Top 5 fascinerende ruïnes van Peru behalve Machu Picchu

Machu Picchu, wie kent de wereldberoemde verborgen Inca-stad niet. Jaarlijks trekt het imposante icoon van Peru circa 1 miljoen bezoekers die een kijkje willen nemen in de wondere wereld van de Inca’s.

Hoewel deze majestueuze citadel één van de meest populaire archeologische sites ter wereld is, zijn er verspreid door Peru tal van andere Inca overblijfselen te vinden die licht werpen op vroege beschavingen. Daarom, liefhebbers van natuur, geschiedenis en archeologie, vergeet niet om tijdens een eerstvolgend bezoek aan Peru de volgende ruïnes te bezoeken:

 

 

1. Ruïnes van Kuélap

‘Het onontdekte alternatief voor Machu Picchu’, dit is hoe Peruanen de grootste stenen structuur van Zuid-Amerika zien. De ruïnes van Kuélap liggen op 3,5 uur rijden vanaf de plaats Chachapoyas, te midden van groene bergen en op 3.000 meter hoogte in de regio Amazone Andes. Het indrukwekkende archeologische wonder werd gebouwd tijdens de pre-Inca cultuur van de Chachapoyas, die tussen 800 en 1470 na Christus Peru bevolkten. Het bouwwerk diende als fort maar uiteindelijk, na een strijd van 2 jaar, werden de Chachapoyas alsnog verdreven door de Inca. Kuélap werd in 1843 herontdekt en in 2003 uitgeroepen tot Werelderfgoed. De archeologische plek is sinds een aantal weken te bereiken via een 20 minuten durende kabelbaanrit. De échte wandelaars onder ons kunnen de ruïnes uiteraard wandelend bereiken.

2. Ruïnes van Chavín de Huántar

Op zo’n 450 kilometer ten noorden van Lima, verscholen tussen de bergtekens Cordillera Blanca en Cordillera Negra, liggen de ruïnes van Chavín de Huántar. Het religieuze centrum werd gebouwd tijdens de pre-Inca cultuur van de Chavín, die tussen 1500 en 300 voor Christus in Peru leefden. Het belangrijkste gebouw van deze archeologische spot is zonder twijfel de hoofdtempel. De tempel bestaat uit verschillende terrassen, ondergrondse gangen en platforms. In 1985 werden de ruïnes van Chavín de Huántar benoemd tot UNESCO Werelderfgoed. Als je meer wilt weten over de Chavín cultuur, maak dan een stop in het nationaal museum van Chavín.

 

 

3. De cirkelvormige terrassen in Moray

Gelegen op een bergflank, tussen de voormalige Inca-hoofdstad Cuzco en de Heilige Vallei, liggen de Inca-ruïnes van Moray. De amfitheater-achtige opstelling maakt dat de ruïnes er elegant en eenvoudig uitzien. Toch is dit laatste niet waar. Elk niveau van dit archeologisch cirkelvormige wonder bestaat namelijk uit concentrisch aangelegde terrassen. De terrassen hadden ieder een eigen microklimaat en werden gebruikt door boeren om gewassen te testen en hun optimale groeiomstandigheden te bepalen. Je bereikt de ruïnes te voet vanuit het dorp Maras of per taxi of bus vanuit Urubamba.

4. Huacas del Sol y de la Luna

De piramides van de Zon en de Maan zijn 700 jaar ouder dan Chan Chan, de hoofdstad van het voormalige rijk van de Chimú, en zijn gebouwd in de Moche periode. Je vindt de piramides van de Zon en de Maan aan de zuidelijke oever van de Moche rivier, zo’n 10 kilometer ten zuidoosten van Trujillo. Dit is ook meteen de regio waar je de belangrijkste archeologische opgravingen van Noord-Peru vindt. Huaca del Sol is de grootste pre-Columbiaanse structuur in Peru. Geschat wordt, dat het bouwwerk uit zo’n 140 miljoen adobe stenen bestaat. Leuk om te weten is dat verschillende stenen door arbeiders zijn gemarkeerd met voor hen belangrijke symbolen.

5. Choquequirao – tweede verloren stad van de Inca’s

Trek je wandelschoenen aan en maak kennis met het beeldschone zusje van Machu Picchu, Choquequirao. De in Zuid-Peru gelegen Inca-stad wordt gezien als de tweede ‘verloren stad’ van de Inca’s na Machu Picchu, en is beroemd vanwege de gunstige afgelegen ligging. De stad was vanwege zijn hoge ligging (1750m boven de Apurímac rivier) een perfect toevluchtsoord voor Manco Inca Yupanqui, leider van de Inca’s tijdens het verzet tegen de Spaanse bezetters. De naam ‘Choquiquiroa’ komt uit het Quechua en betekent ‘wieg van goud’. En goud zijn zowel de tweedaagse Inca-trail naar deze stad als het waanzinnige uitzicht wat je cadeau krijgt na deze pittige tocht. Interessant om te weten is dat de stad van Choquequirao zomaar eens groter zou kunnen zijn dan zuslief Machu Picchu. Gespeculeerd wordt dat slechts 30% van de stad op dit moment zichtbaar is.

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments are closed.