelt zich af op zo’n 5 kilometer van de stad Cusco, in het Inca-fort van Saqsaywaman.

 

 

Deze locatie wordt ook wel het Heilige Huis van de Zon genoemd. Deze spectaculaire ceremonie start om 13:30h en is er één om nooit meer te vergeten. Deze bijzondere ceremonie bijwonen? Reserveer dan van te voren een zitplaats.

Cusco – Navel van de aarde

Volgens de Spaans-Peruviaanse schrijver Garcilaso de la Vega betekent Cusco in de taal van de Inca’s (Quechua) ‘Navel van de aarde’. Als hoofdstad van het Inca-rijk werd Cusco als het centrum van de wereld beschouwd. De stad ligt op ruim een uur vliegen van Lima, in het Zuidoosten van Peru en is de hoofdstad van de gelijknamige regio. Cusco is charmant, trots, historisch gezien enorm boeiend, bruisend en cultuurrijk. Maar Cusco is voornamelijk populair omdat het dient als uitvalsbasis voor het nabijgelegen Machu Picchu. Goed om te weten is, dat ook rondom Cusco diverse bezienswaardigheden meer dan een bezoek waard zijn. Voorbeelden zijn de Inca cirkelterrassen in Moray en de Maras zoutmijnen. Cusco is de belangrijkste toeristische bestemming in Peru en opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.